Kødet er ikke på retur. I hvert fald ikke, når det kommer til aftensmåltidet.
Helt nye tal viser, at kød stadig er hovedingrediensen i langt de fleste danskeres aftensmåltid, og faktisk er tallet større end for tre år siden, hvor den sidste analyse blev lavet. Det viser Madkulturens store befolkningsundersøgelse af danskernes mad- og måltidsvaner, som blev offentliggjort tirsdag.
”Kødet har stadig en altdominerende rolle i danskernes aftensmad. Faktisk spiller kødet hovedrollen i hvert andet måltid,” siger Judith Kyst, der er direktør i Madkulturen.
Undersøgelsen viser, at 79 procent af danskernes aftensmåltider indeholder kød. I 2016 var tallet 75 procent. Derudover viser tallene, at mange danskere har svært ved at forholde sig til bæredygtighed i køkkenet. 65 procent tænker i lav grad eller slet ikke over bæredygtighed, når de sammensætter aftensmåltidet. Kun 11 procent tænker over bæredygtighed, når aftensmaden skal laves.
Og det står i stor kontrast til det store fokus klima og bæredygtighed generelt har fået den forgangne år, både blandt befolkningen til det seneste folketingsvalg, som blev betegnet som det første klimavalg nogensinde, men også i forhold til det store fokus, som klimavenlig kost har haft i mediebilledet det forgangne år.
”Det overraskede os, at hyppigheden af kød til aftensmåltidet er gået lidt op siden 2016 i forhold til, hvor meget spalteplads køddebatten har haft det forgangne år. Kød fylder stadig meget i den danske madkultur, og vi spiser stadig det samme, når vi tager udgangspunkt i den brede befolkning. Vores vaner er rigtig meget de samme og svære at ændre på,” sagde Naja Bruno Stamer, analysekonsulent i Madkulturen, da hun præsenterede årets undersøgelse tirsdag til et stort arrangement i Dansk Industri.
Hvilket slags kød, eller hvor meget af kød, der er på tallerkenen, viser tallene ikke noget om, ligesom undersøgelsen kun har taget udgangspunkt i danskernes aftensmåltid.
”Det står i stor kontrast til, at hver danskers klimaaftryk i dag er omkring tre ton CO2 per år – alene på mad. Hvis vi skal følge FNs klimapanel, så bør hver verdensborger samlet set kun udlede omkring fire ton CO2 om året,” siger Judith Kyst, direktør i Madkulturen.
Flere madspildsvarer i indkøbskurven
Et andet tema, der i høj grad har været fokus på i løbet af 2019 er madspild, og her ser det ud til, at det øgede fokus i højere grad har fået særligt de unge til at købe datovarer med hjem i køkkenet. Her er der sket en stigning fra 12 til 15 procent blandt danskere, der vælger at købe fødevarer, som er tæt på udløbsdagen.
Andelen af aftensmåltider, der indeholder rester af tilberedt mad, er også steget med 16 procent til 21 procent.
Undersøgelsen viser også, at plantefars, tofu og lignende plantealternativer er fordoblet, men stadig med et meget lavt udgangspunktet fra 1 procent i 2016 til 2 procent i 2019.
Madkulturen tager hvert tredje år pulsen på danskernes forhold til råvarer, og det er første gang i år, at klima og bæredygtighed er et element i den store undersøgelse.
Bliv klogere på danskerens madvaner her.
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️