Foto: Frederikshøj

Her er de bedste restauranter i Aarhus lige nu

Aarhus, Danmarks andenstørste by, er ikke kun kendt for sit pulserende kulturliv og smukke gader, men også for sin blomstrende gastronomiske scene. Heartbeats har samlet 10 restauranter, der sætter mundvandet i frit fald. Velbekomme!

Spis Balkan/østeuropæisk, og drik orangevin fra Georgien hos

Bardok – Åboulevarden 51, 8000 Aarhus

Bardok er et rigtigt gadekrydskøkken, georgisk, asiatisk eller østeuropæisk med udsigt over åen i Aarhus. En multikulturel perle simpelthen. Navnet, som betyder noget á la uorden på russisk, hvis man staver det lidt anderledes, som der står skrevet på hjemmesiden, er efterlevet til fulde, men på en charmerende måde.

Bardok er en hvirvelvind af indtryk, både hvad angår maden, betjeningen og omgivelserne. Tjenerne er uprætentiøse og dejligt afslappede, hvilket også afspejles i akustikken, som nok ligger et par 100 decibeller over det anbefalede. Men det er en del af charmen.

Ligesom det er en del af charmen, at du ikke får en sirligt foldet serviet, eller mineralvand på flaske. Nææ nej, du kan få vand fra hanen og en vodka on the side, når du nyder din perfekt grillede blæksprutte med syltede grøntsager og fladbrød. Blot for at nævne en enkelt af retterne på menukortet.

De har en fantastisk vodkamenu, som serveres med syltet løg og spæk, og om fredagen brager der hardcore techno ud af højtalerne, mens kokken står bag baren med solbriller og bandana. Når man hælder den gennemsigtige væske ned i svælget og lukker øjnene, så man kun kan sanse den brændende fornemmelse i halsen og de pulserende technobeats, er det nemt at drømme sig væk til mere eksotiske himmelstrøg. 

Få Aarhus’ bedste ramen suppe hos

Gajin Ramen – Nørregade 16, 8000 Aarhus

Gaijin ramen laver autentisk japansk mad, med alt hvad det indebærer af spicy kimchi og Sake. Men som navnet også antyder, er deres helt store guldkalv på menukortet deres ramen. Den fås i fem forskellige varianter fra den soyabaserede shoyu og den krydrede tantan til den chili-baserede kimchi-ramen og den klassiske miso ramen, der både fås i en vegetarisk og ikke-vegetarisk udgave.

Jeg mindes ikke, at jeg har fået en lige så god ramen inden for Danmarks grænser, som den man kan få på Gajin ramen. Der er en afslappet atmosfære, og som man oftest ser det i Japan, kan man ikke bestille bord. Man dumper bare ind. Selvom pladsen er trang, er tjenerne gode til altid at finde en plads til én.

Jeg har højest ventet 10 minutter på at få et bord, men man skal være klar på, at man kan risikere at sidde meget tæt eller ende på en stol i baren. Og når man alligevel sidder i baren, skal man unde sig selv at prøve deres japanske udvalg af øl. Det kan de virkelig finde ud af. Er man afholdsmand, laver de også en fantastisk hjemmelavet iste.

Få billig moule frites og ægte fransk charme hos

Oli bistro – Mejlgade 41, 8000 Aarhus  

Det bliver ikke meget mere ærkefransk end hos Oli Bistro på Mejlgade. Maden er hjemmelavet og frisk og til rørende gode priser. Ejeren, Oliver Miens, er altid at finde i restauranten, og blot hans tilstedeværelse emmer af Frankrig.

Betjeningen er også dejligt fransk: meget afslappet, men med temperament. Nogle finder den arrogant, mens andre finder den charmerende, hvilket Trustpilot-anmeldelserne tydeligt afspejler. Personligt elsker jeg den franske charme og atmosfære, der er så autentisk hos Oli Bistro, at man lige så godt kunne have siddet i en lille fransk landsby.

Menukortet byder på alt fra pil-selv-rejer til kanin med dijonsauce. Der er altid charcuterie i form af franske pølser og skinke, paté, andrillette og lækre franske oste leveret direkte fra Rungis Market (verdens største fødevaremarked) i Paris. Da jeg selv boede i byen, spiste jeg tit en omgang moules frites med aioli efter skole. Muslingerne var altid friske, og for kun 68 kroner kunne det lade sig gøre, selv med en stram studieøkonomi.

Kom til Barcelona hos

Latino bar – Klostergade 2, 8000 Aarhus 

Latino bar er nok det tætteste, du kommer på den spanske havneby Barcelona i den danske havneby Aarhus. Her serveres der sangria i kander og klassiske spanske tapasretter som Patatas bravas, lækre ibirico skinker og ansjoser. Små kakkelborde står tæt sammen i restauranten, hvilket leder op til snak, også med nabobordet, og skaber en dejlig afslappet atmosfære.

Det fede ved Latino bar er, at det fungerer både som restaurant og bar, hvilket betyder, at du sagtens kan bruge en hel aften derinde med tapasmenu efterfulgt af lidt godt til ganen. Men man kan også bare svinge forbi på en solskinsdag og nyde et koldt glas Vermut eller en kande sangria i solen, mens du kigger ud over Aarhus’ måske hyggeligste bydel – latinerkvarteret.

Få kompromisløs tilgang til råvarer og bæredygtighed hos

Hærværk – Frederiks Allé 105, 8000 Aarhus 

Restaurant Hærværk er alt det modsatte af, hvad navnet antyder. Det er elegance, høj kvalitet, stil, velsmag og en kompromisløs tilgang til råvarer og bæredygtighed – en institution for sin slags i hele landet. Der er ingen fast menu. Hos Hærværk er det nemlig naturen, som bestemmer. Hvis bukkejagten gik dårligt, er der fisk på menuen og omvendt.

De samarbejder med mindre lokale økologiske producenter, hvilket også har været med til at give dem en ’Michelin Green Star’ i 2023, som uddeles til restauranter, der gør noget helt særligt for bæredygtighed. Man kan virkelig mærke på stedet, at det hele bygger på en stor kærlighed til maden og råvarerne, og tjenerne er vidende og øser glædeligt ud af deres viden om økologi, sylt og naturens kredsløb. Desuden arbejder kokkene i et åbent køkken, så man som gæst kan følge med i arbejdet. Det er altid et godt tegn.

Få Jyllands skarpeste gastronomiske oplevelse hos

Frederikshøj – Oddervej 19, 8000 Aarhus 

Frederikshøj er Aarhus’ første tostjernede michelinrestaurant, og derfor kan man heller ikke forvente andet end en restaurantoplevelse fra øverste hylde. Det er da også præcis, hvad man får. Perfektion, elegance og luksus er nøgleordene her. Som de selv skriver på deres hjemmeside, er det ikke kun for spiseoplevelsen, at man booker bord. Det er en fordybelse i lyde, farver, følelser, dufte og smage. En totaloplevelse ud i gastronomiens ypperste. Det er dog ikke gratis, og almindelige mennesker må spare op for at komme her – hvilket jeg synes, de skal.

Spis fisk og skaldyr hos

Mefisto Restaurant & Gårdhave 20 – Volden 20, 8000 Aarhus 

Mefisto er for livsnyderen med en kærlighed til det franske. Store dele af interiøret er fundet og købt på loppemarkeder i Paris, hvilket tydeligt ses på de smukke lamper, der hænger rundt i restauranten. Om formiddagen kan du få en fremragende brunch, og til frokost en klassisk smørrebrød med et twist. Men der, hvor Mefisto virkelig brilliere, er deres fisk og skaldyr. Hvad enten det er grillet færøsk laks, pocheret pighvar eller hummer, er det altid friskt og smagfuldt. Retterne kan nydes i restauranten med udsigt til volden, under markisen på brostenene eller i den fornygligt ombyggede gårdhave, som er perfekt her til sommer. Fra en af de 50 siddepladser i gårdhaven kan man nyde sine østers i solen med udsigt til domkirken i ro og mag. Og hvis du vil endnu højere op på livsnyderstigen, kan du købe deres huschampagne fra Doyard-Mahé. Det er altid blæret at have sin egen champagne.

Få et udsøgt vinkort specielt i naturvin hos

Capo – Ny Munkegade 4, 8000 Aarhus 

Capo er først og fremmest en formidabel vinbar, specielt inden for naturvin, hvor de har flere sjældne flasker, som er svære at finde andre steder. Når det er sagt, er maden i den grad også et besøg værd. Der køres en daglig menu med små serveringer, altid med masser af grøntsager og kærlighed til råvarerne. Rundt om i baren står borde, bænke og stole, hvor man kan slå sig ned med et godt glas vin og en skål hjemmesyltede oliven. Det summer altid af god stemning hos Capo, og det er perfekte omgivelser at nørde druer, områder og årgange i. Og har man spørgsmål, er personalet altid klar med kvalificerede svar og sjove anekdoter.

Spis dagens ret hos

Vesterlauget – Vestergade 50, st., 8000 Aarhus 

Vesterlauget er nok det, man vil kalde for et moderne værtshus, eller måske en madbodega? Stemningen er afslappet, indretningen er rustik, tangerende til slidt, og menukortet er simpelt. Men selvom rammerne er uformelle, og der ikke foregår gastronomisk nyskabelse i køkkenet, får man masser af smag for pengene og en stil og charme, du ikke finder mange steder.

Til frokost kan du vælge mellem fem forskellige smørrebrød, heriblandt Laugets svampetost, som gør mig sulten blot ved tanken. Om aftenen kan du få ‘dagens ret’, som varierer fra dag til dag. Velsmagen varierer dog aldrig, og til en pris på kun 95 kr. er det et fund uden lige. Vesterlauget har desuden et stort udvalg af både danske og udenlandske øl.

De franske finnesser får man hos 

Restaurant ET – Mindegade 8, 8000 Aarhus C

Restaurant ET er drømmen for de frankofile. For ligesom hos Oli Bistro bliver det ikke meget mere ærkefransk end brasseriet på Mindegade 8. Det ser man hurtigt, når man kigger på menuen, der blandt andet indebærer foie gras, østers “perle blanche”, snegle og den fransk-danske stjernekoks, Michel Michauds berømte oksetatar, som altid er at finde på menukortet.

De har netop fået nye lokaler, blot et stenkast fra deres gamle, men med helt andre rammer. Det er den afdøde Aarhusianske købmand Hans Broges gamle pakhus, som man senere har renoveret. Huset blev opført i 1850, og historik og detaljer fra dengang skinner stadig klart igennem og danner de perfekte rammer for en hyggelig atmosfære. De har desuden et imponerende vinkort i franske vine, som man kan bruge lang tid på at dykke ned i.

Footer graphics