Foto: Kristina Pedersen

Har du også fået herpes? Ny satire-duo stiller alle de akavede spørgsmål

Danmark er spækket med unge talenter, der brænder for at forfølge deres drøm. I ‘Rising star’ snakker vi med de talenter, som vi spår en stor fremtid indenfor musik, skuespil og sport. I denne udgave taler vi med satireduoen ‘Rygepausen’, der laver sketches på Instagram.

Det siges, at rygere har det sjovere end ikke-rygerne. Og selvom det nok er en lidt tvivlsom sandhed, kan det godt være temmelig underholdende at trække med udenfor, når de trængende skal ondulere en Prince.

Det er ‘Rygepausen’ et godt eksempel på – en ny satire-duo, som laver korte sketches på Instagram, hvor to karakterer står og ryger og taler om noget, som ofte er ganske sort.

Det kunne være to fyre fra Joe & The Juice, som spiller smarte, og så prøver den ene at imponere den anden ved at påstå, at han kan huske sin egen fødsel. I en anden sekvens stikker en fyr hovedet ud af sit vindue for at spørge sin nabo, om han har fået herpes. I begge tilfælde opstår der en en lidt mærkelig stemning.

Men ‘Rygepausen’ kan ikke rigtig forklares. Det er som med vitser nok bedst bare at lade det stå for sig selv, så opfordringen må være, at man prøver at se det med egne øjne. Til gengæld har du vores ord for, at de to bagmænd er pænt sjove, fordi de kan evner at karikere mennesker og typer, som man selv har strejfet ude i den virkelige verden uden helt at forstå, hvad der var “galt” med dem.

Selv var de to skuespillere bag ‘Rygepausen’, Emil Holmsteen og Gustav Halfdan, dog ikke så sikre på, at det, de gik og lavede, overhovedet var særlig sjovt.

Men siden de lagde deres første lille sketch op på Instagram sidste vinter, er der kommet mere end 7.500 følgere til. På det seneste er de blevet genkendt flere gange på gaden, og personligt synes de, det var en slags gennembrud, da en af deres sketches pludselig gik viralt og blev delt af flere store Instagram-kontoer.

Vi mødte dem til en snak om, hvem de er, hvad man kan lave sjov med, og hvad de drømmer om. Men først fortæller de, hvordan det hele startede.

Gustav: “Vi mødte hinanden som aspirerende skuespillere i 2016 til en cold reading på Teater Grob. Vi sad nede i en kælder i forskellige grupper, og folk var rimelig nervøse. Men så går jeg op i til et lille tekøkken og begynder at lægge nogle frugter ind i opvaskemaskinen. Bare for at lave lidt fis. Folk sidder og forstår ikke helt, hvad der foregår. Men så pludselig ud af det blå står der en fremmed fyr ved siden af mig, som også begynder at putte frugter ind i opvaskemaskinen. I total stilhed. Det var starten på det, der skulle blive et rigtig godt venskab.” 

Bagefter mødtes de to skuespillere og fandt ud af, at de gerne ville lave noget sammen ud over at lægge bananer i opvaskeren. De filmede også deres første sketches, men kort efter måtte Emil flytte til London for at studere på skuespillerskolen East 15. Derfor gik det spæde projekt på pause i et par år, og Gustav brugte i mellemtiden sin tid på at dygtiggøre sig inden for impro-comedy.

Efter fire år tog genoptog de projektet, startede produktionsselskabet Mulpen Entertainment og begyndte for alvor at filme hjemmelavede satiriske sketches. De inviterede også deres venner og familier på en prøvevisning, så de kunne se, hvordan folk reagerede på deres særlige humor.

“Det var meget skægt, men vi fortrød det meget undervejs og stod og gemte os lidt. Der var meget stille, og folk sad og smilte lidt, men der var ikke nogen særlig ekstatisk stemning. De sagde bare, det var godt produceret,” siger Emil.

Et par dage efter postede de deres første tre sketches på Instagram. Da der var en dag var én som reagerede ret spidst på et af deres posts og anklagede dem for aldrig at have haft en rigtig homie, fik de på fornemmelsen, at de havde fat i noget. 

Hvordan vil I selv beskrive det, I laver?

Gustav: “Vi elsker begge to karakterarbejde. Og så fandt vi på det her rygepause-koncept, som vi kunne proppe nogle ret forskellige karakterer ind i. Og så dyrker vi den akavethed, der kan opstå mellem mennesker.”

Emil: “Det er også bare en spejling af vores venskab, som er bygget op sådan, at vi ikke kan lade være med at tænke i sjove scenarier og scener hele tiden, når vi er sammen.”

Hvordan opstår en sketch?

Gustav: “Det er forskelligt. Emil er sindssygt dygtig til at skrive og sætte struktur på sketchen, hvor jeg er mere improviserende og får gode idéer, når vi er på set. Tit har vi en tråd, hvor vi skriver en scene frem med en start, en midte og en slutning. Når vi filmer, kender vi ikke altid karaktererne, men så prøver vi med tre-fire forskellige, og så laver vi altid et take, der er fuldstændig improviseret.”

Er det ikke underligt at stå i det offentlige rum og lege en sur julemand for eksempel?

Emil:“Det er meget svært. På et tidspunkt stod vi til en pokalkamp, og jeg skulle tase Gustav, og der kiggede folk altså ret meget.”

Gustav: “Det har jeg faktisk aldrig rigtig tænkt over.”

Hvem er I inspireret af?

Emil: “Vi har set meget Nathan Fielder, der er en canadisk komiker, sammen. Han dyrker også det der meget intense og tåkrummende, som vi godt kan lide.”

Rammerne for satire og comedy flytter sig meget i disse år. Kan I lave sjov med alt?

Emil: “Nej, det synes vi ikke, man kan. Det er noget, vi snakker meget om, og vi prøver altid at sætte os ind, hvorfor det er, vi synes en bestemt sekvens er sjov. Det gavner os faktisk.”

Hvem er den sjoveste person i Danmark?

Emil: “Det er Gustav.”

Gustav: “Jeg ville sige dig,” siger Gustav, “eller…. Det er faktisk Rune Tolsgaard fra Drengene Fra Angora. Der findes ikke en bedre karakterskuespiller i Danmark. Han er et kæmpe idol for mig.”

Hvem drømmer I om at samarbejde med?

Emil: “Vi prøvede at skrive til Oslo-båden for nylig for at høre, om de ville sponsorere nogle billetter, så vi kunne filme lidt på båden. De skrev med det samme tilbage. Nej tak. Ikke noget med rygning. Så nu må vi prøve noget andet. Måske House of Prince.”

Hvad er det største, der kan ske for Rygepausen?

Gustav: “At vi får en artikel i Heartbeats.”

Emil: “Ja, det er jo, at vi bliver landskendte, og at det er noget, vi kan leve af på et tidspunkt.”

Okay, sidste spørgsmål. Ryger I?

Gustav: “Nej. Ingen af os. Men jeg glemmer nogle gange, at jeg ikke skal inhalere, og så har jeg det ret skidt, når jeg kommer hjem.”

Footer graphics