Do's & Don'ts med en skralder
Privatfoto

Do’s & don’ts med en skralder: “Ingen gider at finde en brugt ble”

Hvordan bliver man skralder, og hvad skal man passe på med? Heartbeats har talt med den 28-årige super-skralder Rikke, der har skraldet i tusind år.

Do’s

Find de gode steder

“Find containerne til de butikker, hvor du alligevel ville handle – de står ofte i de tilhørende baggårde eller ved butikkens parkeringsplads. Ideen med at skralde er jo at mindske madspild, så man kan lige så godt prøve at gå på rov efter de varer, man ellers ville købe. Og så er det bare en bonus, hvis man også kommer hjem med nogle flødekarameller og en pakke Cheez Dippers.”

Brug næsen

“Både når du står i containeren, og når du står i køkkenet. Det handler om at have en god og sund fornemmelse af de råvarer, du står med. Ofte er madvarerne smidt ud, fordi de har overskredet sidste salgsdato, men det betyder ikke nødvendigvis, at maden er dårlig – det betyder bare, at forhandleren ikke må sælge den. Så tag det, du tænker ser sundt og friskt ud, og som lugter godt. Nu kan alt jo komme til at lugte dårligt, når du står foroverbøjet en skraldespand, så husk også at lugte til alt, når du kommer hjem. Og skyl eller hæld gerne kogt vand ud over varerne, inden du smider dem i køleskabet.”  

Lad der være lys

“Som med så mange andre ting, så handler det at skralde om at være godt udstyret. Hav noget tøj på, som du kan bevæge dig i og hav også gerne en taske, pose eller rygsæk med, som du kan putte varerne i. Og da det ofte er om aftenen, at man skralder, er det en virkelig god idé at have en lygte eller pandelampe med. Det er træls at stå og fedte rundt med sin telefon, og virkelig nederen hvis du taber den ned i en klat pære/banan-yoghurt. Hav derfor også meget gerne nogle gummihandsker eller arbejdshandsker med, for det kan godt være lidt af et gratværk at skralde.”

Skrald med venner

“Der er nogle praktiske elementer ved det at skralde, hvor det kan være rart at være mere end en. Der kan eksempelvis være en stor og tung låge, der skal åbnes, noget lys der skal holdes, og skulle der komme nogen og brokke sig over dit skralderi, kan det være betryggende ikke at være alene. Og så kan det desuden være både hyggeligt og sjovt at skralde med venner – man kan opskriftudvikle, når man står der med snotten i containeren. For nogle gange er to eller flere hjerner bedre end en, når det kommer til at hitte ud af, hvordan man forener spidskål, makroner og flåede tomater til en lækker ret.”

Tag hensyn og ryd op

“En af de vigtigste regler er helt klart, at man opfører sig ordentligt. Det nytter ikke noget, at man er fuldstændig hensynsløs og kaster rundt med tingene – så skal der nok komme hængelåse på alle containere og pigtråd om alle baggårde. Der er jo ofte også naboer til skraldestedet, så man skal ikke stå og råbe højt og smække med låger og hængsler. Så aflever altid området, som du fandt det – hvis ikke pænere.”

Do's & Don'ts
Privatfoto. Der graves.

Don’ts

Don’t be Scary Spice 

“Forestil dig scenariet: Du er en træt ungarbejder, der netop er blevet forfremmet til lukkeansvarlig, og du har, med is i maven, fået slukket lyset, tastet koden og listet dig ud af Nettoens bagindgang. Men hov, hvad møder du i gyden? Fire sorte hætteklædte skikkelser med pandelampe, gummihandsker og store træningstasker over skuldrene. Det er altså noget, der giver tisgule underbukser! En skralders uniform minder nemlig lidt for meget om noget, man kan se i ‘Dexter’, så vent derfor med at skralde til der ikke er flere i butikken. Så skræmmer du ingen, og du sætter heller ikke nogen i forlegenhed med hensyn til at skulle genne dig væk, hvis den pågældende butik har en ingen-skraldere-politik.”

Lad være med at tage ALT

“For mig at se er det at skralde et solidarisk projekt, hvor vi forsøger at bruge så mange af de ressourcer, vi i forvejen har produceret. Men det solidariske går lidt ud af det, hvis man bare rager til sig. Så lad være med at tage alle 14 auberginer, hvis du alligevel ikke får dem brugt. Så kommer de bare til at ligge i dit køleskab og rådne, og det kunne jo være, at der kom en sød skralder efter dig, der godt kunne bruge en aubergine eller to til sin ratatouille.”

Vær ikke doven

“Hvis man vælger at skralde, skal man ikke være doven. Du kan forvente, at dåsen med den confiterede and ligger som det første, når du åbner lågen. Man skal åbne poser og sække, grave og forbi en masse man ikke kan bruge, før man kommer til guldet.”

Don’t eat meat

“Det er ikke kun den overskredne salgsdato, der kan være skyld i, at noget smides ud, det kan også være, hvis varen på en eller anden måde er beskadiget. Det kan være nogle appelsiner, hvor der er kommet et hul i nettet. Det er ofte nogle virkelig gode vare at gå efter, da det kun er kosmetiske fejl og altså ikke et udtryk for, at der er noget galt med selve madvaren. Der er dog en undtagelse, og det er kød. Når det kommer til kød, skal man aldrig tage noget, hvor emballagen er brudt eller revnet, for det kan være fyldt med bakterier. Helt generelt holder jeg mig faktisk fra kød i containerne, for man ved ikke, hvor længe det har ligget der – og gammelt, klamt kød kan give den ondeste racermave.”

Gør ikke noget ulovligt 

“Lovgivningen siger, at man gerne må skralde, hvis det er til eget brug, og hvis man ikke trænger ind på privat grund. Jeg har da helt sikkert stået med røven i vejret i en eller andens private baggård, men kun hvis den blev delt med en madvarebutik, og hvis hverken baggården eller containerne har været aflåste. Man skal generelt ikke rode i private husstandes skrald – det er grænseoverskridende for alle parter, og hvem gider også at finde en brugt ble eller en tampon? Gå derfor udelukkende efter dagligvarebutikkers og bageriers skraldespande – der er der til gengæld en masse guf.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics