Mathias Findalen Silas Harrebye
Foto: Rita Kuhlmann

Premiere på podcast-serien ‘Ungestyret’: “Unge organiserer sig politisk som aldrig før – det vil vi gerne hylde”

Tirsdag 11. februar har Heartbeats premiere på podcastserien ‘Ungestyret’, hvor ordet gives til otte unge politiske initiativer, der rusker i demokratiet.

Kan I ikke lige fortælle os, hvem I er?

“Jeg hedder Silas, og jeg ser mig selv som liberal fritænker, og så er jeg træt af traditionel partipolitik. Jeg har lavet ‘Ungestyret’ med Mathias Findalen, der er historiker og aktiv i foreningen Rapolitics, hvor han som leder har arbejdet for at bruge hiphop kultur som et talerør og et handlerum for forandringer og formidling af holdninger og drømme for individet i samfundet.”

Fornemt. Og hvad er det for en podcast, I har lavet?

“Vi har lavet en podcast, hvor vi giver samfundsengagerede unge ordet. Den er for alle unge, der er, gerne vil være eller tror de kan blive social change makers. Hvem er de unge ildsjæle? Hvorfor vil de ændre tingene? Hvad er svært? Hvornår lykkes de? Hvorfor er det hele kampen værd? Vi stiller de svære spørgsmål.”

Okay, men hvorfor gør I det?

“Fordi det er vigtigt, og det er et brændvarmt emne. Vi savnede gode podcasts om ungdomsorganisering. I det dansk civilsamfund er det ofte de ældre generationer, der definerer, hvad der er på spil. Derfor er der ofte fokus på problemstillinger, som ikke altid harmonerer med de strømninger, der er i ungdommen. Vi vil gerne minde lytteren om, at der altså sker noget på den front, og vi skal huske at kigge den vej. Unge mobiliserer og organiserer sig som aldrig før – etablerer foreninger og organisationer. Det er så optur.”

Foto: Rita Kuhlmann

Men har unge virkelig brug for voksne fødselshjælpere som jer i den her debat?

“Unge har tid, energi, fanden-i-voldskhed og fremsyn. Det er inspirerende. Men vi har brug for at lære af hinanden. Det er dét, vi gør her.”

Hvad har unge ærligt talt at byde ind med i den politiske debat, som voksne ikke har

“Vi føler os begge to stadig unge, men må samtidig også erkende, at vi ikke er på barrikaderne, som vi gerne ville. Imens jeg serverer broccoli til mine børn derhjemme, så er det unge mennesker, som står ude i samfundet og gentænker rammerne for vores demokratiske tilgang. Det vil vi gerne hylde. Samtidig sker der noget spændende i mødet mellem forskellige generationer, så lad os da blive bedre til at samarbejde.”

Hvem har I tænkt jer at snakke med?

“Vi har valgt at invitere gæster, som, vi mener, gør en forskel der, hvor der er noget på spil. Der hvor ingen andre kan eller vil. Dem, der er first movers. I vores samtaler kan de sætte ord på det, der ellers er svært, fordi de selv står midt i al den ballade, der altid følger med, når man kaster sig ud i noget nyt. For eksempel snakker vi med Sylvester Langvad, der er kerneaktivist fra Extinction Rebellion, og så har vi også et afsnit med kollektivet Flexwerker, der arbejder for at komme usikkerhed på arbejdsmarkedet til livs, og et tredje med formanden fra Dare Gender, Rasmus Møller.” 

Footer graphics