Le Gammeltoft

Q+A med Le Gammeltoft: “Det kan få fatale konsekvenser for erhvervslivet, hvis vi lader Corona-frygten tage kontrollen”

Heartbeats’ stifter og CEO er bekymret for, at Corona-udbruddet især vil ramme iværksætterne og de små- og mellemstore virksomheder.

Hvordan forholder du dig som virksomhedsleder til Corona-truslen i forhold til dine medarbejdere?

“Ærligt talt har jeg tilhørt den kategori, der har kigget på Corona-historierne og tænk ”slap dog af. Det er jo bare en influenza.” Vi har selvfølgelig højnet vores hygiejne- og rengøringsniveau på kontoret og sørger for at de, som er sløje, bliver hjemme, og generelt holder vi nøje øje med udviklingen. Men det har dog hele tiden ligget i mit baghoved, at selv om Corona måske ikke har virket som den store trussel mod min virksomhed og mine ansattes helbred, kunne følgevirkningerne se mere alvorlige ud. Og det går hurtigt. Det er ikke bare rejseselskaberne, hotellerne og lufthavnene der bliver ramt nu. Det gør den danske og internationale økonomi over bred kam.” 

Så hvad er den største trussel lige nu i forhold til Heartbeats?

“Der er ingen tvivl om, at de danske medier også bliver ramt hårdt. Nogle af de budgetter, der bliver skåret først er marketingbudgetterne, hvilket betyder, at annoncørkroner bliver reduceret hurtigt. Det kan vi allerede se nu. Kunder udskyder eller aflyser deres kampagner og contentproduktioner, og det kommer alle danske og internationale medier til at blive berørt af. I Danmark har vi en mediestøtteordning, som de store, gamle medier særligt tilgodeses af. Der er tale om en støtteordning på mange, mange millioner, som deles ud medierne imellem. De store medier, der modtager op imod 17 millioner om året, har derfor en hånd under sig, når de rammes af svigtende annoncører i en periode, som den vi ser nu. Men hvad med de mindre og unge medier, der ikke modtager støtte? De er enormt sårbare, og det er denne kategori, Heartbeats tilhører. Årsagen til at vi ikke modtager mediestøtte er, at medienævnet ikke tildeler støtte til andet end tekst – og ikke mener kulturnyheder hører under kategorien ‘nyheder’, som størstedelen af mediets indhold skal, for at få tildelt midlerne.”

Hvad kommer Corona-krisen og den økonomiske recession, vi kan se begyndelsen af nu, til at betyde for de små medier og generelt for de små- og mellemstore virksomheder?

De store medier, der modtager op imod 17 millioner om året, har derfor en hånd under sig, når de rammes af svigtende annoncører i en periode, som den vi ser nu. Men hvad med de mindre og unge medier, der ikke modtager støtte? De er enormt sårbare, og det er denne kategori, Heartbeats tilhører.

“Det kommer til at have en afgørende effekt på de små virksomheders overlevelse. Skærer eller eliminerer kunderne budgetterne, rammer det de små virksomheders omsætning, og uden sikkerhedsnet som for eksempel støtteordninger, investorer eller spredte forretningsmodeller vil vi se flere små virksomheder gå under.”

Hvordan synes du generelt, erhvervslivet takler situationen?

“Vi har oplevet, at kunder der ikke umiddelbart synes at være påvirket af forbrugernes ændrede vaner i forbindelse med Corona, har reageret ved at lukke ned for marketingprojekter. Og det er farligt! Reagerer vi alle med frygt og lukker ned for forretningen, kommer det til at have enorme konsekvenser. Rejse- og turistbranchen er hårdt ramt, kulturinstitutioner ligeledes, men vi har kunder, der har online-butikker indenfor livsstilsegmentet, som lukker ned. Hvorfor? Af frygt! For hvor stor kan denne økonomiske krise potentielt blive? 

Hvad bør man gøre?

“Man taler om flere forskellige initiativer, der skal hjælpe det danske erhvervsliv. Kulturministeriet overvejer for eksempel hjælpepakker til kulturlivet, og det samme gør Dansk Erhverv og for at undgå, at for mange af de små virksomheder kommer til at bløde, er en udskydelse af momsindbetalinger også et af de fornuftige forslag, der har været oppe at vende. Jeg synes, vi skal kaste bolden op til iværksætterne og de små og mellemstore virksomheder. Hvad har de brug for, og hvad kan vi gøre for at undgå det værst tænkelige scenarium? I det hele taget handler det nu om, hvordan vi holder hånden under det danske erhvervsliv.”

Hvad kan de værste konsekvenser blive? 

“At der skal afskediges medarbejdere, og at små virksomheder må dreje nøglen om. Vi kigger helt sikkert ind i en potentiel krise, der kommer til at aflive mange forretninger.”

Footer graphics