1. Farvel til Henriette Zobel
Ditte Okman havde i januar 2019 besøg af nu afdøde Henriette Zobel i sit talkshow, ‘U-vending’. Zobel døde 9. december 2019, og derfor var der mange, som gerne ville se eller gense det ærlige og rørende interview med hende, hvor hun fortæller om sine alkoholproblemer:
2. Stop så, Mads Steffensen
I 2019 begyndte kulturjournalist Thomas Balslev at arbejde på redaktionen, og han har vist sig at have en særlig evne for at skrive om populærkultur som de helt brede DR1-programmer på en original måde. I denne legendariske klumme analyserer han på forholdet mellem alfahannen Mads Steffensen og underdog Flemming Møldrup i ‘Kender Du Typen?:
“Mads Steffensen har gennem årene opbygget et tøhø-regime af dimensioner, og det tjener ikke noget andet formål end at kue Flemming Møldrup, så Steffensen kan hævde sig selv og sin maskulinitet”.
LÆS ARTIKLEN:
3. Skilt på første (bryllups)rejse
Det var også Balslev, der skrev ugentlige analyser af kærlighedsprogrammet ‘Gift ved første blik’ i efteråret, og efter hvert afsnit kom med en prognose for parrene. Det var især forholdet mellem sæsonens ‘modne par’, den gospelsyngende Anders og stakkels Luna, der blev dumpet så fælt i Bordeaux, der vakte opsigt:
“Hvis deres historie var en bog, ville den hedde ‘Døden i Bordeaux’, og det gjorde decideret ondt i sjælen at overvære situationen, hvor hun sætter i spring op ad den enormt stejle sandbanke, de besøger. Sand i et åbent kødsår”.
LÆS ARTKLEN:
4. Gammel kærlighed ruster ikke
Det er ingen hemmelighed, at vi elsker velskrevne klummer om kærlighed, dating, parforhold og familie her på Heartbeats. Dem er freelancejournalist Trine Lundager ekspert i. Her skrev hun en slags hyldest til den modne kærlighed efter 25 år med sin kæreste:
“Jeg har lært vigtigheden af at stramme sig an. At der sagtens kan være dage i forvaskede joggingbukser med hængerøv og so what-humør, men de skal følges af endnu flere dage med nyvasket hår, læbestift og ild i øjnene. Som minimum for den andens skyld”.
5. Ghita & Zeuthen
Et syv timer langt portrætinterview gik ikke helt som planlagt for journalist Iben Maria Zeuthen, der skabte et voldsomt omdiskuteret interview med divaen Ghita Nørby. Det blev et voldsomt generationssammenstød, en magtkamp og rå tilsvining, som folkene fra Radio24syv hyldede som genialt, men som ret mange andre mente, det var en katastrofe. Det skrev jeg selv en kommentar om:
“Divaen lugter frygt og beslutter sig for at lege lidt med den unge journalist. Alt det som IMZ plejer at vinde på, virker ikke på Ghita. Hun keder Ghita, der går i trods og modarbejder. Professionalismen og det beregnende manus irriterer Ghita, så hun beslutter sig for at ryste træet og se, om journalisten mon falder”.
6. Generationskrigen ‘OK Boomer’
Heartbeats’ millenial og normkritiske reporter, Mads Høyer Hansen, blev til et redaktionsmøde bedt om at forklare de ældre generationer, hvad det der “OK Boomer”-begreb egentlig går ud på. Det kom der denne fine klumme ud af, hvorefter en del boomere skrev fornærmede klummer i deres papiraviser om ungdommen nutildags.
“‘OK boomer’ er en hurtig, ironisk og ikke mindst effektiv måde at sige, at her har vi så igen et menneske, der er ude af trit med tiden og har forældede holdninger. Hvis du vil forstå omfanget af generationskløften, så forestil dig den non-binære popstjerne Sam Smith tale om pronomener med Berlingskes lederkollegie”.
LÆS ARTIKLEN:
7. Gadgets i babybleen
Techskribent Nicolai Franck skriver om gadgets, digitale trends, overvågning og teknologi i et kulturelt perspektiv for Heartbeats. Denne guide handlede om, at småbørnsforældre nu kan undgå at sniffe rundt til deres blebørns rumper hele tiden – og andre uundværlige gadgets på techfronten:
“Noget, vi elsker næsten lige så højt som vores babyer, er vores kæledyr, og dem er der heldigvis også, producenter der tænker på. Mød Mookkie, den kunstigt intelligente madskål til hunde og katte med et unikt italiensk design. Skålen bruger ansigtsgenkendelse til at holde andre kæledyr, fugle eller babyer ude og låser kun madskålen op, når lige netop dit lille pelsdyr er sulten”.
8. Vagina armpits til Oscar
Filmnørd og freelanceskribent Ida Rud sad oppe og så Oscar-uddelingen hele natten i februar og undrede sig over, hvor grimt de mandlige kommentatorer talte om kvindernes kroppe. Det kom der denne kommentar ud af:
“Melissa McCarthy blev kritiseret for sin kappe-kjoledragt, fordi hun har runde skuldre. Runde skuldre? Hvad fanden skulle man ellers have? Kantede knogleskuldre?”
9. At miste et barn
Vi ved godt allesammen, at det værste, der kan overgå et menneske, er at miste et barn. Det skete for Anne-Louise Bachmann, der mistede 2-årige Noam i en meningsløs ulykke. Freelancejournalist Tea Sletved, der skriver en del for Heartbeats, interviewede Bachmann i anledning af hendes dagbog om sorg:
“Jeg sad alene udenfor i to timer i morges, mens de andre sov. Jeg ville ønske, at jeg kunne mærke ham, at han var i vinden, i skyerne, i træerne og i fuglene. Han skal være hos mig. Vi er så udkørte. Jeg må ikke være alene med mine tanker”.
LÆS ARTIKLEN:
10. Kærlighedsmæssig FOMO
Politisk kommentator Niels Jespersen plejer at skrive analyser om politik, Paludan eller Danmarks deltagelse i krige, men denne gang lykkedes det os at overtale ham til at skrive om sit kærlighedsliv. Eller manglen på samme. For mangler vi en flirtekultur i Danmark? Og er vi blevet forrået af Tinder og jagten på det næste datingfix?
“Vi skifter jobs, bopæl og partnere hurtigere end nogensinde før i verdenshistorien. Det giver en fantastisk frihed, men det fodrer også den nagende tvivl: Hvad nu hvis der er noget bedre lige om hjørnet? Hvorfor skal jeg engagere mig i dette menneske, når der måske kommer noget mere spændende lige om hjørnet? Vi lider af kærlighedsmæssig FOMO, og det betyder, at vi ikke lægger det fornødne arbejde i at opbygge forhold”.