Charlotte
Foto: Kristina Pedersen

Pandemien fører til karriereskift for mange: 54-årige Charlotte sagde op og tog til Sydfrankrig

Corona-pandemien har fået mange til at se indad og genoverveje deres karriere og liv generelt. En af dem er Charlotte Juul, der nu vil hjælpe andre, der vil genfinde passionen i deres liv.

The Great Resignation, kalder de det over there i USA: Tendensen til, at mange opsiger deres arbejde grundet usikkerhed, stress, nye erkendelser og meget andet.

Det er en international tendens, der især er opstået af corona-pandemien, og som har betydet, at millioner har forladt arbejdsmarkedet. Særligt slemt står det til i USA, hvor 4,3 millioner mennesker ifølge Harvard Business Review har sagt op uden at finde nyt arbejde. Også i England er færre i beskæftigelse end forventet – op mod en million mennesker her. 

I USA menes det blandt andet at skyldes, at minimumslønnen ikke er steget siden 2008. Den skaber nemlig en kløft mellem folk på laveste løntrin, der tit også står i frontlinjen, og de andre lønklasser. Derfor kan The Great Resignation ses som en bevægelse for at få ændret minimumslønnen.

Herhjemme er tilknytningen til arbejdsmarkedet stærkere, så det er få, der helt har forladt arbejdsmarkedet. Det fortæller Thomas Bredgaard, som er leder af Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA). Han kan dog godt genkende tendensen til, at mange i Danmark også tager karrieren op til revision i kølvandet på coronavirus’ indtog.

“Der er en del, der har brugt nedlukningen og hjemsendelserne på at reflektere over deres arbejdsliv. Skal det måske gå i en anden retning? Nogen har gjort alvor af det og realiseret tankerne, mens andre er gået tilbage i deres gamle jobs. Så konsekvenserne er forskellige, men det er billedet blandt de faggrupper, vi har undersøgt,” siger Thomas Bredgaard.

Charlotte Juul er blandt dem, der har lagt karrieren om i kølvandet på corona. Fotos: Kristina Pedersen

Følge mavefornemmelsen

En af dem, der har gjort alvor af karriere-overvejelserne er 54-årige Charlotte Juul. Da corona-pandemien brød ud, betød det en masse selvrefleksion. Det var ikke let at udføre arbejdet som HR-chef på distancen, og hun kunne ikke være social, som hun var vant til. Og da hendes veninde pludselig døde af en blodprop i marts i år, besluttede hun sig for, at der skulle ske noget andet.

“Jeg oplevede ikke, at jeg var på vej ned med stress, da nedlukningen kom. Men jeg syntes, det var svært. Og da jeg mistede min gode veninde, stoppede jeg op. Vi var meget tætte og talte sammen meget ofte. Jeg har taget det rigtig hårdt, at hun ikke er her mere. Så her gav det god mening for mig at trække stikket,” fortæller Charlotte Juul.

At trække stikket betød i hendes tilfælde, at hun sagde sit job som HR-chef i Merkur Andelskasse op. Et job, som hun var glad for, som hun er det generelt med HR, men som ikke længere føltes rigtigt i maven.

“Jeg tænkte rigtig meget over, om det er det her, jeg vil. Jeg har en vis alder, det havde min veninde også, og vi ved bare ikke, om vi er her i morgen. Når man mister en jævnaldrende, man har meget tæt, bliver man pludselig meget bevidst om sin egen dødelighed. Vi ved heller ikke, hvor længe corona varer, og hvad fremtiden bringer generelt. Skal man så blive i noget, der ikke føles helt rigtigt?” tilføjer hun.

Foto: Kristina Pedersen

Sydfranske overvejelser

Efter sin opsigelse tog Charlotte Juul i sommer til Sydfrankrig, hvor hun havde lånt nogle venners hus. Huset ligger i begyndelsen af alperne i en kilometers højde, og her skulle hun få sig den fulde, lokale oplevelse. Her stod den både på yoga og lange gåture, men også en masse tanker. En refleksion over, hvad fremtiden nu skal byde på. 

“Det var jo grænseoverskridende på flere måder. Først og fremmest, fordi jeg skulle helt alene af sted, og selv køre derned i min lille Fiat 500. Og så tvang jeg jo mig selv væk fra alt det velkendte. Men det skulle vise sig at være fantastisk. Jeg fik virkelig oplevet la france profonde (det ægte, dybe Frankrig, red.) – helt ude på landet. Gik til bageren for at hente baguettes, fik friske tomater og æg af naboerne og sådan. Det var et godt sted at stoppe op i livet,” fortæller hun.

Efter to måneders lokalfransk tilværelse, gik turen for nylig hjemad igen. Og det var først her, i en slags fransk hjemve, at det kom til Charlotte Juul, hvad der nu skulle ske. Hendes tur havde nemlig givet hende ro og klarhed, og den klarhed vil hun nu række ud til andre. Det vil hun ved at facilitere lignende ture for andre, hvor selvrefleksionen kommer i højsædet i rolige omgivelser. Og meget gerne i det franske:

“Jeg kan mærke, at jeg ikke har lyst til at give slip på Frankrig og på min tur. Jeg har lyst til, at det skal være en del af min karriere på en måde. Og jeg synes, at opholdet har betydet, at jeg har fået meget mere ro. Jeg har fået bearbejdet min sorg, og jeg har haft vildt meget glæde af kun at beskæftige mig med mig selv. Og den mulighed gad jeg godt hjælpe andre med at få,” siger hun.

Fotos: Privatbillede (tv.) og Kristina Pedersen (th.)

Arbejde, der giver mening

Selvom tendensen i Danmark ikke er helt den samme som i USA og England, er det alligevel værd at følge, mener Thomas Bredgaard. For skulle der pludselig være mange, der forlod det danske arbejdsmarked, ville det være meget nyt. 

“I mange år er det jo gået i den modsatte retning, hvor det har handlet om at øge arbejdsudbuddet og sikre, at alle står til rådighed for arbejdsmarkedet. Og hvor mange har haft et ønske om at komme ind og bidrage på det. Så hvis vi pludselig grundet corona ser en decideret flugt fra arbejdsmarkedet, ville det være en ny tendens, som ville være interessant at følge,” siger han.

Thomas Bredgaard mener, at grunden til så mange er på arbejdsmarkedet herhjemme er, at vi identificerer os i høj grad med det. 

“Jeg tror, det handler om en stærk arbejdsmoral. Arbejde har stor betydning for ens personlighed og tilfredshed. Det giver en mening i tilværelsen. Sådan har det været i en årrække i Danmark og mange vestlige lande,” uddyber han.

At ens arbejde skal give mening, kan Charlotte Juul godt snakke med om. Efter det, hun har været ude for de sidste par år, vil hun tage sine tanker og følelser mere alvorligt.

“Jeg tror, de fleste af os har ladet os flyde med i meget af vores karriere. Jeg har selv fået mange tilbud, jeg tænkte var spændende og som jeg har taget imod, men hvor jeg i stedet skulle have sat mig ned og spurgt, hvad der egentlig gør mig glad. At turde sige nej, når der kommer noget spændende, men som ikke er det helt rigtige. Det har jeg ikke været god til, men det vil jeg være nu. Nu vil jeg ikke lade mig flyde med længere – nu vil jeg mærke efter.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics