1. Thomas har set Fifty Shades, så det behøver du virkelig ikke
Journalist Thomas Brunstrøm samlede i februar op på sin anmeldelse af ‘Fifty Shades of Grey – I mørket’-med et tiltrængt farvel og en finaleanmeldelse af ‘Fifty Shades of Grey – Fri’, som er den tredje og sidste film i serien. Nu skulle det endelig være slut med Mr. Grey og Anastasia og al den biden sig i læben:
”I tilfældet ‘Fifty Shades – Fri’ gætter jeg på, at samme manuskriptforfatter har givet pokker i det hele, iført sig vanter og formålsløst banket hænderne ned i tastaturet, indtil han nåede 100 sider”.
2. Eksplosion på cykelstien: 9 ting ingen fortæller dig, når du køber en Hövding-cykelhjelm
Redaktionschef på Heartbeats, Ditte Giese, fik sig en september morgen et chok på cykelstien, da hendes Hövding-cykelhjem eksploderede under et jakkeskift. Den svenske cykel-airbag kom invasivt snigende gennem 2018 og omsluttede lige pludselig nærmest alle de københavnske cyklisters halse. Men det er altså ikke uden risici at være med på den mode:
”Mest til skade kom min værdighed. Jeg er et blufærdigt menneske, og hele morgentrafikken stoppede op og gloede på mig. Enkelte pegede, forståeligt nok, for jeg stod jo der med en sær astronauthjelm på og var vist nok også kommet til at skrige lidt af forskrækkelse”.
3. Skuespiller donerer hele sin formue på 4,5 mia. kr. til velgørenhed – lever for 650 kr. om måneden
Et lille lyspunkt i en materialistisk verden. Hongkongs berømte filmstjerne Chow Yun-Fat lever et meget spartansk liv, på trods af at han eftersigende skulle være god for 4,5 milliarder kroner. Men den formue donerede han altså i oktober til velgørenhed. Den gavmilde skuespiller voksede selv op under fattige kår og udtaler, at formuen skal bruges på ”dem, som har mest brug for det”:
”Min drøm er at være lykkelig og normal. Livet handler ikke om, hvor mange penge du kan tjene. Det handler om at få et fredfyldt sind og leve simpelt og bekymringsfrit”.
4. ”Vi kan ikke være bekendt at sende børn for tidligt i skole”
Loven siger, at børn skal starte i skole, det år de fylder seks. I oktober skrev journalist Tea Sletved en debatklumme om, hvordan hun oplevede, at hendes seksårige søn slet ikke var parat til skolestart, og at det kom som et chok for hende, at det ikke var en selvfølge, at han kunne få lov til at vente et år.
”Vi havde kræfterne til at kæmpe, men det er ikke alle forældre, der har det. Men alle børn burde have ret til at udskyde skolestart, hvis de har behov for det. Uanset kommunens eller forældrenes kampgejst. At knække et barn allerede ved foden af bjerget, der hedder 10 års skolegang, er fandeme ikke fair”.
Privatfoto
5. En sort dag for dansk radio
I september blev den længe ventede Public Service-kontrakt underskrevet, som handler om, hvilke opgaver DR forventes at opfylde fra 2019-2023. Med udmeldingen om at tre af DR’s radiokanaler kommer til at lukke, blev det et historisk hårdt slag for landets radiolyttere og en yderst trist affære, skrev Heartbeats stifter, Le Gammeltoft, i denne kommentar:
”Det er en tragisk og i mine øjne helt forkert beslutning af DR at lukke de tre radiokanaler, der står for at dække den mere skæve musik. Musik og formidling der ikke er at finde andre steder. Særligt P8 Jazz står for en utrolig vigtig dækning af den danske og udenlandske musikscene, og med den ryger en kanal, der er med til at gøre det danske marked mere alsidigt.”
Master Fatman, der er vært på P8, der nu skal lukke. Foto: DR Presse
6. Lukas Graham om morgensex, ballader og parforholdstips
Lukas Graham Forchhammer udgav i september sangen ‘Love Someone’ om at være overvældet af kærlighed og angsten for at miste det hele igen. I den forbindelse stillede Heartbeats sangeren og familiefaren et par spørgsmål om alle klicheerne, parforholdet og livet generelt:
”Det er sjovt, at du som mand øver dig hele din ungdom på at holde den og komme efter kvinden og strække sex ud så længe som muligt. Så får man et barn, og så vender bøtten, og du skal igen kunne knalde på fem minutter”.
Foto: Rasmus Weng Karlsen
7. Giv mig nu muligheden for at rejse billigt og klimavenligt!
Ditte Giese stillede i sommers skarpt på rejsebranchens mangel på fokus på klimaet, og på de overraskende tal som viste, at på trods af danske tropetemperaturer denne sommer, valgte rekordmange danskere at flyve sydpå. Så hvorfor er det, at vi ikke nemt og billigt kan køre med tog rundt i Europa, når nu vi ved, at flyrejser belaster klimaet så meget?
”Man kunne udbygge tognettet, skabe et fælles-europæisk, lynhurtigt Euro-rail-system. EU kunne støtte billigere og bedre togrejser. Som det er nu, skal man f.eks. ringe til DSB, der så henviser til Bahn.de, hvis man vil bestille en togrejse. Det er bøvlet, og udvalget er småt”.
8. Opråb: Kære lycra-indsvøbte mænd i sluttrediverne, der tonser rundt og brøler af os fredelige civilister”
Forfatter Sigurd Hartkorn Plaetner er godt træt af ræsende mænd på cykelstien. Han møder dem, når han som forgænger færdes i byen og på udkantens landeveje, hvor han enten bliver råbt efter eller nært kørt ned af lycra-mænd på racercykler. Derfor kom han i denne klumme med konkrete forslag til de Ironman-forberedende motionstyper:
”Hvis I absolut skal insistere på at psykomotionere midt i byen i myldretiden, så har I dælen dulme også bare at gøre det med respekt for os, der bruger byen, som den er tiltænkt; til spadsereture med en ven og en kaffe”.
9. Mille og hendes familie har valgt fast ejendom og pensionsopsparing fra
Den digitale nomade Mille Sjøgren skrev til os fra en husbåd i den panamanske jungle, hvor hun havde slået sig ned for en tid sammen med sin familie. Ugen før var det Columbia, lidt før USA, Canada og Costa Rica. I dag er hun helt sikkert et nyt tropisk sted. Hun ejer kun sin egen fritid, som hun beskriver det, og familien bor der, hvor det giver mest mening for dem. I junglen bliver tanker om økonomisk sikkerhed, pensionsindbetalinger og fast ejendom nemlig ligegyldige:
”Det er ikke fordi, jeg ikke gerne vil kunne sidde i en sofa i ny og næ med benene oppe og hygge mig. Jeg vil bare ikke bytte min padletur i junglen og en hverdag fyldt med oplevelser for en sofa, et nyt fjernsyn og noget pænt tøj, som jeg kan ligge i sofaen i, når jeg ser ‘Vild med Dans’”.
Privatfoto
10. Har Pernille Vermund lige snavet sig i folketinget?
Ditte Giese kommenterede på årets nok mest omtalte tungekys, nemlig råsnaveriet mellem komiker Jonatan Spang og lederen af Nye Borgerlige, Pernille Vermund, i tv-showet ‘Tæt på Sandheden’. Efter tungekysset blev der debatteret heftigt på de sociale medier: Var det ægte? Hvorfor gjorde hun det? Alle var forvirrede, men Giese ønskede Vermund tillykke med fremragende politisk spin:
”Den helt store vinder her er Vermund. Hun har med kysset fortalt sine kommende vælgere, at hun er cool, sjov, fri og frisindet. Hun er dermed præcis det modsatte af det offentlige billede på de muslimer, som hele hendes politiske virke er bundet op på at bekæmpe”.
Og boblerne:
Fastfood-nyt: Derfor bliver du snydt, hver gang du køber en familiepizza
Ditte Okman skriver om all inclusive og verdens værste børneferie
Danske unge vil borgerligt konfirmeres: Stor vækst i antallet af ikke-kristne konfirmationer
Moussa Mchangama: Hvad gør vi, når efterårets smarteste hue er forbudt i Danmark
Iben Maria Zeuthen: Liste over nedturs-ting ved at være deleforælder