Det er efterår, måske tidlig vinter, og der er lækre danske æbler i haver, på lagre og i kældre. Sorten Belle de Boskoop er et godt valg til æblekagen, men du kan også bruge andre æblesorter – bare smag på æblet først, så du er sikker på, at det er noget, der basker.
Da jeg flyttede ind på gården, gav min morfar mig penge til tre frugttræer med den betingelse, at ét af træerne skulle være et Belle de Boskoop. Han ville nok sikre sig, at jeg ikke i ungdommelig kådhed investerede i nye, underlødige æblesorter. Jeg købte selvfølgelig det påbudte træ og derudover et Ingrid Marie-træ og et Kirkes blommetræ. Sidenhen har jeg plantet omtrent 2.700 frugttræer på gården. Det er vanskeligt at holde igen med frugttræer.
Denne kagedej er lavet med olie og ikke smør – noget der ikke altid er vellykket, men i dette tilfælde er fantastisk. Jo, kagen er uimodståelig! Den lidt sprøde glasurs karamelsmag går ualmindelig fint sammen med blød æbledej og freden, som sænker sig.
Til dejen skal du bruge:
400 g mel
350 g sukker
3 dl vindruekerneolie eller solsikkeolie
3 store æg fra høns der går i efterårsløv
2-3 store velsmagende æbler – 400 g efter skræl og kernehus er fjernet
1½ tsk vaniljesukker eller vaniljeekstrakt
1 tsk natron
Til karamelglasuren skal du bruge:
100 g smør lavet af mælk fra en ko med græs imellem klovene
¾ dl fløde lavet af mælk fra ditto ko
175 g rørsukker
1 tsk vaniljesukker
Så går vi i gang. Tænd din ovn og sæt temperaturen på 170 °C. Smør en springform.
Hæld olie og sukker i en røreskål og pisk. Tilsæt æg og pisk. Pisk, pisk, pisk, alt hvad du kan.
Skræl dine æbler, skær dem i både og fjern kernehusene, skær bådene i tynde skiver.
Afmål mel, natron og vaniljesukker, bland det sammen, hæld melblandingen i din røreskål med æg, olie og sukker og vend dejen sammen med en dejskraber. I med æblestykkerne og vend det hele en gang mere.
Hæld dejen i din springform, sæt formen i ovnen og bag kagen omtrent 1 time og 30 minutter. Læg bagepapir henover den halvvejs gennem bagetiden. Prøv at stikke i kagen for at se, om den er færdig.
Henimod slutningen af kagens bagetid kan du lave karamelmassen. Smelt smørret i en lille gryde og tilsæt sukker, fløde og vaniljesukker. Varm blandingen op og lad den boblekoge 4-5 minutter, mens du rører jævnligt – hold godt øje, så det ikke brænder på.
Så snart kagen kommer ud af ovnen, går du i gang med at prikke huller i overfladen. Brug en strikkepind, en kagetester, et stegetermometer, en spids moster eller hvad du måtte have ved hånden. Hæld din varme karamelmasse over kagen.
Lad kagen køle helt af, før du serverer den – og glæder nogen inderligt.
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️