OK boomer gif

Generationskrig: Derfor siger de unge “OK boomer” til klimaskeptiske og privilegieblinde ældre

Generationskrigen er i fuld gang. De unge har fået nok af den bedrevidende og privilegerede Boomer-generation. En Millennial giver her sit indspark til konflikten.

Generationskrigen er brudt ud.

I det ene ringhjørne har vi ‘Babyboomer generationen’. En ‘boomer’ defineres som en, der er født mellem 1946 og 1964. Overfor boomerne har vi ‘Millennial generationen’, som er folk født mellem 1981 og 1996 og ‘Generation Z’, som er dem, der er født mellem 1997 og 2012 – herefter omtalt som ‘Gen Z’ – der sammen har fået nok af boomerne.

Og intet kan jo skabe sammenhold som en fælles fjende! Efter at have været velopdragne unge, der har lyttet til ‘de voksne’ i mange år, gider de yngre generationer ikke længere. Det hele startede online, men debatten har allerede spredt sig til bl.a. parlamentet i New Zealand og de udenlandske avisers debatspalter. Generationskrigen har nemlig fået et helt nyt udtryk: “OK boomer”.

Med “OK boomer” menes der: “Ja, den er god med dig. Du tager fejl og lytter ikke, og jeg orker ikke for 117. gang at forsøge at forklare dig, hvordan verden ser ud i dag.” “OK boomer” er en hurtig, ironisk og ikke mindst effektiv måde at sige, at her har vi så igen et menneske, der er ude af trit med tiden og har forældede holdninger. Hvis du vil forstå omfanget af generationskløften, så forestil dig den non-binære popstjerne Sam Smith tale om pronomener med Berlingskes lederkollegie.

Se f.eks. den her virale TikTok-video, hvor en ældre, hvid, amerikansk mand iført baseball-kasket og polo shirt, prædiker om, hvordan millennials og Gen Z’er lider af et Peter Pan-syndrom og har naive forestillinger om, hvordan verden hænger sammen. I videoens venstre side har du den 16-årige @linzrinzz, der i sin notesbog bare skriver: “OK boomer”.

Der er selvfølgelig allerede kommet masser af memes og videoer på forskellige sociale medier med ordene “OK boomer” og blevet produceret OK boomer-merchandise og t-shirts.

Boomer-kollega sat på plads

For nylig kom der fokus på formuleringen fra de traditionelle mediers side, da den 25-årige millennial og newzealandske politiker, Chlöe Swarbrick, brugte udtrykket i New Zealands parlament. Hun holdt en tale om klimapolitik, og mens hun talte om tidligere generationers farlige passivitet og de deraf følgende konsekvenser for sin egen og kommende generationer, blev hun afbrudt af et ældre parlamentsmedlem. Hendes reaktion var blot de magiske ord: “OK boomer”, og så fortsatte hun sin tale.

Udtrykket “OK boomer” opsummerer de mange frustrationer, som vi millennials og Gen Z’er oplever. For det er da om noget frustrerende at stå med en livstruende klimakrise, som tidligere generationer bare lod vokse sig større og større, og som har kæmpe konsekvenser for vores og kommende generationers tilværelse på kloden. Men generationskløften stopper ikke ved klimadebatten.

Øv, slut med ‘power lunch’

For nylig brokkede boomer og kommentator Steve Cuozzo sig i New York Post over, hvordan millennials har dræbt “The Manhatten power lunch” – som åbenbart var en ting. Her kunne man sidde centralt på en dyr restaurant på Manhatten i arbejdstiden, spise en lækker bøf til overpris og hælde vin og drinks i sig, mens man “brainstormede” kreative idéer, underholdt kunder eller trak maden fra i skat. Som reaktion på det verdensfjerne angreb tweetede mange millennials om, hvordan de spiste deres medbragte frokost, mens de arbejdede videre foran computerskærmen. De færreste unge i New York har nemlig råd til en dyr frokost en onsdag – men det er da også for dårligt, at man ikke køber lange restaurantfrokoster, man ikke har råd til…

Nogle uger efter skrev Steve Cuozzo så igen. Den her gang handlede det om, at millennials ‘had’ til boomers er totalt uretfærdigt. For at citere Svend Auken: “Først pisser du på mig, og så siger du, at jeg lugter.”

Generationskonflikten drejer sig også om økonomisk uretfærdighed og ulighed, og mange amerikanske millennials har en stor gæld. Tager man sig en uddannelse i USA, skal man have den store pung frem, da prisen på uddannelse er fordoblet siden 1980. Huspriserne er røget i vejret, og medianprisen for en bolig er steget med 39 procent siden 1970’erne. I samme tidsperiode er de nationale omkostninger til sundhedsvæsenet pr. person steget med 9.000 dollars. Sammenholder man det med det faktum, at Amazon betaler 0 dollars i føderal indkomstskat af deres profit på 11 mia. dollars, tegner der sig et ret tydeligt billede af den økonomiske ulighed i USA.

Og så undrer de ældre generationer sig over, at mange unge vælgere strømmer mod venstrefløjspolitikere som Elizabeth Warren, Alexandria Ocasio-Cortez og Bernie Sanders…

Man kan godt få et job med blåt hår

Men det drejer sig ligeså meget om mind-set og værdier. Den 19-årige Gen Z’er Shannon O’Connor, der har designet “ok boomer”-t-shirts, beskriver til New York Times sin generations problemer med boomerne sådan her:

”De ældre generationer voksede op med et bestemt mind-set, og vi har et andet perspektiv. Mange af dem tror ikke på klimaforandringerne, eller at folk med farvet hår kan få et job. Og mange af dem er ret stædige, når det kommer til de synspunkter. Teenagere svarer derfor bare: “Ok boomer”. Vi vil bevise, at du tager fejl. Vi vil blive succesfulde, fordi verden forandrer sig.”

Ser man på de politiske valg, vil man også kunne finde markante forskelle generationerne imellem. Over 70 procent af de 18-24-årige stemte for at blive i EU ved Brexit-afstemningen, mens 60 procent af dem på 65 og op stemte for at forlade unionen, ifølge BBC. Ser man på det amerikanske præsidentvalg i 2016, stemte 58 procent af de 18-29-årige på Hillary Clinton, mens 53 procent af vælgerne på 65 og op stemte på Donald Trump, ifølge Pew Research Center.

Tilbage sidder jeg sammen med andre millennials og Gen Z’er med en følelse af, at de ældre vælgere i disse år træffer nogle fatale politiske beslutninger, som går i den stik modsatte retning af, hvad vi, der skal føre verden videre, ønsker. Det er i sig selv ret demotiverende.

Boomernes store ansvar

Det er tydeligt, at generationskløften er blevet stor. Boomerne ser tilbage på de gode gamle dage uden konstant telefonnærvær, mens skolebørn klimastrejker, og generelt har et helt andet udgangspunkt at leve efter. Vi kommer næppe i samme grad til at flyve på en årlig ski- og sommerferie eller bruge en formue på en ny sommergarderobe, fordi den fra sidste år ikke er så sjov længere, mens vi nyder livslange fastansættelser på arbejdsmarkedet.

Millennials og Gen Z’er ser på klimaforandringerne og den økonomiske ulighed og føler sig både magtesløse og desperate. Når man så samtidig skal høre på, at man aldrig får et job med det hår, at det hele var bedre i gamle dage, at veganere er til grin, at der kun findes TO køn(!), og at vi bør bekymre os meget mere for indvandring og fremmede kulturer, så bliver man træt.

Det er selvfølgelig heller ikke nemt at være boomer. Og det er da slet ikke sjovt for boomerne, at de bliver bebrejdet for klimaforandringer og en ulighedsskabende økonomisk politik. Men når man ser på, hvor mange boomere, der sidder i de forskellige landes parlamenter, byråd, bestyrelsesposter og andre magtpositioner, så kommer man altså ikke udenom, at deres generation har et kæmpe medansvar for tingenes alvorlige tilstand.

Så sat lidt på spidsen: Boomerne sidder tungt på pengene og magten, de stemte for Brexit og på Trump, og de er ret ligeglade med, at klimaet sejler, så længe der er kølig hvidvin til deres frokostmøde. Men det er os millennials og Gen Z’er, der beskyldes for at ødelægge den gode stemning og skal til at få lidt realitetssans, samtidig med at vi også lige skal betale klimaregningen for deres fest?

OK boomer!


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics