Flemming Møldrup Mads Steffensen
Foto: Svend Thomsen

Kender du typen: Nu skal Mads Steffensen snart stoppe med at kanøfle Flemming Møldrups mandighed!

Danmarks ubestridte DR-hyggefrans har opbygget et tøhø-regime i ‘Kender Du Typen?’, der alene tjener det formål at kue Flemming Møldrup. Men det er mest synd for Mads Steffensen.

Af grunde, som jeg ikke skal komme ind på her, har jeg for nylig været ret langt inde i DR TV’s biotop. Nogen vil mene for langt. Når man begynder at binge ‘Kender Du Typen?’ tilbage i tiden, så er der uomtvisteligt nogle alarmklokker, der har svigtet – det kan jeg godt se nu.

Men jeg nåede tilbage til sæson 2015, hvilket var det år, hvor Flemming Møldrup gjorde sit indtog som livsstilsekspert i det ekstremt drøje program, der har kværnet over den samme uopslidelige læst siden 1994. Og siden 2015 har vært Mads Steffensen, under dække af at være en gevaldig hyggefrans, kanøflet den kvieøjnede Flemming Møldrup og kørt offensivt på hans blødhed som mand.

På overfladen er det egentlig meget sjovt at være vidne til de to mænds halverotiske bromance og smådrillerier, ja, jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at deres interne dynamik har udviklet sig til det egentlige tilløbsstykke i programmet. Mest på grund af Flemming. Men nu er det kammet over.

Mads Steffensen har nemlig gennem årene opbygget et tøhø-regime af dimensioner, og det tjener ikke noget andet formål end at kue Flemming Møldrup, så Steffensen kan hævde sig selv og sin maskulinitet. Det startede allerede i deres første program sammen, hvor værten sendte det, der på jysk kaldes en hård tåfræser ind i Flemming Møldrups skød midt i Dan Rachlins baghave. Han tyrede ham simpelthen ned for at vise, hvilken gorilla der bestemmer i det licensbetale kongerige.

I det nyeste afsnit kaldte han Flemming for ”oversentimental” og ”pattet”, og på den måde fortsætter den maskuline patronisering for åbent tæppe, mens man som seer forsøger at gemme sig selv og sine krummede tæer mere og mere under plaiden. Pludselig er det ikke så hyggeligt længere.

Det, der foregår, set med lidt mere analytiske briller er nemlig, at Mads Steffensen arbejder ihærdigt for at konsolidere den hegemoniske maskulinitet – hvilket på almindelig dansk skal forstås som den mest udbredte mandetype i vores kultur. Og vi kender i den grad typen: Det er ham, der spiser kødpålæg, laver dårlige farjokes, hver gang han ser et soveværelse og i øvrigt betragter kvinder som et enigma fra Venus. Det er kernefamiliemanden, der altid kører bilen og selv har for meget bildæk, fordi han ikke dyrker motion. Det er med andre ord Mads Steffensen.

Overfor ham står den moderne mand, Flemming, der læser bøger og dameblade og dyrker Vesterhavssurfing med sin datter, som er opkaldt efter kunstneren Yoko Ono. Han repræsenterer en marginaliseret maskulinitet, som i 2019 godt nok vinder større og større indpas, men for den brede offentlighed stadig ikke betragtes som ’en rigtig mand’. Til det er han simpelthen for følsom og pattet med alt for lidt vindermentalitet løbende i de tynde armes vener.

Fra DR’s programoversigt

Problemet i ‘Kender Du Typen?’ er, at Mads Steffensen helt tydeligt føler sig udfordret på sin maskulinitet af den nye dreng i klassen, og derfor gør han ihærdigt grin med ham ud fra en underliggende ’du skal ikke komme svansende her og tro, at du er noget’-logik, der er typisk mænd.

Samtidig bliver det meget magtpåliggende for Mads Steffensen at feje for egen dør og dermed give indtryk af, at hans egen maskulinitet i hvert fald har det helt fint.

Jeg ved ikke, om I kan huske det, men der var en vild episode tilbage i 2018, som i min bog kandiderer til de jyske mesterskaber i mand, hvor Mads Steffensen pludselig sagde til Anne Glad: ”Jeg går lige ud og pisser”, hvilket i sig selv var lidt af et mic drop. Men det blev vildere endnu. Kort efter kom han nemlig tilbage, hvortil livsstilseksperten svarede: ”Det var du ikke længe om”.

”Det var også en hård stråle”, lød det prompte med klassisk fadølsswagger. Hurh hurh, sejt mandesvar! Episoden afstedkom for øvrigt en mindre ‘pissegate’, fordi hr. og fru kakkelbord vist nok fik aftenkaffen helt galt i halsen. Det kan jo ske.

Nu kan det måske godt komme til at lyde som om, at vi er ude i en andengradskrænkelse, og at det skulle være synd for Flemming, men det er ikke meningen. De hygger sig, de to, det står vist hævet over enhver tvivl. Ham, det i virkeligheden er synd for, er Mads Steffensen, for jeg er slet ikke sikker på, at han ved, hvad han har gang i, og hvor tydeligt hans kamuflerede macho-stormløb er for alle dem, der sidder på den anden side af skærmen. Det er faktisk lidt ynkeligt.

Men det er også helt forkert, fordi vi som samfund har brug for at se mange flere alternative måder at være mand på. Vi har brug for nogen, der kan udstikke en ny retning for en ny mand. Vi har brug for mere Flemming og mindre Mads, hvis vi skal gøre os nogen som helst forhåbninger om komme videre fra det forstokkede billede af en maskulin mand, som bogstavligt talt stadig sidder tungt på flæsket i dansk kultur.

Sagt på en mindre forblommet måde: Mads Steffensen, stop nu. Der er ikke noget at være bange for.

DR1 sender ‘Kender Du Typen?’ hver mandag kl 20. 

Footer graphics