Der sælges hvert år 74 millioner kartoner økologisk mælk fra Arla i Danmark. Hvilket indtil nu har resulteret i 74 millioner plastikskruelåg. Men nu dropper Arla altså lågene, og verden bliver 740 tons CO2 fattigere om året.
Det nye tiltag er en del af Arlas ambition om at blive komplet CO2-neutral i 2050.
“Vi og vores landmænd har en ambitiøs målsætning om at blive CO2-neutrale, og vi reducerer løbende vores udledning i alle led. En del af det arbejde er at reducere vores emballages CO2-udledning ved f.eks. at mindske brugen af plastik. Det er derfor et aktivt valg, at vi nu fjerner skruelåget på økomælken,” siger Helle Müller Petersen, som er landedirektør i Arla Danmark.
Et enkelt låg udleder alene 10 gram CO2, og det bliver altså til 740 tons CO2 om året.
Nogle forbrugere, som eksempelvis denne signatur, har allerede for lang tid siden valgt at gå udenom plastiklågene, men de som holder af dem, skal altså til at vænne sig til en ny slags mælkekarton med god gammeldags foldelukning.
LÆS OGSÅ:
“Vi ved, at danskerne har en forkærlighed for skruelåget, men som Danmarks største fødevareproducent er det vores ansvar løbende at optimere vores produkter, så de går i spænd med både hverdagspraktik og den grønne dagsorden. Derfor fjerner vi nu skruelåget til fordel for en CO2-reduktion. Det valg håber vi, at danskerne vil bakke op om, mens vi sideløbende overvejer muligheden for at fjerne låget på flere af vores kartoner,” siger Helle Müller Petersen.
Til at starte med er det kun Arlas økologiske mælk, som vil vende tilbage til den gamle lukning. Siden 2015 har Arla konverteret 400 millioner kartoner til grøn karton – og den ændring startede også med den økologiske mælk. At kartonen er grøn betyder, at der anvendes karton i ubleget pap, hvilket giver et lag pap mindre end på traditionelle kartoner.