Barbie-Pilot

Flere piger i mandefag: Pilot-Barbie og Ingeniør-Barbie skal inspirere unge piger

Også Kabinemedarbejder Barbie er en del af den nye dukkeflok, som er designet med etnisk og kropslig diversitet, så de minder mere om ægte mennesker.

Gennem årene er der ofte blevet rettet kritik mod Mattels Barbiedukker for at dyrke urealistiske skønhedsidealer. Dukkerne har haft for store øjne, for tynde halse og for meget hvepsetalje. Men nu forsøger den amerikanske legetøjsgigant at tage affære over for en helt anden problemstilling end krop og udseende.

I samarbejde med flyselskabet Virgin Atlantic har Mattel nemlig lanceret tre nye Barbie-dukker, der skal nedbryde kønsbestemte barrierer og få flere piger til at drømme om at gøre karriere indenfor luftfart. Helt konkret er der tale om en pilot-dukke, en kabinemedarbejder-dukke og en ingeniør-dukke, som alle er kvinder.

Det skriver Evening Standard.

De nye dukker er en del af det såkaldte ‘Dream Gap Project’, hvor Barbie arbejder for at få helt unge piger til at tro på sig selv og turde gå ind i ellers mandsdominerede uddannelser og fag.

Ifølge Mattel er piger helt ned i femårsalderen i risikozonen i forhold til at udvikle selvbegrænsende adfærd, og tal fra Women’s Engineering Society viser, at luftfartsbranchen generelt er præget af mænd: Kun 12 procent af engelske ingeniører er kvinder, og når det handler om piloter, er tallet helt nede på 4 procent.

“Vi ved, at kvinder er underrepræsenteret på tværs af en række karrierer indenfor luftfart. Vi ved også, at vi ikke kan ændre det overnight. Derfor er det nødvendigt, at vi er langsigtede og fremhæver overfor børn, at alle jobs er mulige”, siger Nikke Humphrey fra Virgin Atlantic til Evening Standard om de nye dukker, der kan købes på selskabets egne flyvninger.

Designerne bag legetøjet har desuden bestræbt sig på at ramme en mere retvisende formgivning i forhold til virkelighedens ansatte i luftfartsbranchen. Derfor skulle dukkerne efter sigende have forskellige kropsbygninger – hvilket de offentliggjorte billeder dog bekræfter i meget ringe grad  – ligesom man også er gået efter at skabe etnisk diversitet.

Med ingeniør-dukken har man forsøgt at lave nogle flade sikkerhedssko for at holde designet helt nede på jorden. På billedet herunder kan man se, hvordan det er gået.

PR-fotos

Footer graphics