brød
Illustration: Nikolaj Egestorp

Sandwichkæden Subways brød er ikke brød

Højesteretten i Irland har afgjort, at Subways sandwiches ikke lever op til de lovmæssige krav for, hvad der kan defineres som brød. I Danmark definerer vi slet ikke brød, siger Fødevarestyrelsen.

Man kan gå ind og bestille en lun sandwich på den amerikanske restaurantkæde Subway i mere end hundrede lande verden over. Men i Irland bliver de altså serveret uden brød.

Det har Højesteretten netop afgjort i en kuriøs skattesag, skriver irske Independent.

Eller det vil sige: Der er noget, der kunne minde om brød, i de irske sandwiches på Subway – det kan bare ikke defineres som brød ifølge deres egne lovbestemmelser.

Formelt set er der ikke engang tale om en basisfødevare, da der simpelthen er så meget sukker i “brødet”, at det må kategoriseres som andet bagværk. Grænseværdien for sukker i lovpligtigt brød må ikke overstige to procent af den samlede vægt af mel i dejen.

I Subways tilfælde er vi imidlertid helt oppe på 10 procent. Og den går ikke, hvis man vil slippe for VAT-afgifter, der er en slags moms.

Afgørelsen, der omfatter både hvide brød og fuldkornsbrød, kommer efter, at den irske franchise Bookfinders Ltd. indbragte en appel, der blandt andet skulle bringe klarhed over afgifterne på deres fødevarer.

Fødevarestyrelsen skelner ikke

I Danmark findes der ikke nogen formel definition af brød. Der er heller ikke en konkret grænse for, hvor meget sukker et brød må indeholde, skriver Fødevarestyrelsen i en e-mail.

“Vi har i Danmark ikke nogle særregler for, hvordan man ved markedsføring af fødevarer definerer brød i forhold til andet bagværk. I Danmark vil du derfor også støde på varebetegnelserne ”studenterbrød”, ”marcipanbrød” og ”wienerbrød”, som ikke er produkter man almindeligvis vil anvende på samme måde som en skive franskbrød eller rugbrød.”

På nuværende tidspunkt er der fire Subway-restauranter i Danmark – to i Aalborg og en i både Vejle og Kolding. Om det kan garanteres, at brødet i disse restauranter rent faktisk er brød, er usikkert. Men i princippet kan de også indeholde betydelige mængder sukker.

Fødevarestyrelsen mindes dog ikke at have haft nogle henvendelser vedrørende markedsføring af brød, som ikke anses for brød i Danmark.

Det er ikke første gang, at Subway’s madopskrifter kommer frem i lyset og møder kritik. I 2014 måtte kæden fjerne hævemidlet azodicarbonamide fra ingredienslisten i deres brød. Midlet anvendes typisk til at producere yogamåtter og skumplast til gulvtæpper, og det er ulovligt at anvende i fødevarer i Europa, men ikke i USA.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Subways danske talsmand.

Footer graphics