Død smiley
Foto: Unsplash

Minister for ligestilling: Nu skal kvindehadet på internettet undersøges

Som en del af Nordisk Ministerråd har Mogens Jensen afsat 700.000 kr. til en undersøgelse, der skal afdække kvindehad på internettet i de nordiske lande.

Et flertal af danskerne mener, at kampen for ligestilling mellem mænd og kvinder er gået for vidt. Sådan lød resultatet af en undersøgelse, Megafon for nylig lavede for Djøf.

For nogle – særligt unge mænd – har det at leve i en MeToo-tid med fokus på kvinders rettigheder desværre så voldsomme konsekvenser, at det fører til en direkte modstand mod ligestillingsprojektet.

Hvordan det konkret står til i de nordiske lande, skal en ny nordisk undersøgelse nu gøre os klogere på ved at afdække omfanget af kvindehad på internettet.

Det sker fra begyndelsen af 2020, og arbejdet vil have et særligt fokus på internetfællesskaber, hvor unge mænd samles i en modkultur og opildner hinanden til modstand mod ligestilling og kvinders rettigheder.

“Vi vil undersøge, hvor udbredt denne modkultur er i de nordiske lande. Hvad der foregår i debatterne på nettet. Og hvorvidt disse internetfora flyder over og påvirker mere almindelige sociale medier, og dermed også påvirker andre unge mænds holdninger til kvinder og ligestilling”, siger minister for ligestiling, Mogens Jensen.

Et demokratisk problem

Flere undersøgelser viser, ifølge Miljø og Fødevareministeriet, at kvinder i højere grad end mænd udsættes for hadefulde kommentarer og krænkelser på internettet, og at kvinder af samme årsag afholder sig fra at deltage i den offentlige debat.

“Norden skal være et samfund, hvor alle – både kvinder og mænd – har fri og lige adgang til deltage i den offentlige debat, også når den foregår på nettet,” siger Mogens Jensen.

Næsten 10 procent af alle kvinder har oplevet ikke-fysiske seksuelle krænkelser på internettet inden for det seneste år. Det er primært unge kvinder i alderen 16-24 år, der er udsat.

“Derfor er det både et demokratisk problem og et ligestillingsproblem, når særligt kvinder udsættes for hatespeech og seksuelle krænkelser på sociale medier, og som resultat fx trækker sig fra politiske diskussioner eller ikke føler, de kan udfolde sig frit”, siger Mogens Jensen. 

Det vides ikke præcis, hvordan og med hvilke metoder undersøgelsen vil finde sted, men den forventes at være færdig i september 2020.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics