Håndsprit Bornholm

Corona-business: Sprutfabrikker omlægger til håndsprit i en fart

Danske producenter af alkohol fra Bornholm og Samsø omlægger nu deres produktion til håndsprit.

Det er næsten poetisk.

Vi må ikke længere gå på bar og til fest.

Det vigtigste våben mod Corona er håndhygiejne.

Landet mangler håndsprit.

Så nu omlægger nogle af landets spritfabrikker til at producere håndsprit som bidrag til folkesundheden, og selvfølgelig også for at kunne beholde skindet på næsen under Coronakrisen.

I hospitalsvæsnet, men især i de små hjem, er der stor efterspørgsel på håndsprit, som er udsolgt overalt. Der har tilmed været tyverier på hospitalerne af håndsprit, og flasker bliver udbudt til overpris på DBA.

Men nu er hjælpen på vej. Først var det mikrodestilleriet Sams Island, der ellers kendt for virkelig god gin, lavet på Samsø med lokale enebær og orangemyrer, som smager lidt af revet appelsinskræl. Men nu står den altså på håndsprit for en tid.

“Mens vi alle krydser fingre for verden, og for at vi alle kommer ud på den anden side af Covid-19 så godt og så snart som muligt, skal vi huske at bruge håndsprit, når vi bevæger os i det offentlige rum”, skriver de på deres Facebook og forklarer:

“Med forholdsvis enkle metoder, at ændre på vores destillationsapparat, så vi kan lave den 80% Ethanol, som er base for vores Sams Island Håndsprit. Håndspritten er desuden tilsat glycerin for at modvirke udtørring af huden”, skriver de om håndspritten, der er til salg på deres hjemmeside.

Sams Island håndsprit
Foto fra Sams Islands Facebook-profil

Og på en anden fremsynet ø, Bornholm, findes der også omstillingsparate “sprittere”. Snaps Bornholm omstiller nu sammen med Den Bornholmske Spritfabrik produktionen til økologisk håndsprit i stedet for snaps.

“Vi stopper ikke med at lave snaps, men vi har masser på lager og knap så meget salg i den nuværende situation. Det giver os en mulighed for at lægge om til at producere håndsprit. Vi har netop fået godkendelse hos de danske myndigheder, og nu kan vi dermed lancere økologisk håndsprit til Danmark, ” siger en af ejerne bag Snaps Bornholm, Simon Lorentzo Jensen. 

“Vi har med nedlukningen af barer og butikker pt. en produktionsmæssig ledig kapacitet, som vi naturligvis gerne vil udnytte bedst muligt og samtidig hjælpe med at reducere manglen på håndsprit i den nuværende situation. Der har været kort vej fra idé til handling, og vi er glade for den godkendelse, de danske myndigheder har været hurtige til at udstede,” siger han og tilføjer, at håndspritten er til salg på Snaps Bornholms hjemmeside med forventet levering fredag den 27. marts.

Find mere om
Footer graphics