Urban gardening: Mød din nabo i et bæredygtigt, kuppelformet drivhus

NJORD’s bæredygtige kuppeldrivhuse skaber nye muligheder for urban farming. De er gode at dyrke grøntsager i, men det er lige så vigtigt at dyrke fællesskabet.

”En iværksætter tænker altid: Hvad kan blive bedre?” lyder det fra Sif Orbesen, der siden 2020 har stået i spidsen for NJORD, som er i gang med at revolutionere opfattelsen af et drivhus.

Inspireret af naturens sekskantede former som f.eks. bikuber, mønstret på skildpaddeskjold og insektøjne har den 46-årige direktør Sif Orbesen og hendes to medarbejdere taget udfordringen op.
Trioen, der også består af ingeniør Anne Bagger og design- og innovationsleder Paya Hauch Fenger, er i gang med at udvikle et urbant drivhus, som både er bæredygtigt og iøjnefaldende, og som kan være med til at skabe nye fællesskaber i byerne. Selvom drivhusene ser funky ud, er det vigtigste stadig, hvad man putter i dem – og det kan både være mennesker og planter.  

Sif Orbesen har tidligere boet i Belgien, hvor hun opbyggede en detailkæde med dekorationsartikler, men vendte i 2015 hjem til Danmark for at overtage faderens virksomhed, J. Orbesen Teknik, der holder til i Asnæs i Odsherred, og som siden 1981 har fremstillet en lille mekanisme, der får drivhusvinduer til at åbne automatisk. Og det satte tanker i gang hos Sif Orbesen: Hvordan ser markedet for drivhuse egentlig ud for kunderne?

Foto: drivhus fra NJORD

Hverken billigt eller nemt

Det viste sig, at drivhusmarkedet ikke har udviklet sig længe, og at de fleste drivhuse stadig bliver fremstillet efter samme struktur og af traditionelle materialer. Og det blev altså i 2020 startskuddet til NJORDs drivhuse, der er fremstillet af akryl og aluminium, som er hårdføre og genanvendelige materialer, der dermed bidrager til den cirkulære økonomi. Med dansk design, dansk produktion og dansk arbejdskraft i ryggen er der hverken tale om en billig eller nem løsning.

Men man får et unikt drivhus, der ikke belaster klimaet unødigt med transport fra f.eks. Kina, og NJORD har fokus på gode arbejdsforhold og på at fastholde arbejdspladser i et mindre lokalområde. Som Sif Orbesen selv nøgternt konkluderer:

”Jeg er en iværksætter med optimale vilkår bag mig, fordi jeg har kunnet tillade mig at investere i NJORD via min familievirksomhed. Det gør jo, at man kan få noget ud over rampen, men det er altså godt nok hårdt arbejde at være iværksætter!”

Ingeniøren Anne Bagger, kunstneren Ion Sørvin og arkitekten Anne Romme har designet de sekskantede og multifunktionelle kupler, som stadig er en protype, men snart er på vej ud i verden. Fra juni kan en af modellerne opleves på Prags Boulevard på Amager, og i maj bliver et af drivhusene sat op i haven hos manustripforfatter Anna Emma Haudal (der bl.a. står bag serien ‘Doggy Style’) og hendes mand Robert Kjær Clausen, der er billedkunstner og gartner. De har selv designet deres farvede kuppel, inspireret af arabiske og katolske mosaikker, og skal teste drivhuset i et år fra deres gård i Odsherred, hvor de i forvejen har erfaring med at dyrke grøntsager til selvforsyning.

Det er dog primært de urbane fællesskaber, som drivhusene er tiltænkt. De kubistiske og futuristiske drivhuse er et opgør med traditionel kassetænkning, og visionen er, at drivhusene kan danne rammen om både social gastronomi, hverdagsaktivisme, selvforsyning og grøn omstilling i byerne. Netop nu er NJORD i gang med at forhandle med et af Danmark største almennyttige boligselskaber om drivhuse i flere gårdmiljøer.

kuppelformet drivhus
Visionen er, at drivhusene både kan samles i fællesskab og skabe nye fællesskaber. PR-foto

For Sif Orbesen handler det ikke kun om, at drivhusene skal være gode at dyrke grøntsager i, det er lige så vigtigt at man kan dyrke fællesskabet, og at kuplerne derved kan være med til nedbryde social og kulturel ulighed:

”Tænk, hvis vi kan få folk ned fra bylejlighederne og få dem til at mødes om det grønne. På den måde vil drivhusene bidrage socialøkonomisk til mere trivsel og sundhed,” lyder det fra Sif Orbesen.

”Drømmen er, at drivhusene står i alle større danske byer indenfor to år, og at når man i de næste fem år taler om urban farming i Europa, så nævner man NJORDs drivhuse i samme sætning,” supplerer design- og innovationskollega Paya Hauch Fenger.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics