Foto: Kristina Pedersen

Torben Holt vil imponere dommerne i ’Løvens Hule’: ”Min søsters død gjorde, at jeg tog chancen og gik efter at udleve min drøm”

Genbrugte materialer er fremtiden, hvis man spørger Torben Holt, som står bag James Ay. Firmaet laver nedbrydelige solbriller og går efter at lande en investering i det nyeste afsnit af tv-programmet ’Løvens Hule’.

Han havde leget med tanken længe. Drømmen om at sige sit faste job op og satse alt på at blive iværksætter lokkede, og passionen for solbriller havde altid været der. Men det var først, da Torben Holts storesøster døde i en alder af kun 36 år, at han satsede det hele.

Hvis ikke nu, hvornår så?, tænkte han.

I to år kæmpede søsteren mod kræften. Først så det ud til, at alt gik godt, og at kræften var fjernet, men så kom der metastaser i lungerne. Til sidst blev hun indlagt på et hospice, hvor hun gik bort. 

En hård tid for hele familien, men også to år, der åbnede for dybe samtaler om livet. Og her brugte bror og søster meget tid på at tale om drømme og planer for fremtiden.

”Vi fik den ene nedslående melding efter den anden i to år, men vi kom virkelig tæt på hinanden. Sådan et sygdomsforløb gør, at man stopper op og tænker over, hvad der giver værdi i livet. For mig er det min familie, min kæreste og min lille søn. Og så er det at udleve sine drømme,” fortæller Torben Holt.

I dag står han i spidsen for James Ay, der producerer bæredygtige solbriller, som kan nedbrydes i naturen.

Solbrillerne er primært lavet af træ og bomuld, mens etuiet er genbrugt læder, og pudsekluden er lavet af gamle plastikflasker, som er forstøvet op.

Kompromisløs

Med James Ay forsøger Torben Holt at skubbe til en branche, der sjældent fornyer sig – og slet ikke klimavenligt.

Derfor er forhandlerne nøje udvalgt efter, om de går op i bæredygtighed og undgår såkaldt fast fashion. Af samme grund er stormagasiner blevet valgt fra, selvom det formentlig kun vil booste James Ay’s salg at være repræsenteret dér. 

”Vi støtter ikke overforbrug og udsalg, og derfor gik vi også i sort til Black Friday. Det gør rejsen lidt længere og mere besværlig, og vi lever meget mere af rugbrød og filterkaffe, men på dét punkt er vi ret kompromisløse,” fortæller Torben Holt. 

Det mest bæredygtige valg er vel slet ikke at købe nye solbriller? Hvorfor lige starte her?

”Hvis jeg virkelig skulle forandre verden, skulle jeg lave noget andet, for der er ikke mangel på solbriller, men vi vil gerne gøre det grønnere og mere bæredygtigt,” siger Torben Holt og tilføjer:

”Optikerbranchen kan være en speciel branche, for det går rigtig godt for den. Vi får dårligere og dårligere syn med alderen, så briller vil altid være en efterspurgt vare. Og når noget går godt, hviler man mere på laurbærerne, end hvis man er udfordret eller presset. Det er først dér, man begynder at tænke i nye løsninger og muligheder. Det vil vi gerne ændre på.”

Foto: Kristina Pedersen

Slukkede drømme

Det er fire år siden, at Torben Holts søster døde af livmoderhalskræft. I dag fortæller han, at James Ay’s motto, ‘Follow the sun’, er inspireret af søsteren og lysten til at inspirere andre til at ‘følge solen’:

“James Ay er skabt ud fra tanken om, at når man tager et par solbriller på, befinder man sig i et øjeblik og en tilstand, hvor solen varmer ens sind og letter ens hjerte. Vi vil inspirere mennesker til at følge solen og finde deres vej i livet, ligesom min søster hjalp mig med at finde min.”

Selvom søsteren vidste, at hun ikke ville komme til at være fysisk til stede i fremtidsplanerne, der blev lagt i hendes nærvær, nægtede hun at lade sygdommen stå i vejen for familiens drømme.

“Det er ubarmhjertigt, at livet går videre, når man dør, og hun sagde også meget ærligt, at det selvfølgelig gjorde ondt at høre om andres drømme, når hendes var sløjfet. Men hun var virkelig sej og stærk og ønskede heller ikke, at jeg sad derhjemme og græd,” siger Torben Holt.

Det er ikke kun i tankerne, at søsteren er med. For det er ikke sikkert, at Torben Holt havde kunnet starte James Ay, hvis det ikke havde været for de penge, familien arvede efter hendes død. 

”Det er penge fra hende, der har været mit fundament, og det er jeg virkelig ærekær omkring. I mit hoved siger jeg, at jeg ikke skal pisse dem væk. Jeg har et ansvar over for hende,” fortæller han.

Foto: Kristina Pedersen.

Det første halvandet år stod han primært selv for alt fra at udvælge de rigtige producenter og distributører til kundekontakt og alt derimellem. I dag har han fået partner og sælger Daniel Uggerhøj med om bord. Men selvom det i dag kun går én vej, fremad, har det været hårdt.

Især når man oven i projektet bliver far for første gang og ikke har mulighed for at holde hverken barsel eller udbetale løn til sig selv i over to og et halvt år. 

”Det første lange stykke tid var jeg bare mig selv, men det vil jeg aldrig nogensinde igen. Det giver så meget livsglæde og motivation at være to. Der vil altid være nederlag, og at det er vigtigt at nyde rejsen, og det er fantastisk at have nogen at dele begge dele med.”

Har du nogensinde tænkt, at det var for hårdt, og at der er for mange udfordringer til at fortsætte?

”Ja, det har jeg. Når man kun har sovet tre-fire timer om natten og så skal op og kæmpe med alle mulige udfordringer, kan man da godt tænke, om det er det værd. De første par år her har jeg kørt rundt i min Peugeot 206 til 15.000 kroner og solgt på landevejene og haft rugbrødsmadder med hjemmefra. Men jeg har faktisk nydt det. For mig handler det om at bygge noget op og det, man skaber. Glæden er større, hvis man lykkedes med noget, man har kæmpet med. Og så tager det jo bare tid.”

Hvad er de største fejl, du har begået?

”Jeg har lavet 1000 fejl. Noget med en for lille kollektion og for dyre indkøbspriser. Man er jo bare naiv, når man hopper ud i det, og det, tror jeg, er godt. Hvis man vidste, hvor meget det kræver, og hvor mange fejl man ville lave, og hvor mange trælse dage er, så var man nok bare blevet i sit lønmodtagerjob og haft det godt og trygt.”

Hvad ville du ønske, at du havde vidst på forhånd?

”Måske vil jeg sige – hav en idé, prøv det af, se, om nogen vil købe det. Mange tænker, at alt skal være perfekt – logo og det hele – men det skal ikke være perfekt fra start. Det bliver det aldrig. Sørg nu bare for at prøve det af. Det nytter ikke, hvis der alligevel ikke er nogen, der vil købe det.”

Aldrig godt nok

Er du en af de 700.000 danskere, der ugentligt følger med, når løverne kaster sig over nervøse iværksættere i ‘Løvens Hule’, vil du måske kunne genkende Torben Holt, der er med i det nyeste afsnit.

Her håber James Ay at overbevise mindst én af investorerne om, at de skal kaste både erfaring og kapital i virksomheden. Hvorvidt det lykkes, må du se i aften, når programmet sendes på DR.

Én ting er dog sikker. Når Torben Holt i dag bruger timerne på landevejene eller forbereder sig til et program som ’Løvens Hule’, er søsteren tit med i tankerne.

”Min søster har altid været en god storesøster, som var stolt af sin lillebror. Det ønsker jeg stadig at gøre hende. Jeg tænker tit, at hun ville være spændt og ringe og høre, hvordan noget var gået eller sige ’åh, det bliver spændende med programmet!’”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics