massage-ældre
Alle kan have brug for at blive nusset om, også den generation som ikke er helt velkendte udi wellness, men dog bøvler med krumbøjet ryg og stive ben. Foto: Eberhard Grossgasteiger/Unsplash

Jul uden unødvendigt forbrug: 10 julegaver der gør din december (og klimasamvittighed) lettere

Julegavesæsonen er over os, og det er den tid på året, hvor vi endnu engang får stress over at skulle købe gaver til de familiemedlemmer, som i forvejen ikke mangler noget. Så hvad skal man købe? Her er bud på klimavenlige gaver, der også er personlige.

Nu siger jeg det bare lige ud: Der er altså et eller andet absurd – eller komisk, afhængig af, hvordan man ser på det – i, at voksne mennesker med middelindkomster skriver ønskelister til hinanden hver eneste jul. Især når listerne indeholder ønsker om praktiske ting som vaser, lysestager eller det nyeste design indenfor salt og peberkværn. Ting, som modtagerne i mange tilfælde selv har råd til at købe og højst sandsynligt kan få til nedsat pris få dage efter, at gaverne er pakket op.

For slet ikke at tale om det mildest talt irriterende udtryk, der altid dukker op til jul, nemlig: ”Hvad giver man til manden eller kvinden, der har alt?”

Det er et udtryk, der, i al sin enkelthed, formår at udstille paradokset i, at mange af os netop ikke mangler noget (og dem der gør, er en helt anden snak og hører ikke med under ligningen her). Hvis man så nærlæser de mange lister over, hvad man kan give alle de kvinder og mænd, der ikke mangler noget, og dem er der forbavsende mange af, hvis man tager gavebytte-statistikkerne i betragtning dagene efter jul, så er det i øvrigt endnu flere ligegyldige ting.

Når det så er sagt, er jeg også traditionalist. Jeg holder meget af jul og af de mange fine traditioner forbundet med årets hyggeligste højtid, herunder også gaverne. Og jeg kan faktisk godt lide at give gaver – bare ikke bestillingsgaver. Medmindre modtageren er under 12 år.

Der skal virkelig meget til, før jeg frivilligt begiver mig ind i et storcenter eller bolighus – heller ikke digitalt – i december måned på jagt efter julegaver. Jeg synes hverken, det er hyggeligt, afstressende eller personligt.

Så hvad gør man, hvis man, som jeg, ikke helt køber ind på ideen om at få stukket en ønskeliste med ti links til Kop og Kandes webshop i hånden, men stadig gerne vil give en god, personlig julegave?

Jeg er kommet frem til 10 bud, der alle tager udgangspunkt i personlige og oplevelsesrige gaver, som de fleste familiemedlemmer kan bruge. Gaverne involverer ikke ’ting’ og skal derfor ikke produceres fra nyt (de fleste af gaverne forudsætter dog, at man rent faktisk kan lide sin familie og har lyst til at tilbringe tid med dem).

Alle gaverne er i forskellige prisleje og alle kun et klik væk. Her kommer de:

1. Årskort til yndlingsmuseum:

Et årskort til ét af landets mange, fantastiske museer er en oplagt gave til den nysgerrige, kulturelle modtager. Og så varer den som bonus et helt år.

2. Festivalbillet (eller tilskud til denne):

Er der noget, der varmer i en kold tid, er det udsigten til igen at sidde på græsset under solen med en kold øl til tonerne af musik på et af landets talrige festivaler.

3. Kursus i madlavning:

Stadig flere restauranter og kokke udbyder madlavningskurser, og et kursus i et nyt verdenskøkken eller mere vegetarisk hverdagsmad vil formegentlig glæde feinschmeckeren i familien.

4. En times massage:

Det kan langt de fleste bruge, både den trætte nybagte mor og bedstefar med hold i ryggen og stive ben.

5. Koncertbilletter:

Udsigten til en aften med yndlingsbandet i det nye år vil forhåbentlig falde i god jord hos de flere musikinteresserede modtagere.

6. En lækker middag på restaurant:

Book bord i januar eller februar på byens nyeste eller bedste restaurant og glæd modtageren med et gastronomisk lyspunkt i de mørke vintermåneder.

7. Weekendtur til en valgfri ø i Danmark:

Mange af os kender New York og Berlin bedre end vores egen baghave, og det er en skam. Danmark består af mere end 400 navngivne øer og 37 af disse kan nås med færge med det nye ø-pas. Et øpas er en oplagt mulighed til at udforske mange af vores øsamfund med familien eller vennerne på alle tider af året.

8. En eftermiddag på byens bedste konditori:

Kage er altid en god idé.

9. Avisabonnement:

Glæd én i familien med noget så gammeldags som et avisabonnement. Enten i form af et nyt abonnement, hvis vedkommende ikke holder avis eller suppler med et ekstra abonnement – enten et fysisk af slagsen eller et digitalt hos nogle af de nyere, ambitiøse, digitale medier. Velskrevet journalistik og fordybelse går aldrig af mode.

10. En aften i biografen:

Original er den ikke, men den virker. En aften i biografen med den, du holder af, kan sjældent gå galt.

Find mere om
Footer graphics