Velkommen hjem. Til dagligdagen og vores ugentlige Morgenbeats, der er tilbage efter en lang dejlig ferie. Men også i år har klimanyhederne kastet lange skygger ind over havebordet. Ikke en uge er gået forbi, uden at turister måtte flygte fra skovbrande ude i Grækenland, ekstrem tørke i Spanien, kæmpehagl i Italien. Og hvis man faldt på asfalten i Phoenix, USA, fik man forbrændinger på huden.
Klimaet vånder og vender sig. Imod os. Det har fået nok. Det er gået i overgangsalder med akutte feberture, og der er ingen læ.
Mens nyhederne strømmer, flyder passiviteten med. Der er alligevel ikke noget, vi kan gøre. Vi vil alle sammen have bøffer, flyve ud i verden, og alle andre gør heller ikke noget.
Som min gode kollega sagde ved frokostbordet:
”Jeg holdt op med at affaldssortere den dag, Elon Musk opsendte sin raket.”
Hvis milliardærerne så tydeligt pisser på al menneskelig anstændighed og stadig betragter vores klode som deres private legetøj, hvor der skal være plads til deres overforbrug, hvorfor skal vi almindelige mennesker så gøre noget?
Og jeg forstår hans frustration. Men det er ikke nytteløst. Vi kan gøre noget. Ovenikøbet er der rigtig mange ting, vi kan gøre hurtigt – og uden at det ville koste alverden. Det ville være let.
Personligt kunne jeg nemt nøjes med at spise oksekød en gang om ugen, og hvis du insisterede, kunne jeg også klare mig med meget mindre. Jeg kan godt lide det, men jeg kunne sagtens undvære det. Jeg ville også gerne flyve mindre og mindst hver andet år holde ferie herhjemme eller i nabolandene. Det ville ikke gøre ondt på nogen måde.
Det er helt sikkert, at det ikke er det, der kommer til at redde kloden. Men det er let og kan gøres i morgen. Uden afsavn.
Da man i sin tid, diskuterede rygeforbud, havde man drabelige diskussioner, men da det først var gennemført, tænkte alle, hvorfor man ikke havde gjort det noget før.
På samme måde med klimaet. Når vi først begynder at prissætte varerne efter, hvad de reelt koster, som Lidl smart gjorde det i Tyskland, er vi et stykke af vejen.
Politikerne misforstår folket, hvis de tror, at vi ikke er klar til afgifter på kød, fly og alle de andre klimasyndere. Det er bare at sætte det i gang. Der er masser af initiativer, man kan sætte i gang. Og det vil ikke gøre ondt overhovedet.
/Emil Norsker
Balladen om kolonihaven
Lige nu kører der en vidunderlig dokumentarserie på TV2 Play om et drama af en anden verden, som udspiller sig i en gammel kolonihaveforening lidt udenfor Aalborg. Man følger livet på de nysselige grusstier, hvor to verdener pludselig kolliderer. En ældre generation af dannebrogsdanskere har nemlig hygget sig i årtier med at klippe lidt hæk, spille banko og drikke kolde øl, men nu er de udfordret af en yngre generation af følsomme kolonihaveejere, der tror på på biodiversitet med høje hække og mere privatliv. Den gamle formand, Inger, bliver væltet ved et slags kup, og der er øretæver i luften, mens haveejerne diskuterer, hvem der har stjålet øl fra fælleshuset, hvor meget ukrudt der må være og andre småting.
På mange måder er der tale om et perfekt miniaturebillede på den store kløft i samfundet, og man sidder – på samme måde som med hedengangne og legendariske Dalgaards Tivoli-dokumentaren – og føler sig svineheldig over at få lov til at overvære disse lokale og meget originale begivenheder. En meget stor anbefaling at se ‘Balladen om kolonihaven’.
/Thomas Balslev
Frigjort Festival på Christiania
August er fuld af mindre festivaler. En af dem er festivalen ‘Frigjort’, som finder sted fredag den 11. august og lørdag den 12. august i hjertet af Christiania. Fristaden præsenterer 20 koncerter på tre forskellige scener. Koncerterne på udendørsscenen er gratis, men ønsker du adgang til alle koncerter, kræver det en partoutbillet til 399 kroner eller en dagsbillet til 225 kroner. Årets line-up byder på en blanding af internationale bands, fremstormende nye danske kunstnere og helt nye acts.
/Nikoline Andersen
Event til modeugen: Forny og design dit eget tøj
Fashion Week i København finder sted fra 7.-11. august, og de seneste år er der kommet flere events til begivenheden, som favner alle københavnere.
Nikolaj Kunsthal inviterer den 9. og 10. august til ‘Design your own’-workshops med blandt andre Silas Adler fra Soulland og Charlotte Eskildsen fra Designers Remix, hvor dit gamle tøj kan fornyes under vejledning fra designstuderende.
Under alle fem modeugedage inviterer Zalando til Visionary Lab i Nikolaj Kunsthal, hvor design-workshops og paneldebatter om design, kreativitet, kunstig intelligens og fremtidens modebranche vil finde sted.
Find mere info her.
/Nikoline Andersen
Det bedste fra Heartbeats
Udvalgt af Emil Norsker
Vi er rigtig glade for at starte en ny sæson med en helt ny podcast. ’Venskabt’ hedder den med Annika Aakjær og Sebastian Lynggaard, og den handler om venskaber på tværs af kønnene, og hvordan vi på hver vores måde tackler ting som utroskab, forfængelighed og meget mere. Der er to afsnit ude allerede, og der kommer et nyt på tirsdag.
Hvis man ikke helt ved, hvad værterne bag ’Venskabt’ ville være som barn, hvad deres hadedyr er, og hvad de laver på en regnvejrsdag, så har vi kastet dem ud i vores format 89 spørgsmål.
Hvornår bør festen egentlig slutte i København i hverdagene? I takt med, at vores hovedstad har fået en højere puls, flere turister og generelt flere indbyggere er diskussionen taget til og har splittet både lokale og dem udenfor. Nu har Borgerrepræsentationen sendt et forslag til høring, der vil begrænse udeservering efter 22 i hverdagene, og det mener forfatter Mathilde Walter Clark er en god idé. De gør det nemlig allerede i andre europæiske storbyer.