Morgenbeats: Stigningen i lydbøger er ikke godt for forfatterne

Morgenbeats ser på stigningen i lydbøger, som desværre ikke går til forfatterne, men til streamingtjenesterne.

De senere år har andelen af danskere, der lytter til bøger, i stedet for at læse dem, været i kraftig vækst. Masser af mennesker, der enten ikke har råd til fysiske bøger, ikke vil eje papirbøger, eller simpelthen ikke kan læse, kan nu være med i litteraturens verden. Det er blevet moderne at lytte sin litteratur, og der er kommet masser af streamingtjenester til, BookBeat, Mofibo, Podimo, Nextory, Saxo, Chapter, Tales, og de moderne lydbøger lægger sig dermed i slipstrømmen af podcast-tendensen. Så langt så godt.

Problemet er bare, at rigtig mange lyttere ikke ved, at streamingtjenesterne betaler helt ekstremt lidt til forfatterne. Efterhånden står lydbogs-“salget” for halvdelen af en dansk bogs salg, og det danske bogmarked er i forvejen ikke stort. Det er umådeligt komplekst at finde ud af, hvad de enkelte lydbogsudbydere betaler forfatterne, fordi det varierer ud fra, hvor kendt forfatteren er.

Men det ser ud til, at forfatterne ingenting tjener i de 30 dage, som stort set alle lydbogsudbyderne tilbyder nye kunder, og som mange lyttere shopper rundt imellem. Og mon ikke også deres algoritmer promoverer visse genrer og forfatternavne fremfor andre?

Som bogudgiver er det kommet bag på mig, at jeg tjener helt ned til tre kroner pr lytning. Og at aflønningen også kommer an på, hvor meget lytteren lytter af bogen, og om det er en kort eller en lang bog. Det sidste gør sig også gældende med papirbøger, hvilket giver mening, fordi der er papir, tryk og fragt involveret, men det er jo ikke sådan, at papirsbogs-forfattere ikke bliver betalt, hvis læseren giver op efter de første 45 sider eller aldrig tager bogen ud af reolen.

Det ligner ærligt talt, at det ikke rigtig kan betale sig at udgive lydbøger, da man forærer sit arbejde væk. Den problemstilling har musikerne tumlet med i årevis med digitaliseringen af musik, men de har så i det mindste radioindtægter og koncerter at læne sig op ad. Som forfatter tjener man kun rigtige penge på det fysiske bogsalg, og derfor er det en overvejelse værd slet ikke at udgive på lyd eller at vente et helt eller halvt år med det for at tilskynde det egentlige bogsalg. Man kan argumentere for, at man skal se sit lydbogs-“salg”, altså de mange likes og søde kommentarer, som en slags reklameomtale for bogen. Men man kan jo ikke betale husleje med søde lytterkommentarer.

Så hvem tjener egentlig pengene på det bugnende lydbogsmarked? Det må jo være streamingtjenesterne, som tager op til 129 kroner pr måned og har råd til store outdoor-kampagner og tv-reklamer med kendisser, der henførte fortæller om deres vellykkede lydbogsliv.

Streamingtjenesterne indgår også i høj grad rabatkode-samarbejder med influencere for at lokke flere kunder til. Og så tjener forlagene og de skuespillere, der indtaler bogen, selvfølgelig også noget. Fordi en bogudgivelse er en langsommelig, underbetalt affære, især for de skønlitterære forfattere, vil jeg gerne opfordre mennesker, der elsker litteratur og bøger til at overveje deres lydbogsforbrug nøje. Lad være med at shoppe rundt i gratis prøveabonnementer og rabatkoder – pengene går fra forfatterne.

There’s no such thing as a free book. Køb så vidt muligt fysiske bøger. Eller lån dem på biblioteket, så der afregnes bibliotekspenge. Er man meget vild med lydbøger og e-bøger, kan man købe dem på Saxo eller hente dem gratis på E-reolen, som udbetaler bibliotekspenge til forfatterne (som er mere end streaming). Så er der måske lidt ventetid, men hvis nogen har brugt tre år på at skrive en bog, så kan du nok også vente tre uger på at lytte til den.

Af Ditte Giese

Schwarzeneggers bøn til Rusland

Vladimir Putin følger kun 22 profiler på Twitter. En af dem er Arnold Schwarzenegger. Om han får et unfollow efter sit seneste opslag, må tiden vise. Men i en følelsesladet video opfordrer den tidligere republikanske guvernør og skuespiller Rusland til at stoppe krigen i Ukraine. Videoen går direkte ud til de mange millioner russere, som kun har Ruslands propaganda om krigen at forholde sig til. “Jeg taler til jer i dag, fordi sker ting i verden, som bliver holdt hemmelige for jer, forfærdelige ting, som I skal kende til,” siger Schwarzenegger i videoen, der er ni minutter lang og et must see.

https://twitter.com/Schwarzenegger/status/1504426844199669762

Paten er tilbage

“Du rør ik’ Patens penge, du rør ik’ Patens bil, og du rør ik’ Patens pige.” Sådan lød de tre gyldne råd i Hella Joofs ikoniske film ‘Fidibus’ fra 2006. Her spiller Rudi Køhnke en intelligent (men uheldig) retorikstuderende, som ender i gæld hos sin gamle ven, hashpusheren Paten, spillet af Jesper ‘Jokeren’ Dahl. Nu har Jokeren set sit snit til at proklamere Patens tilbagevenden. Det gør han i en Facebook-video, hvor han har en enkelt tilføjelse til det gamle Fidibus-citat. For selvom du skal holde dig fra Patens penge, bil og pige – så kan du nu få lov til at købe Patens hash. I samarbejde med weedshop.dk er rapperen begyndt at sælge topskud, dog med et lovligt indhold af det psykoaktive THC (under 0,2 %). Det eneste spørgsmål er – gider man købe Patens weed? 

Stort band med stor lyd

Koncertlivet er for alvor begyndt igen, og hvad kunne være bedre end at fejre det med tidens måske største rockband ‘The War On Drugs’? Her er der virkelig god mulighed for at få flere minutter lange velspillede guitarsoloer af den bedste skuffe. Der er (i skrivende stund) stadig billetter til koncerten 30. marts i K.B. Hallen.

Det bedste fra Heartbeats

Solen kigger frem, og det er endelig ved at blive lunere. Nu er der ingen undskyldninger for ikke at tage løbeskoene frem. Derfor handler vores nye sæson af ’Bucket List’ også om løb. I det første afsnit taler Le Gammeltoft med eliteløber Annah Ritah Nagadya, der fortæller, hvordan det koster på hastigheden med det samme, hvis hun ikke holder fuldt fokus.

Med forårets komme tager vi hul på flere nye sæsoner af vores mest populære koncepter. Det har vi netop gjort med ’Skiftet’, der har Flemming Møldrup som vært. I den første episode talte han med den succesrige forfatter Leonora Christina Skov, og i det nyeste besøger han Lars H.U.G, der endegyldigt har sagt farvel til en lang karriere på scenen.

Vi køber alt for meget tøj. Ifølge Miljøstyrelsen køber hver af os over 10 kilo tøj om året, eller hvad der svarer til cirka 35 stykker tøj. Og meget af det tøj bliver kun brugt få gange, før det ryger ud. Det vil Katrine Binné ændre på.   


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics