Foto: Shutterstock

Morgenbeats: Sådan ser perfekthedskulturens bagside ud

Når selv de smukkeste mennesker hader deres krop og udseende, vidner det om en perfekthedskultur ude af kontrol. Det ser Morgenbeats på i denne uge og giver dig samtidig anbefalinger til musik, tv og fyrværkeri.

Hvert år udkommer magasinet Sports Illustrated med deres swimsuit issue, og som regel starter det en eller anden debat på grund af forsidemodellen, som der i øvrigt som regel er flere af. Uanset, om man interesserer sig for bladet eller ej, vil lige præcis den forside altid være et ret nøjagtigt billede på tidens kvindelige skønhedsideal – et af dem i hvert fald – og den efterfølgende debat er næsten altid spændende. På den ene galej står dem, der mener, at man per definition har en bikinikrop, så snart man tager en bikini på, og på den anden står så dem, der ikke kan blive perfekte nok. 

Sidste år var Kim Kardashian på forsiden, og det var den hvidhårede, 74-årige model Maye Muck og den musikeren Yumi Nu også, og det skabte en del palaver, fordi sidstnævnte var “tyk”. Efter min mening var de meget smukke, allesammen.

I år har Sports Illustrated også en gammel kvinde på forsiden, nemlig modedronningen Martha Stewart. Hun er 81 år gammel, og hun har ikke overraskende allerede fået røg for at se for ung ud og for ikke at ligne en på sin egen alder. Og så er Hollywood-skuespilleren Megan Fox på forsiden, og hun er løbet med en del af opmærksomheden, ikke på grund af sit flotte billede, men på grund af det interview, hun har givet inde i bladet.

Her fortæller hun nemlig, at hun har body dysmorphia, på dansk også kaldet BDD eller dysmorfofobi, der er en sindslidelse kendetegnet ved ekstrem og hæmmende optagethed af eget udseende og “indbildte fejl”. Årsagen er både genetisk og miljømæssig, hvilket man også bare kunne kalde kulturel, og jeg anede ikke, at den lidelse fandtes, men det er jo ganske forfærdeligt.

Enhver, der har set Megan Fox, ved, at hun ualmindeligt smuk. For mange repræsenterer hun et uopnåeligt skønhedsideal, og så meget desto mere interessant er det jo, at hun selv betragter sit udseende som så fyldt med fejl, at det har gjort hende syg.  

“Jeg ser aldrig mig selv på samme måde, som andre mennesker ser mig. Der findes ikke et tidspunkt i mit liv, hvor jeg har elsket min krop, aldrig nogensinde,” siger hun blandt andet i interviewet.

Og det er jo så her, man kunne forfalde til automatreaktioner om, at det selvfølgelig er noget værre vås. At man ikke skal beklage sig, når man ligner en million. Men det fortæller vi jo heller ikke længere folk med spiseforstyrrelser, så det er næppe løsningen her.

Jeg ved ikke, hvad der er, men det bør give stof til eftertanke, hvor almindeligt det efterhånden er, at klodens smukkeste mennesker diagnosticeres med den her slags lidelser. Det vidner jo om, at det er samfundet, der er sygt.

Måske har det altid været sådan, og måske er det utopisk at fjerne menneskets higen efter skønhed fra verden, men meget tyder på, at vi er blevet mere optaget af hinandens udseende end tidligere. Megan Fox’ historie kaster i hvert fald lys over en af perfekthedskulturens grimmeste sider og minder os om, at den desværre bliver ved med at kræve sine ofre, indtil vi finder ud af, hvad vi skal stille op med den. At fortsætte i samme rille bliver tilsyneladende blot en grimmere og grimmere oplevelse. Og selvom Sports Illustrated gør sit for at ændre på idealerne og for tale åbent om slagsiderne ved dem, ændrer det ikke på det åbenlyse, nemlig at deres eget produkt udgør kernen af problemet. Det er ret trist.

/Thomas Balslev


Distortion fejrer i år 25-års jubilæum og Copenhagen Street Food på Reffen bliver 10. Det giver tilsammen en halvrund 35-års fødselsdag, som skal markeres med et helt særlig indslag: Mascleta fyrværkeri. Mascleta fyrværkeri er kendt fra Valencia, hvor det hvert år finder sted under deres store Las Fellas Festival, men faktisk også lejlighedsvis året rundt. Oplevelsen er efter sigende så stærk, at det får tårerne på de valencianske-borgere til at trille.

Såvidt det vides er det første gang det sker i Skandinavien og det kan opleves fredag d. 2. juni kl. 20.00 på Reffen til den store Distortion Havnefest. Det anbefales, at børn har høreværn på.

/Emilie Engbirk

Distortion. Foto: Jesper Hyuk

Anden omgang med Casper og Mikael

Første sæson af Viaplay-serien ‘All Exclusive’ kunne aldrig helt indfri de forventninger, man naturligt må have, når to af landets mest kreative og succesrige tv-skabere beslutter sig for et fælles barn. Det hele druknede også lidt i om, hvordan tonen havde været mellem Sofie Linde og Casper Christensen i et afsnit, der bestemt ikke vil stå tilbage i tv-historien.

Men formentlig på grund af de tos cv’er har den fået en ny sæson, og nu begynder det at tage fart. Et langt mere interessant valg af gæster og en klar forståelse af formen får det hele til at glide nemmere og bedre.

Første afsnit med Thomas Helmig er tæt på fremragende og viser, hvordan formatet giver så meget mere end traditionelle interviews har for vaner. Måske var der alligevel en mening med galskaben?

/Emil Norsker


Ambient trance

Den danske dj Courtesy er et kæmpe internationalt navn og bærer en stor del af æren for at sætte Danmark på verdenskortet indenfor den elektroniske musik, især når vi snakker trance og techno kan hun ikke rigtig undervurderes. Nu har hun netop annonceret sit første fuldlængde album, og i den forbindelse har hun udgivet singlen ‘Saltwater’, der ligesom resten af albummet er et ambient pop-cover af sange fra 80’erne, 90’erne og de tidlige 00’ere. Der skulle efter sigende ikke være trommer på nogle af pladens numre, hvilket må siges at være det mest grundlæggende indenfor genren. Men altså, det lyder ret godt alligevel. Pladen hedder ‘fra eufori’ og udkommer 12. september.

/Thomas Balslev


Det bedste fra Heartbeats

Udvalgt af Emil Norsker

Midt i København, i skyggen af de kulørte lamper i Tivoli, og den brølende trafik på HC Andersens Boulevard, ligger en af de smukkeste bygninger i Danmark.

I anledning af en ny udstilling og bog tog Emilie Engbirk derind for at beskrive dets historie og skønhed.

Der findes ikke mange produkter, hvor man i takt med at kunderne bliver færre, sætter prisen yderligere op. En omvendt kapitalisme-logik, der da heller ikke rigtig virker. I hvert fald ikke, hvis målet er at få flere abonnenter til landets aviser.

Men alt skal jo ikke bare være sur kritik fra vores side, så Ditte Giese har 10 konstruktive forslag, som avisbranchen kan få  – helt gratis.

Ditte Giese Klumme 2023
Foto: Rita Kuhlmann

Udover ’Succession’ er et andet populært watercooler-program tilbage, nemlig ’Bachelorette’. Derfor tvang vi Thomas Balslev til at se det og give sin mening. Og han var mildest talt forbløffet.

Foto: Lotta Lemche/TV 2
Footer graphics