Foto: Liv Kastrup

Mad kan både gøre dig klogere og dybere: Flere københavnske madfestivaler er på vej

Københavnerne har ikke mistet appetitten under coronakrisen. Tværtimod har flere fået øjnene op for, at madens kvalitet er vigtig. Så glæd dig. Sensommeren står i madfestivalernes tegn.

Der er ingen grund til at gå sulten rundt den næste tid. Især ikke, hvis du er den aktive type forbruger, der går op i kvaliteten af din mad.

Corona har understreget, hvor vigtigt det er at støtte det lokale, hylde det nære, favne de danskfremstillede råvarer og klappe bondemanden på skulderen. Og ikke mindst: Blive en klogere og mere bevidst forbruger.

Du kan starte med at begive dig mod den nye madpolitiske festival, Madland, der afholdes i perioden 26. august til 25. september i Kødbyen og andre steder i København og omegn.

Ifølge arrangøren Koalition, som er stiftet af Marie Sainabou Jeng, der har mange års erfaring med madkommunikation, er ambitionen at demokratisere madpolitik. Det kræver, at vi gentænker vores dyrkningsformer og bevæger os i en mere bæredygtig retning:

“Vi vil gerne gøre det forståeligt, at madpolitik ikke kun føres på Christiansborg, men også handler om de valg, du selv træffer, når du køber ind. Vores mål er at gøre de komplekse emner mere tilgængelige ved at arrangere møder mellem dem, der spiser, og dem, der producerer,” siger hun og fortæller, at Madland egentlig først skulle gennemføres næste år, men at corona satte skub i planerne, da mange madarrangementer er blevet aflyst.

Marie Sainabou Jeng fra festivalen Madland i samtale med madiværksætter Mia Maja Hansson og Nicolai Jæpelt fra Coop Crowdfunding. Foto: Liv Kastrup

“Flere små og mellemstore producenter og organisationer i vores netværk var ivrige for at gøre noget alligevel. De havde hverken økonomi eller nerver til at vente til 2021 med at afholde smagninger, events og samtaler,” fortæller hun om Madlands program, hvor du bl.a. kan komme med på gårdbesøg, smage nyhøstede afgrøder, blive klogere på både regenerativt jordbrug og vertical farming, sæsoner, cider og chokolade, vilde vine og bønnebøffer, eller møde nogle af gastronomiens mestre som f.eks. Kamilla Seidler og Francis Cardenau.

Landbrugsmaskiner og lokal mad

Også Tivoli står klar med et nyt initiativ, der igen skal sætte København på kortet som madby. Tivolis Mad & Vin Festival finder sted 29. august til 20. september, og sammen med erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer ønsker haven at favne både vinkenderen, foodie’en og den sultne børnefamilie. Arrangørerne går efter en hyggelig høstfeststemning i byen, med fokus på dansk vin og mad. Udover at udleve din (og ungernes) eventuelle fascination af store landbrugsmaskiner, kan du f.eks. smage tomater og chili fra det økologiske gartneri Toftegaard, spise ved Gemyses langbord, overvære DM for sommelierer, komme med til krebsegilde eller tappe din egen honning i Bybis workshop. Hvis det alligevel bliver lidt for lokalt og langhåret, kan du også styrke dig med whiskysmagning på Nimb eller kaste dig over restauranternes italienske og franske dage. Det er jo også madkultur at nyde et glas Dom Pérignon eller mæske sig i mozzarella.
Du kan se hele programmet her.

BaneGaarden fløjter til afgang

Det simrer og syder også i Sydhavnen, hvor de driftige stiftere af Aarstiderne, Thomas Harttung og Søren Ejlersen, sammen med ægteparret Janne Axelsen og Thomas Nordahl har skabt BaneGaarden. Et på alle måder vildt projekt, du kan følge her:

https://www.instagram.com/banegaarden/

De har i et års tid renoveret ni bevaringsværdige trælader fra 1908, som ligger nær det gamle lokomotivværksted på Otto Bussesvej. Fra opførelsen og indtil 1950’erne blev laderne brugt til at tørre det træ, man lavede godsvogne af.

Bygningerne har stået tomme i et tilgroet og tæt bevokset hjørne af banelegemet i de seneste 70 år, hvor fredede vilde træer, brombærkrat og naturen har fået lov til at udfolde sig frit, og er nu med til at skabe den Narnia-stemning, som Søren Ejlersen livagtigt fortæller om i telefonen.

“BaneGaarden bliver et sted, hvor du kan handle, spise, opleve, lære, tage grønt med hjem eller give grønt tilbage, hvad enten du er japansk turist eller kommer fra Vesterbro. Det er et så vildt sted, midt i byen, og føles som at komme til en anden planet, når du bevæger dig rundt herude blandt vilde bier, høns, kompostanlæg og biodiversitet. Her er stuvende fyldt af økologi og grøntsager, vi har en gårdbutik og værksteder, hvor du kan brygge øl, snitte træskeer og tallerkener eller fermentere. Du kan også se bio-film eller lade ungerne begive sig alene ind i vores børnerestaurant og smage en blå kartoffelpizza, som børnene naturligvis selv laver. Tanken er, at når du går herfra, er du lidt dybere, sjovere, grønnere, mere rå og æterisk, og du har fået øje på noget væsentligt, så du får lyst til at komme tilbage. Måske opdager du også noget, du selv er god til, som du har lyst til at undervise i eller give videre,” lyder det fra Søren Ejlersen, der har fortalt levende om stedet i 15 minutter, og derpå erklærer: “Jeg har altså kun nævnt fire procent af alt det, der kommer til at ske!”

Søren Ejlersen, medstifter af Aarstiderne og BaneGaarden i Sydhavnen. Foto: BaneGaarden

Forleden var overborgmester Frank Jensen forbi for at se stedet, og BaneGaarden venter nu kun på de sidste formaliteter inden de håber på at åbne for gæster meget snart. I begyndelsen vil der være åbent torsdag til søndag, men Søren Ejlersen understreger, at alt ikke er klar fra første dag.

“Udefra kan det se lidt løst ud, men der er faktisk en bagvedliggende solid struktur. Stedet kommer til at rumme en stor diversitet og vi er selv spændte, for vi ikke har set noget, der minder om det, som vi drømmer om, at stedet udvikler sig til. Vi er meget fokuseret på planternes magi, men satser på greasiness, så BaneGaarden er det første, du tænker på, når du vågner op med tømmermænd!”


Footer graphics