Netflix
Foto: Shutterstock

Kæmpe 2020-tendens: Nu bingewatcher vi sammen – hver for sig

Online “samsening” er en ny funktion på Netflix og Disney+, som gør det muligt at streame film og tv sammen hver for sig. En funktion, der ifølge forsker Signe Sophus Lai, både kan bringe os tættere sammen og drive os længere fra hinanden.

I foråret lærte vi, at vi kunne være sammen hver for sig. Til fællessang, online fredagsbar og på arbejdet. Vi kunne endda binge serier i hver vores sofa på tværs af by- og landegrænser. En ny streaming-funktion giver nemlig mulighed for at se film og serier sammen helt uden at mødes.

Netflix lancerede for et par år siden funktionen Netflix Party, som nu er blevet omdøbt Teleparty og har taget Disney+, HBO og Hulu med i festlighederne. Funktionen giver mulighed for at invitere venner og familie til at se med og chatte sideløbende. Og for nylig lavede Disney+ også sin egen funktion, Group Watch, der giver mulighed for at se Disney-film med venner og familie uden at være fysisk sammen.

Udover at være en smart add-on, der i den grad gjorde corona-karantænen en smule sjovere, siger funktionen også noget interessant om den måde, vi er sammen på, når vi sætter en god film på fredag aften, og hvad det egentlig vil sige at være social i en digital, afstandskrævende tidsalder.

Vi har derfor snakket med Signe Sophus Lai fra Københavns Universitet, der forsker i digitale medier, streaming og hverdagsliv. Hun sammenligner de nye streamingfunktioner med fænomenet game-streaming, hvor man ser spil online, imens man chatter med tusindvis af andre, der også ser med.

“Fordi det har været så prominent indenfor online gaming, er det ikke overraskende, at streaming-giganterne fik øjnene op for det, da de gjorde. Og det er heller ikke overraskende, at det nu tager rigtig fart på grund af corona,” siger hun.

Online samsening

I 2018 lancerede Netflix sin funktion, Netflix Party, som sidenhen er omdøbt Teleparty.

Funktionen giver mulighed for at streame film og serier sammen med venner ved at dele et link med andre Netflix-brugere. Således kan man se det simultant og chatte om handlingen imens.

22. oktober 2020 fulgte Disney+ trop og lancerede deres funktion GroupWatch i Danmark.

Et forestillet fællesskab

Engang var latter noget, man primært gjorde i flok. Da man først begyndte at optage film og serier, sad et publikum foran scenen, hvis egentlige formål var at ledsage latter. En latter som senere blev indkapslet på dåse og dannede soundtrack til tv’et. Men efterhånden som medierne fik mere og mere fat i befolkningen, er dåselatteren blevet overflødig. Man bliver nemlig en del af et forestillet fællesskab, når man ser en film eller serie, som man ved, at resten af landet højst sandsynligt også ser og griner med på, fortæller Signe Sophus Lai.

“Man kunne sidde søndag aften og se første sæson af ‘Forbrydelsen’ i 2007 og vide, at man sad der sammen med de omtrent 2,5 millioner mennesker, der også så det samtidig. Man var en del af et fællesskab. Man kender jo ikke de her personer, men man forestiller sig, at man er del af et fællesskab, hvor alle har en fælles referenceramme.”

“I takt med at der kom streaming, er følelsen af det forestillede fællesskab forsvundet mere og mere, fordi vi ikke længere sidder foran tv’et samtidig. Man kan stadig godt have fællesskaber omkring nogle af de serier, der tager hele verden med storm – som ‘Game of Thrones’ og ‘Tiger King’ – hvor man godt kan regne med, at der sidder én ved frokostbordet om tirsdagen, som man deler dén virkelighed med. Men det er kun ved de der sindssyge blockbusters, at man kan regne med, at det opstår,” forklarer hun.

Signe Sophus Lai tror derfor også, at den nye form for online samsening, som hun kalder fænomenet, er en måde at vende tilbage til de forestillede fællesskaber, vi er vant til fra flow-tv. På den måde kan vi opnå den sociale bekræftelse, der er i at se den samme serie, selvom vi er isoleret alene.

Sammen hver for sig

Signe Sophie Lai er ikke i tvivl om, at denne form for kollektive streaming, som længe har været mainstream indenfor gaming, er blevet cementeret under coronakrisen.

“Hvis man kigger på den succes, det har haft i gamer-miljøet, og at det nu har fået en eller anden form for momentum i kraft af corona, så kunne man godt forestille sig, at det fortsætter, selv efter vi kan mødes igen. Og så er det jo endnu en ting, som kan hjælpe med at bekæmpe den ensomhed, der kommer krybende, også før corona.”

Hun understreger dog også, at selvom online samsening tilbyder en vigtig social dimension, som vi ikke opnår ved at streame alene, kan det også være med til at distancere os fra hinanden. Hun mener derfor, at frasen ‘sammen hver for sig’, der er blevet brugt flittigt under coronakrisen, har en dobbelt betydning.

“Ideen om at være sammen hver for sig har jo også en bagside, der består i, at vi lærer at være hver for sig, når vi er sammen – på hver vores individuelle devices. Så det forstærker lidt den nuværende tendens til at være i digitale virkeligheder hele tiden. Det er jo på den ene side positivt, at man kan finde fællesskaber, hvor der normalvis ikke er nogen – som er dét sociale medier er gode til – men omvendt er det pludselig også meget nemt at bevæge sig væk fra det nære, og væk fra den virkelighed, man er i.”

Hun mener derfor, at det er vigtigt at se den nye streaming-tendens for, hvad det i virkeligheden er: En forretning. Og i sand business-stil er tid lig med penge.

“Den nye funktion kan få os til at bruge mere og mere tid på digitale medier. Det er jo det, forretningen består af, for hvis ikke vi bruger tid på medierne, er de ikke noget værd. Hvis vi alle sammen kun brugte 30 sekunder på Facebook, ville de ikke kunne sælge nogen annoncer. Og hvis vi alle så flow-tv, så var der ikke noget Netflix. Så det at inkorporere online samsening er at gøre et allerede ret sexet medie endnu mere sexet.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk

Footer graphics