Den døde pige i lægehuset (Radio4)
Hvordan kan det ske, at en otteårig pige dør af et astmaanfald – på gulvet hos sin praktiserende læge? Det spørgsmål er omdrejningspunktet i denne podcastserie.
Nej, det er ikke just let sommerlytning. Til gengæld er historien velfortalt – og frem for alt væsentlig. Serien afdækker nemlig, hvordan sprogbarrierer, dårlig kommunikation og manglende information om det danske sundhedsvæsen får fatale konsekvenser.
Pigen var syrisk flygtning, og selv om hendes far gentagende gange over flere dage op til hendes død bad om hjælp hos familiens læge, så blev der begået fejl. Radio4’s undersøgende journalister har gravet sig ned i sagen, fordi det ikke er første, og nok desværre heller ikke sidste gang, at der sker alvorlige behandlingsfejl i det danske sundhedssystem, når sundhedspersonale, patienter og deres pårørende ikke taler samme sprog.
Serien, som netop er udkommet med en femte og foreløbigt sidste episode, er uendelig sørgelig lytning, og en anledning til at tale om, hvordan det kan forebygges, at vi i fremtiden skal høre flere historier som den.
/ Sidsel Brandt Hasberg
Hør den på Radio4, eller der hvor du finde dine podcasts
Forældreterapi (Femina og Ally)
Jeg skal sidde på et tæppe i baghaven i mit sommerhus på Djursland og lytte til den nye podcast fra ALLY og Femina, der hedder ‘Forældreterapi’ med psykolog Sofie Münster. Jeg har fulgt Sofie i lang tid, også før jeg selv blev mor, og efter jeg kastede mig ud i forældreskabet, har jeg læst bøger af hende. Bøger, som jeg læser igen og igen, fordi jeg som mor til en 2-årig meget ofte føler mig fuldstændig på dybt vand i forhold til tilknytning, opdragelse og bare det at være ansvarlig for et lille menneskes velbefindende. Der er heldigvis hjælp at hente, og jeg glæder mig meget til at komme med ind i Sofie Münster terapirum.
Hør den i ALLY-appen, eller der hvor du lytter til podcast.
/Cecilie Wortziger
Scener fra et Kærlighedsliv (Podimo)
Podimo udgav i det forgange forår podcasten ‘Scener fra et Kærlighedsliv’ med forfatter og podcastvært Marie Louise Tüxen, som jeg altid synes laver fine og smukke lyduniverser, som man kan drømme sig lidt væk i.
Tüxen fortæller selv, at hun har fundet trøst i litteraturen, når hun har været ramt af kærligheden, og hun undersøger i denne podcast, om litteraturen kan være med til at gøre os mennesker bedre til at elske og forstå hinanden. I hvert afsnit inviterer hun en bog-glad gæst i studiet for at komme lidt nærmere, hvad litteraturens mange scener kan lære os om mennesker om ‘det levede kærlighedsliv’.
Hør den på Podimo
/Cecilie Wortziger
Stolen (Gimlet)
Er du ligesom mig, som elsker en god graver-podcast, så vil jeg helt klart anbefale denne prisvindende sæson 2 af podcast serien ‘Stolen: Surviving St. Michaels’. I podcasten udforsker Connie, hvordan hendes familie, og specielt hendes afdøde far, har været ofre af et meget dystert kapitel i Canadas historie og dets indfødte folk. Et kapitel, som specielt belyser de forfærdelige forhold børnene led under i landets særlige skolesystem. Et system, som har efterladt dybe generationelle traumer og kløfter mellem familier.
/Mia McCaul
Hør den, der hvor du finder dine podcasts
Kvinde kend din historie (Podimo)
En podcast, som jeg VIRKELIG glæder mig til at lægge øre til, er den legendariske ‘Kvinde kend din historie’ af historikeren Gry Jexen. Der ligger en masse afsnit og venter på mig. Specielt afsnittene om Arnarulunnguaq (Grønlandsfarer) og Dorothea af Brandenburg. Og så går jeg i smug og håber på, at der snart kommer nye afsnit.
/Mia McCaul
Hør den på Podimo
Hemmeligheder (DR P1)
Kender I de der podcasts, der er så meget i ens bevidsthed, at man føler, man har hørt dem, selv når man ikke har? Sådan har jeg længe haft det med P1’s ’Hemmeligheder’ med Sanne Cigale Benmouyal som vært.
Jeg følger Sanne på Instagram, mange af mine venner lytter til podcasten, og kolleger har også før anbefalet den. Men når jeg tænker efter, har jeg faktisk stadig ikke fået hørt den! Det skal der gøres noget ved denne sommer.
Jeg er så småt begyndt at gå tilbage i bagkataloget og lytte til afsnit med udvalgte gæster. To Sultne Piger, Maren Uthaug, Lærke Bagger med flere fortæller mig deres hemmeligheder og reagerer på lytternes i det meget fine og ærlige rum, som Sanne faciliterer i hvert afsnit.
Jeg er dybt fascineret af de menneskelige, hemmelige afkroge som podcastens egentlig enkle format bringer frem i lyset. Det er et godt sommer mood at ligge og solbade, mens kendte gæster og anonyme lyttere fortæller deres både store og små hemmeligheder. Seriøse snakke afløses af grin og omvendt, så man kan nemt bruge timevis i Sanne og gæsternes selskab. Der kommer nye afsnit hver søndag, så det er bare at gå i gang.
/Emilie Westh Wold
Hør den i DR Lyd
The Burned Photo (QCODE)
Hvis du er godt træt af varmen og har brug for en podcast, som formår at give dig kuldegys selv i 40 graders varme, så skal du lytte til ’The Burned Photo’.
Det er en fiktions-thriller, der fortæller historien om to kvinder, der opdager, at de begge er offer for en forbandelse, der har terroriseret deres familier i generationer. En forbandelse, som er ansvarlige for årevis af ulykke, tortur og død. Efterhånden, som de graver dybere ned i deres herkomst, indser kvinderne, at de bliver nødt til at arbejde sammen, hvis de skal sætte en stopper for denne forbandelse, før det er for sent.
Podcasten er produceret af QCODE, som specialiserer sig i fiktive lyd-dramaer og har lavet et hav af fantastiske og medrivende podcasts, så der er masser af indhold til at fylde de lange timer i solstolene. Jeg slugte selv den første sæson af ’The Burned Photo’ i ét langt nervepirrende lyt, og jeg glæder mig ubeskriveligt meget til at smække den anden sæson i ørene og gøre min solbadning til en aktivitet med høj puls og hjertebanken.
/Clara Koed
Hør den, der hvor du finder dine podcasts
Offline with Jon Favreau (Crooked Media)
Før Jon Favreau blev podcastvært og medstifter af Crooked Media, var han Obamas berømte tale-skriver. De to havde et særligt og stærkt partnerskab gennem hele præsidentperioden, men nu har Jon Favreau altså fundet en ny beskæftigelse.
På trods af titlen ’Offline’ handler denne podcast meget om vores online-liv, og hvordan det påvirker os. Han har altid interessante gæster inde til at tale om emner som journalistik, politik og misinformation.
Det er ofte amerikanske forhold, der er udgangspunktet, hvilket ikke altid gør den helt relevant i dansk sammenhæng, men man får altid noget nyt og interessant at vide. Og det hele er holdt i let og humoristisk tone. Et godt sted at blive klogere uden helt at falde i søvn i hængekøjen.
/Emil Norsker
Hør den, der hvor du finder dine podcasts
Have a nice future (Wired)
Man kan altid bruge sommeren på at koble af, men kan også bruge den på at forberede sig på fremtiden. Og hvilket bedre sted at gøre det end hos Wired.
Wired er et tech-magasin, der i mange år har formået at formidle den teknologiske udvikling på et (nogenlunde) underholdende niveau, og de gør det faktisk i endnu højere grad i deres podcast ’Have a nice future’, der handler om, hvor hurtigt alt forandrer sig. Det er deres chefredaktør, Gideon Lichfield, og senior skribent, Lauren Goode, som dissekerer emner som Twitter, AI og vægttab.
Det hele er meget pædagogisk formidlet, og man behøver bestemt ikke være tech-nørd for at finde rundt i begreberne.
/Emil Norsker
Hør den, der hvor du finder dine podcasts
Portrætalbum (Radio 4)
Der er noget ved sommeren, hvor man føler, at man endelig har tid til fordybelse og nørderi. Til det formål er Anders Bøtters podcast ’Portrætalbum’ perfekt. Her har han nemlig hver uge en gæst inde og fortælle om et enkelt musikalbum, der har formet vedkommendes liv.
Det er et meget simpelt set up, men det fungerer fremragende, og jeg glæder mig blandt andet til at høre Knud Brix og hans forhold til det fremragende Bright Eyes-album ’I’m Wide Awake It’s Morning’.
/Emil Norsker
Hør den på Radio 4, ellerder hvor du finder dine podcasts