Iphone

Menstruations-tracking og farvel til kodeord: Her er 10 nyheder, der snart rammer din iPhone

Apple bevæger sig længere og længere ind på sundhedsområdet og er klar med en ny, simpel login-metode på nettet.

Mens partileder-debatterne herhjemme kørte i højeste gear, brugte Apple starten af juni måned på at fremvise de kommende styresystemer til firmaets computere.

Som altid var der størst fokus på de mest udbredte produkter, hvilket vil sige iPhone efterfulgt af iPad. Vi har her samlet 10 af de nyheder, som potentielt vil gøre en forskel i hverdagsbrug, når iOS 13 rammer din telefon lidt senere på året.

1. Nemt login til alle dine konti – uden kodeord

Et af de største sikkerhedsproblemer for almindelige brugere er genbrug af emailadresse og kodeord, når man opretter en ny konto på nettet. Men det problem kan snart blive en hel del mindre.

Med den nye “Sign in with Apple”-funktion, kan du logge ind på apps og netsider med din Apple-konto. Du slipper endda for at huske et password, da du verificerer dit login med Face ID eller fingeraftryk.

Funktionen minder i høj grad om at logge ind med enten sin Google- eller Facebook-konto, som mange allerede gør. Dog er der den afgørende forskel, at det forbliver privat, hvilke sider og apps du logger ind på, i modsætning til de to ovennævnte firmaer, hvor dine logins bliver kortlagt og brugt i reklameøjemed.

Samtidig giver du med Apples version minimal information væk om dig selv. En app kan højest bede om at få dit navn og din email. Privatliv er virkelig blevet en af Apples mest centrale mærkesager – og salgsvarer.

Iphone

2. Drej videoer skudt på den “forkerte” led

Har du prøvet at skyde en video, som vender på hovedet eller på siden, så har du sikkert bandet både dig selv og din telefon langt væk og ønsket, at du kunne dreje den, som du kan med et billede.

Det kommer du snart til. I iOS 13 kan du nemlig redigere dine videoer, præcis som var det billeder. Udover at du kan dreje videooptagelsen, kan du også tilføje filtre og ændre kontrast og lysstyrke — altsammen med evig fortrydelsesret, så du altid kan vende tilbage til originalen.

Iphone

3. Menstruations-tracking hjælper dig med at blive gravid

Din iPhone har allerede en meget simpel menstruations-tracker indbygget i appen Sundhed. Men i næste styresystem bliver der skruet et stort nøk op for “cycle tracking”, som Apple kalder det på engelsk.

Da telefonen ikke er synsk, er du nødt til selv at plotte data ind om, hvornår din cyklus starter og ophører, og eventuelt om hvor light, medium eller heavy den er.

Til gengæld vil du automatisk få notifikationer om, hvornår du kan forvente, at den næste menstruation indtræffer — og hvis du forsøger at blive gravid, hvornår på måneden du skal give den gas med din partner. Alle data kan visualiseres, så du kan få bedre indsigt i din cyklus, både bagudrettet og hvordan den forventeligt bliver i den nærmeste fremtid.

Der findes allerede lignende apps på markedet, men Apple lokker med, at alle data i deres version er private og bliver på din telefon uden at blive sendt til skyen.

Cycle trancking

4. Markér og kopiér tekst på en ny og lettere måde

Selvom mange af os efterhånden har haft touch-skærme i over 10 år, så kan det stadigvæk være lidt af et mareridt at markere, kopiere og indsætte tekst.

Det forsøger Apple nu at løse ved hjælp af nye såkaldte gestures.

Først og fremmest vil du kunne vælge et stykke tekst ved blot at trække fingeren henover en tekstbid — du skal altså ikke længere holde din finger nede og efterfølgende prøve at trække de små markører ud til begge sider. Du kan f.eks. også vælge en sætning ved at tappe tre gange på den.

Herefter kan man kopiere teksten ved at trække tre fingre sammen og indsætte den et nyt sted ved at sprede tre fingre ud igen. Vil du fortryde, swiper du med tre fingre til siden.

5. Send ukendte opkald direkte på mobilsvar

Modtager du jævnligt spamopkald? Eller hører du til dem, der bare helst ikke tager telefonen, hvis der bliver ringet fra et ukendt nummer? Så kan du snart slippe helt for dilemmaet om, hvorvidt du skal besvare opkaldet eller ej.

Med “silence unknown callers” bliver alle opkald fra numre, som ikke findes blandt dine kontakter, dine beskeder eller i en signatur i en indgående email, automatisk sendt direkte til telefonsvarer.

6. To sæt AirPods kan lytte til samme iPhone

Er du hoppet med på AirPod-bølgen, så får de trådløse øretelefoner også en opgradering i anvendelighed.

Fremover vil du kunne tilkoble to sæt AirPods til den samme iPhone eller iPad, så du i fællesskab med en ven eller kæreste kan se den samme fil eller serie — eller børnene kan lytte til den samme lydbog eller podcast. Siri vil også automatisk kunne læse dine indkomne beskeder op for dig, når du har dine AirPods på.

7. Kontrollér hvem børnene kan kontakte og hvornår

Sidste år introducerede Apple funktionen “skærmtid”, som, udover at give dig selv et overblik over, hvor (skræmmende) meget du bruger din telefon, også gjorde det muligt at sætte grænser for dine børns brug af iPhone og iPad.

I år får denne funktion også en overhaling. Nu kan du sætte grænser for, hvem dine børn kan kontakte — og endnu mere detaljeret, hvem de kan kontakte på hvilke tider af dagen.

Men husk at nutidens børn er verdensmestre i at finde måder at omgås denne type begrænsninger på. Skærmtids-funtionen udvides iøvrigt, så den i tillæg til iPhone og iPad også kan vise dit (og dine børns) brug af Mac-computere.

8. PlayStation controller kan bruges til iPhone og iPad

Spiller du mange spil på iPad eller iPhone, så vil den næste nyhed nok falde i god jord. Det bliver nemlig muligt at koble sin Xbox- eller PlayStation-controller til, så du kan styre dine spil som en pro, uden at pølserne dækker en fjerdedel af skærmen.

Grunden til, at Apple introducerer denne mulighed, skal ikke mindst ses i lyset af den kommende spil-abonnements-tjeneste Apple Arcade, som lanceres til efteråret.

9. Se dine fotos uden dubletter, skærmbilleder og whiteboards

De fleste af os har for længst vænnet os til at skyde 7-8 billeder af det samme motiv, bare for at være HELT sikre på, at vi har indfanget det perfekte øjeblik.

Til gengæld er det lidt af et mareridt, når man bagefter ser sine billeder tilbage, og der er et utal af nærmest ens billeder, blandet med skærmbilleder og billeder af whiteboards på arbejdet.

Dette rod vil din iPhone angiveligt snart kunne finde ud af at sortere i, så den automatisk skjuler de billeder, man ikke har brug for at genopleve.

På papiret lyder det i hvert fald som en hjælp, men som med al computerstyret sortering, må tiden vise, hvor godt det i virkeligheden virker.

10. Farvel til grå tomme ansigter i iMessage

Selvom Apple elsker at fortælle om alle deres gode nye tiltag, så er firmaet langt fra altid first mover.

Dette gælder i høj grad, når det kommer til at kunne se, hvem du kommunikerer med i Beskeder (iMesssage).

Har du ikke selv tilføjet et billede af folk i din kontaktbog, ser du blot et gråt standard-omrids af et ansigt. Men med den kommende opdatering, kan du selv vælge, det billede eller memoji andre skal se af dig og ligeledes hvilket navn, du gerne vil have, andre skal se.

I privatlivets hellige navn kan du vælge, at det kun gælder folk i din adressebog, så du stadig kan være et gråt navnløst standardansigt, hvis du kommunikerer med folk, du ikke kender.

iPad får sit eget styresystem

Lige inden vi slutter, så skal iPad også have et par ord med på vejen.

Stort set alle de ovennævnte funktioner vil også virke på iPad, men Apple havde dog en lille overraskelse med til deres tablet — nemlig sit helt eget styresystem som har fået navnet iPadOS.

Her skal en lang række forbedringer gøre det endnu mere attraktivt for folk at vælge iPad som deres dag-til-dag computer.

Blandt andet bliver det nemmere hurtigt at skifte mellem apps, det bliver muligt at sætte USB-nøgler og harddiske til iPads med USB-stik, og Safari kommer nu i en ægte desktop-version, så man fx kan bruge Google docs direkte i browseren.

Den måske aller største nyhed er, at iPad nu understøtter mus eller trackpad. I første omgang er det en indstilling, der skal aktiveres under “tilgængelighed” som traditionelt er indstillinger til folk med særlige behov (fx svagtseende, hørehæmmede mm). Men mon ikke det bare er stilhed før stormen, der gør iPad til en “rigtig computer” set med gammeldags briller.

Apples nye styresystemer bliver traditionelt sendt ud i september og oktober måned på samme tid som de nye iPhones og iPads bliver sat til salg.

Find mere om
Footer graphics