Foto: Allstar/Ritzau Scanpix

Månedens klassiker: ’Jackie Brown’ er Tarantinos glemte mesterværk

Han er mest kendt for store film som ’Reservoir Dogs’ og ’Pulp Fiction’, men Quentin Tarantinos ’Jackie Brown’ er med sit stilsikre søvngænger-tempo og sammenrend af stjerner en klassiker, der fortjener at blive hevet frem igen.

I en sofa sidder en kvabset Robert De Niro og ryger bonghoveder med Bridget Fonda. Imens viser Samuel L. Jackson sit yndlingsprogram ’Chicks With Guns’, hvor bikiniklædte babes afprøver AK47-geværer i ørkenen. Det hele er en arketypisk Tarantino-scene. Den amerikanske instruktør tager ofte kendte skuespillere ud af deres vante roller (Fonda giver den som nymfomanisk surfer, mens De Niro er afdanket tøffelhelt) og lader dem tale om umiddelbart meningsløse, men ret sjove ting. Som ’Chicks With Guns’.

I denne scene er det Samuel L. Jackson, der snakker det meste af tiden. Han spiller den lyssky våbenhandler Ordell Robbie, og han forklarer, hvordan alle de virkelige gangsterne vil have den samme pistol, som skurkene har i dårlige actionfilm.

”Now every nigger wants a ’45,” som han siger.

Efter Tarantino bragede igennem med ’Pulp Fiction’, der ikke alene vandt De Gyldne Palmer i Cannes, men for evigt ændrede filmsproget, kom ’Jackie Brown’ listende bagefter.

‘Jackie Brown’ blev ikke et decideret flop (den spillede sit budget ind mange gange), men den blev bestemt heller ikke den blockbuster, mange havde håbet og forventet. Og det forstår man egentlig godt. Der er godt nok det sædvanlige høje antal mord, bandeord og sjove replikker, men det er, som om det hele foregår i en lettere søvndyssende blid jointrus i Californiens særlige orange skær.

Filmen er også én lang hyldest til det såkaldte blaxploitation-univers. I 1970’erne voksede genren frem med en række b-film (ofte med gangstere), hvor castet hovedsageligt er med brune skuespillere. Tarantino er vokset op med genren og har siden dyrket den i sine film på samme måde som hans kærlighed til dårlige karate- og zombiefilm.

Hovedrollen ’Jackie Brown’ spilles da også Pam Grier, der har haft en stor karriere indenfor netop blaxploitation. Hun er den cool, midaldrende kvinde, der spinder og snører de mange (hovedsagligt tumpede) mænd. Også det er typisk Tarantino. Før det for alvor blev mainstream med stærke kvinder i bærende roller, gjorde han det allerede for 20 år siden. Som i Pulp Fiction er det også i de mange biroller (som en formidabel Michael Keaton), at der er
meget sjov at hente, mens selve hovedhistorien lunter afsted.

I år fylder ’Jackie Brown’ 25 år, og selvom den måske har svært ved at mase sig ind som et moderne amerikansk hovedværk, og måske ovenikøbet ikke engang nævnes blandt Tarantinos bedste, så fortjener den en ekstra chance.

Om ikke andet så bare for at se Robert de Niro, Samuel L. Jackson, Bridget Fonda ryge bong og stene ’Chicks With Guns’.

Filmen kan streames på Viaplay. Andre Tarantino-film som ’Kill Bill’ og ‘Inglourious Basterds’ kan ses på Netflix.

Find mere om
Footer graphics