De fleste kender den dårlige klima-samvittighed, der kommer snigende, når affaldet er usorteret og el-regningen for høj. Men det kan ofte være svært at vide, hvordan man gør en egentlig forskel som privatperson.
Det er dog ikke kun ude i de små hjem, skoen trykker i disse år. Klimakrisen tvinger også erhvervslivet og virksomhederne til at tænke nyt. For hvordan laver man overhovedet en bæredygtig virksomhed, der er relevant ikke bare i morgen, men også om 10 år?
Det kan man blive klogere på i det nyeste afsnit af podcastserien ‘Velkommen til virkeligheden’, hvor journalist Pernille Enggaard og tidligere undervisnings- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) diskuterer et af tidens helt store buzzwords, nemlig bæredygtighed.
Man kunne også lade sig inspirere af de to unge iværksættere, Oskar Dahl Hansen og Oliver Martinsen, som står bag virksomheden Climaider, der – som navnet antyder – hjælper andre virksomheder og privatpersoner med at betale klimaaflad. På månedsbasis såmænd, som en slags grønt klimaabonnement.
En idé, der opstod for to år siden, mens Oskar Dahl Hansen og Oliver Martinsen spenderede deres sabbatår på en permakultur-farm i Sydamerika.
Her blev de inspireret til at gå ind i kampen for klimaet, fordi de indså, at de faktisk kunne kompensere for det aftryk, flyveturen dertil havde efterladt.
“Vi tænkte egentlig bare: “Hvis man kan kompensere for sin flyvetur, hvorfor kan man så ikke gøre det for hele sit liv?,”” fortæller Oskar Dahl Olsen.
I starten var projektet, der i første omgang hed RenSti, kun tiltænkt dem selv og deres nærmeste. Men hurtigt fandt de ud af, at der var mange, der gerne ville kompensere for deres klimaaftryk og gøre en målbar forskel for klimaet.
Mest klima for pengene
I Danmark udleder hver indbygger i gennemsnit cirka 17 ton CO2 om året. Det svarer til et månedligt medlemsskab hos Climaider på 85 kroner for at fjerne samme mængde af forurening et andet sted i verden ved at plante træer og indsamle metan fra atmosfæren.
“Men ifølge de nuværende klimamål skal vi helt ned på to ton om året per verdensborger. Så der er rigtig lang vej endnu,” forklarer Oskar Dahl Olsen.
Da Climaider startede, blev medlemmernes penge brugt til at plante træer i udviklingslande – lande hvor skove og frodige områder var blevet golde og ufrugtbare. Træerne kan nemlig skabe en fornyet infrastruktur og opsamle forureningen i luften. Iværksætterne har dog lært, at det er meget dyrere at sikre sig, at træerne bliver stående end at plante nye.
“Uanset hvilke foranstaltninger man tager, vil der altid være risiko for at træet bliver fældet eller brænder,” siger han og tilføjer:
“Men vi er meget bevidste om, at vi skal have flere træer. Så vi har fået 183 hektar land, hvor vi de næste fem år kommer til at plante op imod 2,5 millioner mangrove-træer. Så hvis man er medlem hos Climaider, går pengene til primært højsikkerhedsprojekter som metan-indfangning, men vi planter stadig bonus-træer ved siden af.”
En etisk sovepude
Fænomenet ‘klimakompensation’ har dog mødt en del kritik for at være en såkaldt ‘etisk sovepude’, der lader os fortsætte forureningen i fuld fart med god samvittighed.
Men ifølge Oskar Dahl Hansen er denne kritik udtryk for en generel misforståelse, hvor kompensation og reduktion udelukker hinanden. Han mener, at Climaiders klimakompensation kan bidrage til en overordnet reduktion af forurening i atmosfæren. Climaiders filosofi er, at første skridt mod forandring er indsigt. Først når man har denne indsigt om sit forbrug, kan man handle på at reducere sit aftryk på klimaet.
“Selvfølgelig skal vi bestræbe os på at flyve og forbruge mindre. Men vi er alle sammen nødt til at spise, og selvom du ikke spiser kød, vil det stadig have et aftryk på klimaet. Men kompensation må aldrig blive en etisk sovepude. Det har vi også nogle konkrete tiltag for at det ikke bliver hos os. Men i klimakampen leder man altid efter den mest effektive løsning – og det er kompensation,” forklarer han.
Oplysningsprojekt i app-form
For at undgå at klimaafladet bliver en sovepude, har Climaider igangsat en række initiativer, der skal fordre reduktion såvel som kompensation. Én af disse initiativer er deres one-stop-solution-app, der udkommer i efteråret.
“Det er jo lidt mærkeligt, at vi har apps til at løbe, til at lave mad og meditere, men vi har ikke en app der hjælper os til at leve mere klimavenligt,” siger Oskar Dahl Hansen.
Appen skal fungere som en forlængelse af det almindelige medlemskab, hvor man kan modtage råd til en mere bæredygtig livstil, som kan reducere ens aftryk. Han beskriver det som et oplysningsprojekt i app-form.
“Det vil i virkeligheden flytte ret meget af vores fokus over på reduktion såvel som kompensation.”
På den lange bane håber han, at appen kan bane vejen for, at Climaider bliver en virksomhed, der ikke kun arbejder for klimakompensation men også CO2-reduktion. At Climaider bliver mæglere for grønne løsninger med andre bæredygtige virksomheder, og på den måde skaber et netværk af bæredygtige løsninger der gør det nemmere for alle at nedsætte deres forurening.