corona
Foto: Shutterstock

Unge mænd bliver oftere smittet med corona: “Vi har ikke taget køn alvorligt”

Danske mænd i alderen 18-39 år er overrepræsenteret i smittetallene, og det har der ikke været nok fokus på, mener psykolog og mandeforsker Svend Aage Madsen.

Unge mænd er mere tilbøjeligelige til at trodse myndighedernes anbefalinger med hensyn til at begrænse smittespredningen af Corona end andre dele af befolkningen. De dropper oftere mundbindet, reagerer ikke hurtigt nok på symptomer og følger ikke altid isolationskravene.

En undersøgelse fra Forum for mænds sundhed viser også, at cirka 40 procent af mænd i aldersgruppen 18-39 vil gerne tage til fest med flere gæster, end det anbefales.

Blandt andet derfor er mænd også 25 procent hyppigere smittet med Corona, ifølge tal fra Statens Serum Institut.

Og det skal der gøres noget ved, lyder det fra psykolog og formand for Forum for mænds sundhed, Svend Aage Madsen.

“Vi har ikke taget køn alvorligt, og der er et stort problem i ikke at tage køn alvorligt,” siger han i podcasten ‘Hvorfor gør Jens ikke som Mette siger?’ fra Copenhagen Health Innovation, der i øjeblikket fokuserer på mænds sundhed og adfærd under corona.

I podcasten, som kigger dybt i mandens livsverden for at forstå hans risikovillige adfærd, peger Svend Aage Madsen på, at det kræver meget konkret og målrettet kommunikation, hvis man skal gøre noget ved problemet.

“Man skal ikke sige: “Det kan du ikke være bekendt”. Mange mænd vil stejle, hvis der bare er noget, der ligner bebrejdelser og udskamning – det ved vi fra andre sundhedstiltag,” siger han og tilføjer, at man i stedet bør appellere direkte til unge mænds ansvarsfølelse overfor andre end dem selv.

“Mænd vil gerne tage ansvar for andre, når de kan se konkret, at der er en, der har behov for deres hjælp,” siger Svend Aage Madsen i CHI’s podcast.

Myndighederne har ikke været gode nok til at gøre opmærksom på problemet med Corona blandt unge mænd, mener Svend Aage Madsen. Foto Artebooking

Mangler selvkontrol

En af de vigtige årsager til, at en del af de unge mænd overskrider en række restriktioner er, at kroppen biologisk først hen i 20’erne har en færdigudviklet grad af selvkontrol.

Det siger Jakob Demant, forsker ved Sociologisk Institut ved Københavns Universitet med speciale i unges adfærdsproblematikker.

“Den aldersgruppe har by design lidt sværere ved egentlig at skabe de her meget kontrollerende typer adfærd, som vi er interesseret i. Så der er ikke nogen tvivl om, at unge generelt er disponeret for det her.”

Den helt store forskel på mænd og kvinder set i forhold til Corona er dog ikke selve det at blive smittet, men i højere grad, at mænd reagerer dårligere, end de burde, efter de er blevet smittet.

Det bekræfter imidlertid kun det allerede kendte billede af, at mænd på tværs af andre sygdomme og sundhed generelt sakker bagud, lyder det i podcasten.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics