Brugt sofa
Dette er ikke en sofa med "lettere brugsspor". Foto: Dan Meyers/Unsplash

Sådan stopper du med at være en nar på DBA: Her er 10 regler for salg af brugte ting

Hold dine aftaler. Ingen dickpics. Lad være med at photoshoppe. Ingen tiggeri! Det minder faktisk lidt om Tinder, men det er DBA. Og der er brug for nogle spilleregler på det bugnende brugtmarked.

Genbrug er ikke alene moderne, det er også et nødvendigt våben i klimakampen, men vi er nødt til at have nogle spilleregler for det private salg. Der går nemlig en hårfin grænse mellem at være en bæredygtig feinschmecker med kræmmertalent og en grådig baryl på brugtmarkedet. Her kommer reglerne, der naturligvis også gælder for Gul og Gratis, Reshopper, Trendsales, Facebook Marketplace etc.

1. Stop med at prutte

Man må altid prutte om prisen. Men der er grænser. Ser du en Arne Jacobsen-syverstol i cognacfarvet læder udbudt til 3.000 kr., skal du ikke komme med et “hurtig handel til 175 kr.?”-modtilbud. En vare har en vis værdi, og der er grænser for, hvor billigt det kan blive for dig. Respektér sælgers udspil. Og koster noget f.eks. 200 kr., så betal prisen eller spring over fremfor at forsøge at byde 180 kr. Det er bare uklædeligt.

2. Hold din aftale

Hvis man laver en aftale om at hente eller se noget, så dukker man op. Det kan godt være, at vi er i 2020, og at du er vant til at sende sms’er til dine venner om, at du er lidt sent på den eller ikke gider alligevel, men den går ikke på brugtmarkedet. Mellem fremmede er aftaler bindende ligesom i gamle dage, og man skal respektere folks tid. Hvis du er forhindret, så sig til i god tid. Halve dage i forvejen mindst, så man kan nå at indstille sig på det.

3. Man prutter ikke videre i døren

Har I aftalt en pris i den digitale forhandling, står den ved magt. Du skal med andre ord ikke ankomme, kigge på varen og så lige prøve at prutte prisen endnu mere ned. Eller sige: “vi aftalte godt nok 1.200, men jeg har kun 1.100 med”. Med mindre selvfølgelig, at varen er i dårlig stand og “lettere brugsspor” dækker over bremsespor fra hundehvalp. Ellers er det bare ubehageligt for sælger at stå og skulle være skrap på egen matrikel. Det er derfor, I har handlet af digitalt.

4. Kludetricket

Det er god service at tørre sine brugte ting af med en karklud, inden man giver dem et nyt liv i andres hænder. Man behøver ikke at pøse til i Rodalon og desinficere 100 procent, men ingen gider overtage en barnestol med gamle madrester på siderne eller en sofa med lange hår. Tør ting af og støvsug dem for snavs.

5. Vær ærlig om varens stand

Sælger du en bulet lampe, så skriv det og dokumentér med billeder. Er der pletter på frakken, der ikke kan gå af, så sig det. Er ryggen blevet blød og gammel på en designerstol, så skriv det. Køber finder alligevel ud af det, og så er du bare røvhullet, der prøvede at fortie dig til en handel.

6. Altid digitale penge

Er der noget, Corona har lært os, er det, at kontaktløs handel er bedst. Så med mindre du er kriminel eller en professionel marskandiser med et problematisk forhold til SKAT, så benyt MobilePay til betaling. Ingen gider stå med dine lommevarme, bakteriebefængte hundredkronesedler i hånden.

7. Vellignende fotos

Det er ligesom med netdating: Lad være med at photoshoppe ting pænere eller lyv med dine billeder af varen. Og vi gider heller ikke se alt dit rod i baggrunden. Og ingen dickpics!

8. Normale tidspunkter

Man foreslår ikke at mødes efter kl. 21 eller inden kl. 8. Ingen gider have besøg af fremmede i ydertidspunkterne på dagen. Så hellere vente til, at man kan mødes midt på dagen. Er du mand, så udvis forståelse for, at mange kvinder ikke er pjattede med at få en helt fremmed mand ind i privaten. Sig ja, hvis hun foreslår, at I mødes et offentligt sted, eller venter til hendes mand er hjemme.

9. Bordet fanger

Sælger skal ikke begynde at presse køber, efter at man har lukket en aftale om pris. Ikke noget med at skrive: “Der er flere, der vil give mere. Kan du lokkes til at give 100 kr. mere?”. Nej, jeg kan ej. Det er surt for dig, at du har sat en populær vare til salg billigt, men det er dit problem. Sætter man en vare til 500 kr., fanger bordet ved den første, der vil give prisen. Det er ikke Bruun Rasmussen det her.

10. Vær flink

Meget brugthandel kommer i stand på skrift. Men kommunikation på skrift kan være svær, så derfor: Sørg for at være flink og holde en god tone overfor dem, du er i kontakt med. Man gider ikke at handle med nogen, der er passivt aggressive, tigger en unødigt eller er uhøflige.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics