Foto: Ritzau Scanpix

Russisk journalist afbrød nyhedsudsendelse med bøn om at stoppe krigen: Blev afhørt i 14 timer uden advokathjælp

Mandag aften afbrød journalisten Marina Ovsjannikova en direkte nyhedsudsendelse på russisk stats-tv med et opråb om at stoppe krigen i Ukraine. Nu er hun forsvundet.

En russisk journalist på den statslige tv-kanal Kanal 1 afbrød mandag aften en nyhedsudsendelse med en klar besked til sine landsmænd.

Tro ikke på Putins propaganda.

Mens en journalist var i gang med en direkte nyhedsudsendelse, gik russisk-ukrainske Marina Ovsjannikova, der er redaktør på kanalen, ind i studiet og stillede sig bag kollegaen med et skilt i hænderne.

“Nej til krig. Stop krigen. Tro ikke på propagandaen. De lyver for jer,” stod der ifølge nyhedsbureauet Reuters på både russisk og engelsk på det håndskrevne skilt.

Marina Ovsjannikova nåede også at råbe “stop krigen, nej til krig,” inden kanalen i en fart fik skiftet til et nyt indslag.

Skammer sig

Siden Rusland angreb Ukraine for snart tre uger siden, har fortællingen om krigen været en helt anden i russiske medier end i resten af verden.

De russiske medier er blevet censureret og må blandt andet ikke bruge ordet “invasion” om krigen, ligesom den ukrainske regering bliver fremstillet som nynazister, som Rusland ønsker at befri Ukraines befolkning fra.

Den løgn har Marina Ovsjannikova været med til at videregive til befolkningen, og nu vil hun fortælle dem sandheden, siger hun i en video optaget før indslaget.

Her fortæller hun, at hun skammer sig over i mange år selv at have bidraget til Ruslands propaganda:

“Det, der sker i Ukraine lige nu, er en forbrydelse, og Rusland er den angribende part. Ansvaret for krigen ligger hos én mand alene, og den mand er Vladimir Putin.”

Det er langtfra risikofrit for Marina Ovsjannikova eller andre at gå op imod Putins propagandamaskine.

Tidligere på måneden vedtog det russiske parlament en ny lov, der gør det muligt at straffe personer med op til 15 års fængsel, hvis de bliver kendt skyldige i at dele det, vi i Vesten betragter som sandheden om krigen. Det gælder også journalister.

Ovsjannikova blev da også anholdt kort tid efter tv-protesten. Og selvom hun ifølge politiet befandt sig på en politistation i Moskva, kunne hendes advokat, Dmitry Zakhvatov, tirsdag eftermiddag fortælle, at hun var forsvundet, og at han ikke kunne få kontakt hende.

Tirsdag aften dukkede begge dog op i et retslokale, hvor Marina Ovsjannikova blev idømt en bøde på 30.000 rubler – svarende til cirka 1900 kroner – for at ”organisere en uautoriseret offentlig begivenhed”.

Da hun sammen med advokaten forlod retsbygningen, fortalte hun de fremmødte journalister, at hun var blevet afhørt i 14 timer uden at være blevet tilbudt advokathjælp. 

Hyldes af Ukraines præsident

Selvom Kanal 1 hurtigt fik afbrudt nyhedsudsendelsen, er Ovsjannikovas budskab allerede nået ud til resten af verden.

Tirsdag formiddag var videoen set over 1,6 millioner gange alene på Twitter, og den har også fanget den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskis, opmærksomhed.

I en tv-transmitteret tale hylder præsidenten Marina Ovsjannikova for sit mod:

“Jeg er taknemmelig over for de russere, der bliver ved med at gengive sandheden. For dem, der bekæmper misinformation og viderebringer fakta til deres venner og nærmeste,” siger præsidenten ifølge CNN.

Her opfordrer han samtidig russerne til at gå på gaden og demonstrere mod krigen.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics