geoship dome
PR-foto

Kan ikke ruste, rådne eller brænde: Fremtidens klimavenlige hjem findes måske i en kuppel af ny keramik

En canadisk arkitekturvirksomhed har skabt en grønnere og billigere boligtype med et nyt keramisk materiale, der kan sætte helt nye rammer for fremtidens husbyggeri.

Den amerikanske arkitekt Buckminster Fuller var i 60’erne og 70’erne en af hovedkræfterne bag den bygningstype, vi i dag kender som en dome. Den der kuppelformet bygning, der er sat sammen af mange mindre trekantede elementer. Selv kaldte han dem ‘rumskibe i træ’, og han skulle engang have sagt, at domen var skabt ud fra den rigtige formgivning, men med de forkerte materialer. Altså træ.

Nu har en canadisk arkitektvirksomhed med navnet Geoship fundet løsningen – 50 år efter, at Fuller forudsagde, at der skulle 50-100 års teknologisk fremskridt til, før det rette materiale ville være opfundet.

Det nye materiale er et såkaldt keramisk biomateriale, der simpelthen hedder bioceramic. Og det særlige ved det er, at det er enormt slidstærk. Faktisk kan de nye domer hverken ruste, rådne eller brænde – med mindre temperaturen overstiger 1.260 grader celcius.

Det betyder, at bioceramic er særdeles anvendeligt til at lave boliger, der på en gang er grønnere, billigere og bedre end noget tilsvarende, som f.eks. er lavet i cement eller træ.

Et eksempel på et bæredygtigt dome-hus

“Folk er klar”

Geoships dome-hus, der første gang så dagens lys i 2015 som en prototype, består udelukkende af komposterbare materialer og spåes at kunne reducere både gæld og energiregninger med 50 procent, fordi de er billigere at bygge end normale huse.

Det hænger blandt andet sammen med, at overfladen på kuplen er mindre end en traditionel kasseformet bygning, hvilket i runde tal kan halvere materialeomkostningerne.

Derfor satser bagmændene i Geoship i al beskedenhed også på, at deres geodesiske dome, som er kuplens formelle betegnelse, vil være med til at revolutionere en af verdens største og mest klimabelastende industrier, nemlig byggebranchen.

“Folk er klar til et epokeskift – vi transformerer kapitalismen og byggebranchen. Old school-kapitalisme gør rige mennesker
rigere, og alle fralægger sig ansvaret, mens vores planet betaler prisen,” siger Geoships grundlægger, Morgan Bierschenk, i en pressemeddelelse.

Projektet er for nuværende stadig en del af en crowdfunding-kampagne, men Geoship nåede allerede deres mål i januar, og derfor bevæger de sig mod produktionsfasen med hastige skridt.

“Genanvendelige geodesiske landsbyer kommer,” lyder det.

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk. Hvis du kunne lide, hvad du læste, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev HER eller hoppe hen på forsiden og læse mere HER

Footer graphics