Taler du også mest om vejret, når du taler med fremmede? Hvis ja, så bare rolig, for så er du som de fleste. Men måske skulle du prøve at spørge din nabo, hvornår han sidst har grædt, næste gang I møder hinanden.
Det er selvfølgelig sat på spidsen, men de fleste af os vil faktisk gerne have flere dybe samtaler med fremmede. Og det der med at græde er en ret god smutvej ned i det dybe.
Ifølge en ny undersøgelse udgivet af den amerikanske organisation for psykologisk forskning American Psychological Association (APA) holder vi os dog mest til small talk, når vi taler med fremmede, fordi vi undervurderer, hvor meget andre er interesseret i vores liv.
Og mange af os lider af den fejlantagelse, at dybe samtaler er akavede og mindre behagelige, end de faktisk er.
Sådan forholder det sig generelt for de i alt 1.800 personer, som har deltaget i undersøgelsens 12 forskellige eksperimenter, hvor man blandt andet har sat folk overfor hinanden og bedt dem stille enten overfladiske eller dybe spørgsmål.
Det kunne for eksempel være: “Hvad synes du om vejret i dag?”.
Eller: “Hvis en krystalkugle kunne fortælle dig sandheden om dig selv, dit liv, din fremtid eller noget andet, hvad ville du så gerne vide?”
Overordnet var folk mest glade for de samtaler, der kom ud af den sidste slags spørgsmål – blandt andet fordi det gjorde dem gladere.
“At knytte sig til andre på meningsfulde måder har en tendens til at gøre folk gladere, og alligevel virker folk tilbageholdende med at involvere sig i dybere og mere meningsfulde samtaler,” udtaler Nicholas Epley, der er adfærdsprofessor på University of Chicago Booth School of Business og medforfatter til undersøgelsen.
Mindre akavet, end du tror
Måske kommer det ikke som nogen overraskelse for dig, og måske virker det åbenlyst, at meningsfulde samtaler sjældent starter ved emner såsom stiv kuling og vindretninger.
I forbindelse med undersøgelsen skulle deltagerne svare på, hvor akavet de regnede med, at samtalerne ville blive. Efter samtalen skulle de så rangere, hvor akavet den faktisk var, men også hvor forbundet de følte sig, og hvor meget de nød den.
Det interessante er ikke bare, at deltagerne overvurderede, hvor akavet en dyb samtale er, de overvurderede hvor akavede samtlige samtaler ville være. Også de overfladiske. Så hvad grunden egentlig til, at vi ikke har flere dybe samtaler generelt?
Det handler om, at vi ikke tror, fremmede er særligt interesseret i os og vores liv, og derfor forventer mange at blive mødt med pinlig tavshed og stirrende blikke, når de åbner op. I realiteten er det bare ikke tilfældet.
“Mennesker er dybt sociale og har en tendens til at svare igen i samtale. Hvis du deler noget meningsfuldt og vigtigt, vil du sandsynligvis få noget meningsfuldt og vigtigt udvekslet til gengæld, hvilket fører til en betydeligt bedre samtale,” udtaler Nicholas Epley.
Du bliver dybere
Det er ifølge undersøgelsen helt normalt, at man tror, at man foretrækker at have overfladiske samtaler med dem, man møder.
Men efter at du har læst den her artikel, vil du formentlig være mere tilbøjelig til at gå ud i verden og starte dybere samtaler, end du er vant til. I hvert fald hvis du ligner deltagerne i undersøgelsen.
I den sidste del af eksperimenterne fik nogle af deltagerne nemlig resultaterne af de første eksperimenter at vide, inden de indgik i samtaler med fremmede. Og det fik dem til at tage hul på dybere emner end dem, der ikke kendte til resultaterne.
Resultatet af de samtaler, altså de dybe, var intet mindre end et øget velbefindende.
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️