Dansk sommer
Foto: Jumpstory

Ditte Giese: Jeg glæder mig til sommeren, hvor alle bliver hjemme

I år vil rekordmange danskere holde sommerferie hjemme i Danmark. Hvor sommerferie hjemme før var en slags kedelig trøstepræmie, er det nu både klimamæssigt, sundhedsmæssigt og økonomisk fornuftigt.

Der kører i øjeblikket en succesfuld kampagne for at holde ferie hjemme i Danmark. ”Vi skal ikke bare være i Danmark”, pointerer skuespiller Martin Brygmann som ansigtet på VisitDenmarks reklame. Og så argumenterer han, mens han går rundt i hvide 90’er-hørbukser på græsgrønne bakketoppe, for, at det ikke ”bare” er Danmark, men derimod noget helt særligt at holde ferie herhjemme. Noget vi burde have mere respekt for.  

Uden at forfalde til pludselig nationalisme så er jeg tilbøjelig til at give ham ret. Jeg har også mange gange gennem årene selv sagt, at ”vi skal bare være i Danmark”, når nogen har spurgt til sommerferieplanerne. Det, der ligger implicit i det udsagn, er, at en ferie først er en rigtig ferie, hvis man tager en flyver til de varme(re) lande og ligger på en strandstol ved noget turkis vand. Hvilket jo er dejligt, men personligt er jeg ret overbevist om, at de mange flyrejsers tid er slut. At stigende temperaturer, skræmmende virusser, flyskam og en presset økonomi tilsammen vil holde os mere hjemme.  

Staycation eller hjemmeferie har da også været en ferietendens i vækst, siden klimakrisens omfang og CO2-udledningens ansvar gik op for os. Der er et etisk ferie-dilemma, som mange forbrugere står med: klimasvin eller sommer uden solgaranti? Derfor har vi debatteret interrail, nattog, flyafgifter, cykelferie, shelter- og campingferie de senere år. For hvad skal vi, når vi ikke længere bare hopper på et fly til Rom?

Coronakrisen, med al dens afsavn og alvor, tvinger os nu til at blive hjemme efter det fordømte og forsømte forår. Mange er skuffede og har penge ude at svømme hos den pressede rejsebranche. Nogle tager afsted alligevel og håber, at pandemien har toppet. Mange har gennem årene vænnet sig til altid at have et par udlandsrejser planlagt i kalenderen og har svært ved at forestille sig et liv uden mange rejser.

Nye vaner er svære at tilegne sig, men vi skal flyve mindre, og det skal koste mere at forurene. Selv et liberalistisk velhaverparadis som skattesky Schweiz har nu indført flyafgifter på 200-800 kroner per flybillet for at begrænse CO2-udledningen. Det er klart, at koster det mere at flyve, ligesom før i tiden hvor det var en sjælden luksus at flyve, så vil færre flyve og sjældnere.

Og skal vi i Danmark nå vores mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030, skal der ske noget i en fart. Derfor kom der en ny politisk klimaaftale forleden om energi og industri. Til efteråret skal politikerne se på de resterende delaftaler, herunder transport, og man kunne jo håbe, at vi så får gjort det dyrere at flyve, ligesom i Sverige, Norge, Tyskland, England og Schweiz. En passagerafgift og en brændstofafgift vil gøre, at jeg som forbruger ikke længere kan komme til førnævnte Rom og hjem for under 2.000 kroner.     

Indtil videre er Danmark kommet nådigt igennem Coronakrisen. Vi har mistet penge og jobs, men ikke så mange menneskeliv grundet de vidtrækkende indgreb i vores hverdag, som nu også er med til at gøre det tryggest at blive hjemme i ferien. Så sommerhusslaget boomer ligesom salget af sejlbåde, der er rift om at leje landets feriehuse, og DSB har lanceret et eftertragtet Rejsepas til billig offentlig transport i sommerferien. Det er selvfølgelig lidt sørgeligt, at der skulle en global sundhedskrise til, før vi kunne finde ud af at skære ned for flyrejserne og finde på noget at lave herhjemme. Men hvor sommerferie i Danmark for mange har været en slags trøstepræmie, til de år hvor der ikke var råd til at rejse, er det nu både klimamæssigt, sundhedsmæssigt og økonomisk fornuftigt.

Faktisk er der efter en svær tid med afsavn, bøvl og bekymringer noget vildt smukt ved, at sommeren 2020 bliver sommerferien, hvor vi alle er hjemme og kan besøge hinanden på tværs af landet, bytte boliger, lave grillmad og dele tips til nye oplevelser i Danmark. Se Lupinmarkerne, besøge Skovtårnet i Camp Adventure, ae bjerggederne ved Stevns Klint, forstå højvandet ved Fanø, spise ægte nye kartofler på Samsø eller opleve sommerskumringen i Tivoli Friheden.

Normalt plejer jeg på denne tid at sidde med et større kalendersystem for at få overblik over, hvem der er hvor og hvornår i sommerferien og ender ofte med at se for få, fordi det ikke passer sammen. Men i år er alle hjemme! Det er da en kæmpe gave, at vi kan ses og besøge hinanden og arrangere legeaftaler for børnene og passe på vores ældre i ro og mag, mens vi holder ferie.

Så jeg har tænkt mig at gå VisitDenmark og Martin Brygmann i bedene og genopdage mit land og samle på nye feriefortællinger i år. Måske endda i et par hvide 90’er-bukser. Jeg håber, at du, søde læser, vil være med.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk. Hvis du kunne lide, hvad du læste, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev HER eller hoppe hen på forsiden og læse mere HER.

Footer graphics