mdma
Foto: Shutterstock

“Det er en milepæl”: MDMA-terapi kan kurere folk, der lider af PTSD

Ny forskning fra USA peger på, at det psykedeliske stof MDMA meget vel kan blive fremtiden indenfor behandling af PTSD.

Det ulovlige stof MDMA, også kendt som ecstasy, har enorme postive egenskaber, når det anvendes medicinsk sammen med samtaleterapi.

Sådan lyder konklusionen på et nyt amerikansk studie, hvor man har testet det psykedeliske stofs effekt på 90 personer med alvorlig post traumatisk stress. Det skriver The New York Times.

Og det virker ikke bare lidt. Hele 67 procent af deltagerne i studiet kunne efter to måneders behandling ikke længere diagnosticeres med PTSD. Tallet for dem, der var i placebo-gruppen, endte derimod på 32 procent.

“Det her er en vidunderlig frugtbar tid for udforskningen af psykedeliske stoffer, fordi folk pludselig er villige til at overveje disse stoffer som terapeutiske igen, hvilket ikke har fundet sted i 50 år,” siger Jennifer Mitchell, der er neuroforsker ved University of California og hovedforfatteren bag studiet, til The New York times.

Ingen af deltagerne oplevede alvorlige bivirkninger under forsøget – enkelte havde dog milde symptomer som kvalme og manglende appetit.

Klar i 2023

MDMA-assisteret terapi kan således meget vel være fremtiden for behandling af for eksempel PTSD, men det kan først godkendes efter endnu et såkaldt fase 3 forsøg med 100 deltagere. Lykkes det, kan behandlingsformen godkendes af den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, i 2023.

Og det er ret sandsynligt, at det sker, fortæller Mathias Ebbesen Jensen, der er læge og aktuelt forsker i, om man kan bruge det psykedeliske stof psilocybin til behandling af alkoholafhængighed.

“FDA har været inde over det her studie fra dag et, og de har været sparringspartner i udformningen af protokollerne for at sikre sig at alt går efter bogen. Hvis det næste fase tre forsøg gennemføres med lignende resultater, så kan FDA næsten ikke gøre andet end at godkende MDMA som medicinsk præparat.”

At forskningen er kommet så langt er derfor også en stor nyhed.

“Det er en milepæl indenfor det, man kalder psykedelisk terapi og potentielt et paradigmeskifte indenfor behandling af psykisk sygdom. Normalt består behandlingen af parallelle spor, et farmakologisk og et terapeutisk, men her fusionerer man sporene, så patienten er påvirket under terapien. Og det er nyt,” siger Mathias Ebbesen Jensen.

Psykedelisk renæssance

De nuværende resultater forventes ifølge The New York Times at kunne bane vejen for flere forsøg med MDMA i forbindelse med andre mentale lidelser som OCD, angst og depression. Men er MDMA-assisteret terapi også på vej til Danmark?

“Det er svært at svare på. Mig bekendt er der lagt op til, at EU (EMA) kan godkende det, men så er spørgsmålet, om man i Danmark vil tage det i brug. Synes vi det er sikkert? Og selvom det siges, at vi er midt i en renæssance indenfor psykedelisk forskning lige nu, og at tiden måske er moden til det, tør jeg ikke sige det,” siger Mathias Ebbesen Jensen.

En af udfordringerne ved MDMA som medicinsk præparat er, at det kan være afhængighedsskabende. Ingen af de involverede patienter i det nye studie har dog udvist tegn på afhængighed ved fx at opsøge stoffet på egen hånd.

“Men afhængighed vil være en bekymring herhjemme. Når man ruller den her type medicin ud til millioner af mennesker, hvad sker der så?”, siger Mathias Ebbesen Jensen.

MDMA og ecstasy er ikke det samme stof. “Meget af den ecstasy, man kan få finde i nattelivet, er opblandet og beskidt,” siger Mathias Ebbesen Jensen. Foto: Shutterstock

Frygter selvmedicinering

Mathias Ebbesen Jensens største frygt er dog, at folk finder på at selvmedicinere med MDMA, hvis det bliver medicinsk anerkendt.

“Min bekymring er, at der er nogen, der vil opsøge den her terapi på egen hånd og tager stofferne selv. Det skal man fuldstændig holde sig fra. Det kan være livsfarligt og fungerer kun i en klinisk kontrollerede sammenhæng med specialuddannede terapeuter,” siger han og påpeger, at MDMA og ecstasy ikke er det præcis samme stof. Meget af den ecstasy, man kan få fingrene i på gadeplan er opblandet og beskidt.

MDMA har en kompleks farmakologi, men fungerer blandt andet ved at frigive serotonin i hjernen, hvilket i sig selv ikke er kurerende for PTSD.

“Det er med andre ord den specifikke psykoterapi, som forstærkes med hjælp fra MDMA, der lader til at være god som behandling. MDMA kan ikke stå alene. Det er vigtigt at understrege,” siger Mathias Ebbesen Jensen.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics