toan

Her står Mr Kim fra Hanois overklasse: Han har én meget dyr og meget ulovlig vane

Det er lykkedes forskere fra Københavns Universitet at interviewe den superrige overklasse i Vietnam om deres forbrug af ‘tiger bone glue’. Et ulovligt produkt, der siges at kurere sygdomme, men også holder liv i en kriminel underverden, hvor tusindvis af tigre avles som svin.

37-årige Dang Vu Hoai Nam sidder i en lånt hvid Porsche, som koster over to millioner kroner. Han har et nyt Rolex-ur på håndleddet og dyre cubanske cigarer i sin håndtaske.

Sammen med sin makker sætter han kurs mod et af Hanois fornemmeste hoteller. De skal mødes med ejeren, en ældre mand ved navn Mr Kim.

Da de ankommer, tager de elevatoren op på allerøverste etage, hvor Mr Kim befinder sig. Der drikker de te og begynder at small talke. Lidt om golf, lidt om tennis og så lidt om biler, og de taler om, hvordan det går med hotel-forretningen. Timerne går, og senere spiser de frokost med udsigt over byen.

Men så kan Dang Vu Hoai Nam ikke trække den længere. Han spørger Mr Kim, om de kan skifte emne.

“Kan vi tale om tiger bone glue?”

Risikoen for, at Mr Kim afviser og beder dem forlade stedet er stor. Det er sket før med lignende mænd fra Hanois økonomiske elite, at de bakker ud, men denne gang af Dang Vu Hoai Nam heldig. Mr Kim bliver, og han vil gerne snakke. Dang Vu Hoai Nam ånder lettet op.

“Jeg kan næsten ikke tro, at det lykkedes,” fortæller han via en Zoom-forbindelse fra Vietnam.

“Den største udfordring for mig har været at finde folk som Mr Kim. Den anden udfordring er at få sådan en som ham til at stille op til interview.” 

Lever som svin

Normalt mingler Dang Vu Hoai Nam ikke med rige folk som Mr Kim. Han er nemlig PhD fellow ved Københavns Universitet, men i løbet af 2020 har han arbejdet intensivt på at få adgang til de vietnamesiske overklassemiljøer i down town Hanoi. Han har infiltreret golfklubber og eksklusive selskaber for luksus ur-samlere. Men hvad får en almindelig universitetsansat til at opsøge Asiens rigeste mænd? Svaret er tiger bone glue. En ulovlig type af alternativ medicin, som fremstilles af knoglerne fra tigre.

Produktet er så dyrt, at forbrugerne typisk er ældre, meget velhavende mænd som fx Mr Kim. Man ved bare så godt som ingenting om disse mænd og deres mystiske forbrugsvaner, hvilket Dang Vu Hoai Nam nu har brugt omkring fire års feltarbejde på at lave om på for Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet.

Tiger bone glue – og lignende produkter af eksempelvis næsehornshorn – har ifølge gammel asiatisk tradition helbredende effekter og menes at kunne kurere sygdomme. Problemet er bare, at medicinen er så ulovlig, at den produceres dybt inde i den kriminelle underverden i lande som Thailand, Laos, Kina og Vietnam.

Det estimeres, at der er omkring 8.000 tigre i fangeskab i de sydøstasiatiske landdistrikter, hvor de lever som svin med udsigt til at blive slået ihjel og ende i en trykkoger. Det er dog ikke unormalt, at almindelige mennesker også opdrætter tigre derhjemme for at tjene penge. Det sker vel at mærke altsammen samtidig med, at de vilde tigre er under massivt pres – og i et land som Vietnam betragtes arten allerede som helt udryddet.

Ikke så mærkeligt, at det ikke er noget, forbrugerne går rundt og taler om i det åbne.

“De vil kun fortælle om deres forbrug, hvis de kan lide dig personligt, og hvis de stoler på dig. For eksempel hvis du er i en tennisklub, er det ikke noget problem at få noget at vide. Så fortæller de gladeligt om deres forbrug,” siger Dang Vu Hoai Nam.

I løbet af 2020 lykkedes det ham sammen med et hold af assistenter at bliver fortrolige med 228 købere af tiger bone glue, som han interviewede for at blive klogere på deres vaner og præferencer inden for alternativ medicin. Undervejs hyrede han blandt andet en golfspiller og tennisspiller for at indynde sig i deres miljø.

I lande som Vietnam og Kina handler det om at kunne spille spillet.

“Social status er meget vigtig i Vietnam. Samfundet er meget hierarkisk og patriarkalsk, og en rig person vil ikke tale med en person fra landet eller en person med lav indkomst. Ligesom at rige ældre mænd ikke vil tale med unge mænd. Man bruger synlige indikatorer og dyre accessories som ure og biler til at vise sin sociale status,” fortæller Dang Vu Hoai Nam, som også brugte god tid på at sætte sig ind både antikmarkedet og ur-verdenen for at kunne tale samme sprog som de rige mænd, han mødtes med.

Frossen tiger til 300.000

Selve produktet tiger bone glue er en gel-agtig brun substans, som køberne indtager dagligt sammen med mad eller vin. Det har en kilopris på omkring 15.000 dollars og fremstilles typisk i trykkogere, som reducerer dyreskelletterne til en ren bouillon.

Mr Kim, som Dang Vu Hoai Nam mødtes med en lun januardag sidste år, endte med at lukke ham helt ind i de praktiske processer omkring tilberedningen.

“Han fortalte mig, at han havde købt en hel frossen tiger til omkring 330.000 kroner. Så havde han kontaktet nogle eksperter, som kunne klargøre knoglerne. Det kræver ekspertise, men han ville selv overvære hele processen. Han viste mig billeder af, at han stod og kogte tigeren, og hvordan han tilføjede ingredienser, herunder opium, og kogte miksturen hen over to eller tre dage i en trykkoger. Det var meget crazy,” siger Dang Vu Hoai Nam.

I disse år er efterspørgslen på tiger bone glue stigende, og selvom industrien trodser såvel loven som en lang række etiske grænser er et af problemerne ifølge Dang Vu Hoai Nam, at myndighederne ikke ved, hvad de skal stille op med dyrene.

“I august ryddede politiet en landsby i Vietnam med en masse tigerfarme, og de konfiskerede 17 tigre, som havde været fanget som svin i kældrene under to huse. Men efter de konfiskerede tigrene, døde otte af dem nærmest omgående,” fortæller han.

“Politiet ved ikke, hvordan man skal tage sig af en tiger. For det første koster det en masse penge at fodre dem. Desuden er politiet slet ikke motiveret for at få tigrene til at overleve. Farmerne har jo mulighed for stor profit, så mange af de lokale har den holdning, at tigrene i det mindste overlever i fangeskabet – hvorimod de dør i politiets varetægt.”

For nogle anses den ulovlige tiger-avl faktisk for at være dyreartens redning, idet krybsskytteriet truer den naturlige bestand betragteligt.

Legalisering på tale

I både Vietnam og andre dele af Asien diskuterer myndigheder og politkere, om avl af tigre skal legaliseres for at komme problemet til livs. Men for Dang Vu Hoai Nam vil det næppe være en gangbar løsning.

“Mange af dem, jeg har talt med, foretrækker at få tiger bone glue fra vilde tigre og næsehorn. Og mange vil givetvis søge hen mod det lovlige marked, hvis det kommer, men ikke alle,” siger han.

Det handler ifølge Dang Vu Hoai Nam især om, at historier om den vilde tigers styrke og position øverst i fødekæden er gået gennem generationer, og at man ikke har tillid til moderne, vestlig medicin.

“Der er tale om traditioner, som er rodfæstet i den asiatiske kultur i mere en tusind år, og derfor er meget svære at gøre noget ved. Folk tror stadig på de her produkters helbredsmæssige effekter på kroppen. Man tror også at moderne medicin kun virker symptombehandlende, hvorimod den traditionelle medicin kan finde ind til roden og kurere problemet,” fortæller han.

Enkelte forbrugere indtager tiger bone glue for øget potens, men det generelle billede er, at man bruger medicinen mod knoglerelaterede sygdomme og for at gavne helbreddet generelt.

Selvom Dang Vu Hoai Nam nu har haft mulighed for at forstå de velhavende forbrugere og deres hang til naturmedicin, er han stadig skeptisk overfor fænomenet og industrien som sådan.

“Forbrugernes moralske perspektiv er for mig at se meget uansvarligt. At købe og forbruge de her produkter strider imod generel dyrevelfærd. Man burde investere i naturlige habitater til tigrene, hvis man vil komme problemerne til livs. Men jeg tror ikke, det slutter på noget tidspunkt snart,” slutter han.


Mr Kim er ikke kildens rigtige navn, men et vi har givet ham. Redaktionen er bekendt med hans rigtige identitet.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics