Cecilie Winther Kristensen. Foto: Henrik B. Hansen

Unge kandidater vil gøre op med fordommene i politik: “Det er useriøst, når det bliver så persondrevet”

Cecilie Winther Kristensen og Nicklas Gjedsig Larsen kommer fra hver sin politiske fløj. De har dog til fælles, at de stiller op for partier, der ikke ligefrem er populære i deres respektive kommuner

To af de kandidater, der kommer til at stå mere ud end andre på valgsedlerne 16. november, er de to 27-årige debutanter i valg-regi, Cecilie Winther Kristensen og Nicklas Gjedsig Larsen.

Førstnævnte er ifølge Dansk Ungdoms Fællesråd en af bare tre kvinder under 30, der stiller op for Dansk Folkeparti i alle hovedstadens kommuner. Nicklas Gjedsig Larsen er samtidig den eneste kandidat under 30, som stiller op for Alternativet i Nordjyllands kommuner og den eneste fra partiet i Hjørring Kommune. 

Der er tale om to kandidater, som har valgt at stille op til kommunal- og regionsrådsvalg for partier, der langt fra er de mest populære i deres valgkredse. Men det tager ikke modet fra dem.

“Jeg kunne sagtens gå til et andet parti – der er flere, der hiver i mig. Jeg er velkommen i alle partier. Specielt fordi jeg kommer med en historie i bagagen. Men jeg giver ikke op. Jeg tager kampen op og prøver at gøre en forskel inde fra et parti, selvom det er i krise. Også for at vise, at vi er nogen unge, som har frisk energi, og som er loyale,” siger Cecilie Winther Kristensen.

I skrivende stund er der kun to medlemmer af Borgerrepræsentationen, der endnu ikke er fyldt 30, og det skal der gøres noget ved, mener hun:

“Nogen gange er det lidt som om, at folk i byrådet har glemt, at de engang var unge. Og nu er de ved at stemme Restaurations- og Nattelivsplanen ned, men hvis vi var flere unge, der kunne repræsentere byen bedre som helhed, nogen, de unge også kunne spejle sig i, ville det nok se anderledes ud.”

Cecilie Winther Kristensen. Foto: Henrik B. Hansen

Udseende kontra værdier

I Københavns Kommune, hvor Cecilie Winther Kristensen stiller op til både regionsråds- og kommunalvalg, er hendes parti, Dansk Folkeparti, noget mindre populært i kommunen, end det i gennemsnit er i de resterende. 

DF modtog ved sidste valg kun fem procent af stemmerne i kommunen, mens stemmeandelen lå på knap ni procent på landsplan. Cecilie Winther Kristensen håber, at hendes profil og historie kan ændre ved det billede, men hun føler, at der bliver lagt for meget vægt på udseende og karakter i en valgkamp.

“Jeg har den opfattelse, at man først og fremmest bliver valgt ind, når man har en god valgplakat, er god på sociale medier og generelt fører god valgkamp. Men først derefter finder folk ud af, hvad man kan. Det, synes jeg, er ærgerligt, og jeg har snakket med kvinder fra andre partier, som opfatter det på samme måde.”

Cecilie Winther Kristensen har en meget personlig grund til at ville påvirke den mærkesag, hun har mest på sinde: Psykiatrien. 

Hun har nemlig mistet tre personer, hun havde kært, til selvmord. I april sidste år var det hendes mor, der tog sit eget liv efter en flere års lang kamp med psykiske lidelser. Et forløb, hvor moderen ikke fik tilstrækkelig hjælp, og som Cecilie selv endnu mangler en del hjælp til at bearbejde. 

Derfor frustrerer det hende, når hendes udseende skal overstråle det, hun arbejder for at ændre:

“Det går mig på, når folk fokuserer så meget på udseende. “Du skal nok blive valgt, fordi du har et kønt udseende,” kan folk sige. Men hvad med mine mærkesager? Jeg prøver at råbe op for nogen, der ikke selv kan. Jeg har mistet tre mennesker til selvmord, fordi folk ikke lytter og griber hånden, der rækker ud,” siger hun.

Nicklas Gjedsig Larsen. Foto: Privat

Alternativt opgør

Nicklas Gjedsig Larsen er med sit kandidatur også i gang med et opgør. Her drejer det sig om fortiden, hvor han er af den overbevisning, at de værdier, han vil kæmpe for, ikke har været formidlet på en ordentlig måde.

Hans parti, Alternativet, har ifølge ham været for afhængig af enkelte personer, og det har overskygget det, partiet har stået for. Derfor er det også først inden for det seneste år, at han har taget skiftet til Alternativet efter en periode som SF’er. 

“Strategien for, hvordan man har udført sin politik, synes jeg, har været useriøs. Den har været for persondrevet. Og det har ikke båret frugt overhoved,” siger han.

Ligesom Cecilie Winther Kristensen vil han nemlig tages seriøst som politiker, og det mener han, der er grobund for i partiet nu.

“Det er, som om folk ikke kan komme sig over fortidens gøglerier. Når de har set partifolk danse til ‘Love Is In The Air’ på gruppemøder og sådan nogle ting, får folk svært ved at slippe de billeder. Og det kan måske holde folk fra at stemme Alternativet. Men når jeg forklarer min politik, har de ikke noget problem med den,” siger Nicklas Gjedsig Larsen.

Som eneste opstillede kandidat i Hjørring står han over for lidt af en opgave som debutant. Men han kender sin kommune, og han ved, at man ikke kan trække alle ens værdier ned over hovedet på den på en kommune, der kun gav Alternativet én procent af stemmerne ved sidste valg.

Det handler derfor om at møde kommunens vælgere og kolleger i øjenhøjde, vurderer han:

“Nogen gange kan man nok godt virke bedrevidende som et parti som Alternativet. “Se os, vi har alle de rigtige synspunkter”. Men hvis man møder folk, hvor de er og udvikler på det, så når man måske ikke hundrede procent i mål med det, man selv ville, men måske rykker man dem ti-tyve procent,” siger Nicklas Gjedsig Larsen

“Jeg tror, det er den tilgang, der virker bedre lokalt. Når man som Alternativet går ind for el-biler og bæredygtighed, skal man også huske, at der er en geografi, der gør sagerne lidt anderledes,” tilføjer han.

Mere end politiker

De to debuterende kandidater har desuden det til fælles, at de også vil opfattes som mennesker, der er andet end politikere.

“Jeg vil gerne vise, at jeg er “hende, den almindelige”. Den, der har en erhvervsuddannelse, har været på arbejdsmarkedet siden 8. klasse – en helt almindelig kvinde, som går ud og snakker min sag,” siger Cecilie Winther Kristensen.

Nicklas Gjedsig Larsen stemmer i:

“Jeg vil ikke bidrage til den politiker-kultur, som er, at man skal strække sig så langt, at man knækker. At man skal være stresset, og at man skal være til tusind forskellige ting og vide alt om de områder, du har med at gøre. Der vil jeg bidrage med at sige, at vi er almindelige mennesker som hr. og fru Danmark. At man også har tid til at leve ved siden af.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics