Pernille Bjørn
Foto: Emilie Thejll-Madsen

Der er så meget, kvinder ikke forstår – om teknologi: Eller er der?

8. marts modtager Pernille Bjørn, professor i datalogi, en fornem formidlingspris for at omskrive den teknologiske historie – den havde nemlig glemt flere kvindelige hovedroller.

Når man tænker kvindefag, tænker man som oftest på sygeplejerske, jordmoder, pædagog og lærer – altså fag og titler inden for sundheds- og plejesektoren. Men vi burde faktisk også nævne datalogi i denne opremsning. Under den teknologiske verdens opblomstring blev en stor andel af de datalogiske opgaver nemlig varetaget af kvinder.

Der var eksempelvis tusindvis af kvinder medvirkende til at bryde Nazitysklands enigmakoder, ligesom vigtige beregninger, der har gjort det muligt at sende mennesket ud i rummet, er foretaget af kvinder. Men siden da har antallet af kvinder på de datalogiske uddannelser og i det generelle datalogiske arbejde været nedadgående. Men hvorfor? 

Det spørgsmål har Pernille Bjørn stillet sig selv og andre siden 2015, hvor hun som den første kvinde blev udnævnt som professor ved Datalogisk Institut. Hun peger bl.a. på de manglende fortællinger om kvindelige dataloger som afgørende for fraværet af kvinder i det nuværende datalogiske erhverv.

“At vi i dag har for få kvinder i datalogi i meget af den vestlige verden handler bl.a. om, at vi ikke har hørt nok om de succesfulde kvinders bedrifter gennem tiden. Vi hører primært om de mandlige tech-personer, såsom Mark Zuckerbergs Facebook eller Jeff Bezos’ Amazon, mens de kvindelige tech-pionerer er usynlige, når man kigger ned gennem historien,” siger Pernille Bjørn i en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Ifølge Pernille Bjørn er usynliggørelsen af kvinden i den teknologiske verden og den generelle maskuline fortælling om teknologi altså medvirkende til, at den datalogiske arena regnes for (endnu) et mande-felt. Det er medvirkende til den nuværende skæve kønsbalance på området.

Men der skal være plads til kvinden – på uddannelserne, på arbejdsmarkedet og i historiebøgerne. 

“Hvis vi skal ændre på fortællingen om datalogi, skal vi også ændre historien, så kvinderne også får en plads i den,” siger Pernille Bjørn.

Det sker bl.a. gennem forskning og oprettelsen af wikipedia-sider, der har til formål at udligne diversitetsproblematikkerne.

At kvinder ikke har optrådt i den teknologiske udviklingshistorie er altså en grum misforståelse – en misforståelse, der nu forsøges at rettes op på. Med Pernille Bjørn i front bliver kvinden således skrevet ind i de teknologiske historiebøger – for hvilket den datalogiske professor modtager SCIENCE Formidlingspris og 25.000 kroner.   

Og hvilken bedre dag at overrække prisen til den ihærdige kampkvinde end 8. marts – kvindernes internationale kampdag? 


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics