Hvis hannerne er tilstrækkeligt forvirret, kan de ikke finde hunnerne – og så kan de ikke parre sig.
Det er taktikken fra start-up virksomheden BioPhero, der med et nyt duftbaseret middel bekæmper skadedyrsplagerne på landmandens mark ved at gøre hannerne rundtossede af signalstoffer. Altså, hunners sexdufte. Det skal erstatte sprøjtemidlerne og hjælpe til et bæredygtigt landbrug, skriver DTU.
Irina Borodina, direktør i BioPhero, glæder sig over at have fået støtte til projektet fra Syddansk Innovation.
”Vores teknologi går ud på at producere biologiske feromoner. De feromoner, der findes i dag, er kemiske og dyre at producere. Det betyder, at de hovedsagelig bliver brugt til at bekæmpe skadedyr i økologisk frugt med høj værdi som vindruer, æbler, blommer og citrusfrugter. Når vores teknologi er fuldt udviklet, håber vi at kunne konkurrere prismæssigt med insekticider,” siger hun til DTU.dk.
Teknikken går i sin avancerede enkelthed ud på, at forskerne kopierer hun-insekternes sexdufte (også kaldet ’feromon’), som hunnerne bruger til at tiltrække hannerne.
Udskillelsen af disse duftstoffer gør hannerne forvirrede og ude af stand til at finde hunnerne, og dermed også ude af stand til at parre sig. Resultatet er, at der ikke bliver født nok nye insekter til at skade markerne.
Nu skal forskerne i gang med de første feltundersøgelser, og Irina Borodina fremhæver især muligheden for at målrette denne nye type insektmiddel efter en helt bestemt art, fremfor alle:
”Set fra et biodiversitets-perspektiv er det bedre at anvende feromoner end insekticider. Feromoner virker kun på insekter af en bestemt art og påvirker ikke andre insekter. Insekticider dræber derimod alle insekter og deres naturlige fjender. Set fra et biodiversitets-perspektiv er det bedre at anvende feromoner end insekticider. Feromoner virker kun på insekter af en bestemt art og påvirker ikke andre insekter. Insekticider dræber derimod alle insekter og deres naturlige fjender,” forklarer hun.
Foto: Antoinette van de Rieth