climaider
Oliver Whimster Martinsen (tv) og Oskar Dahl Hansen (th). Foto: Jeppe Rohde

Oskar og Oliver satser alt på at mindske vores CO2-udslip: På 25 minutter kan du gøre en kæmpe forskel

Gymnasievennerne Oskar Dahl Hansen og Oliver Whimster Martinsen arbejder dag og nat for at udbrede klimavirksomheden Climaider til hele verden – og gøre sig selv arbejdsløse på vejen dertil.

25 minutter.

Så lang tid tog det, fra jeg havde downloadet Climaiders app, til jeg havde frameldt mig reklamer og skiftet el- og pensionsselskab til to, der støtter grøn energi fremfor kul, tobak, gas og våben.

25 minutter hvor jeg testede mig igennem mit eget forbrug og fandt ud af, at mine reklamer (som alligevel ryger direkte i skralderen) vejer det samme som en babyelefant. 140 freaking kilo CO2. Om året.

Den lille danske klimavirksomhed holder til på Blågårds Plads på Nørrebro, og selvom den kun har få år på bagen, drømmer stifterne, Oskar Dahl Hansen og Oliver Whimster Martinsen, om at udbrede Climaider til hele verden – og gøre sig selv arbejdsløse på vejen.

Heartbeats har besøgt Climaider og mødt de to venner, der fandt hinanden i gymnasiet og aldrig havde regnet med at skulle vie deres tid til at bekæmpe klimakrisen.

“Vi startede Climaider, fordi vi manglede et sted, der kunne give indsigt i vores personlige CO2-aftryk og matche det med troværdig CO2-kompensation. Den kobling fandtes ikke rigtig dengang. For at være ærlig var det også en smule for sjov. Altså, vi tog jo opgaven seriøst, men det var ikke lige planen, at vi begge skulle droppe ud af vores studier og gøre det her til vores levevej”, fortæller Oskar Dahl Hansen.

Månedsløn på 15.000 kroner

Climaiders vigtigste opgave er med egne ord at udvælge projekter, der er verificeret af de strengeste industristandarder og sikre, at medlemmernes penge gør så meget gavn så muligt. Gennemsigtighed er et must for virksomheden. Derfor kan du med få klik på Climaiders hjemmeside læse, at de ansatte tjener 15.000 kroner om måneden i løn. Hverken mere eller mindre.

Indtil nu har Climaider ikke bare gjort en forskel for danske forbrugere, der afmelder reklamer og blive bevidste om, hvor skadeligt deres indtag af oksekød er for klimaet. De betalende medlemmer har også været med til at støtte bevarelsen af 800.000 hektar skov langs Kariba-søen i Zimbabwe, genplantning af udryddede skovområder i Kenya og opfanget drivhusgasser fra en losseplads, der omdanner gasserne til vedvarende energi, i Kina.

Oskar Dahl Hansen har været med fra Climaiders spæde start. Foto: Jeppe Rohde

Ifølge Oliver Whimster Martinsen ønskede de begge to at gøre “så stor en forskel for klimaet som muligt”:

“Det var egentlig en meget pragmatisk beslutning, og vi gik til tegnebrættet med det klare formål at få størst mulig impact for vores tid og energi. Det, tror jeg også, skinner igennem i vores produkt”.

Har begået mange fejl

Climaider er gået fra at være et ulønnet aften- og natteprojekt sideløbende med studierne til i dag at have otte ansatte og en bestyrelse med fem medlemmer. Læringskurven har været stejl, for hverken Oskar Dahl Hansen eller Oliver Whimster Martinsen havde erfaring med klimakompensation eller iværksætteri, da de startede projektet.

Heartbeats har bedt dem færdiggøre otte sætninger om deres egen sorte klimasjæl, hvad de ville ønske, de havde vidst for fem år siden, og hvor de håber, Climaider er om ti år.

“Da jeg gik i gymnasiet, tænkte jeg mest på…” 

Oskar: “… at feste, hvordan jeg kunne hacke mig til topkarakterer, at holde fraværet under grænsen, fodbold, politik, ‘Twin Peaks’, hvorfor man skulle have oldtidskundskab, The Minds of 99, mine efterskolevenner, at SU på 1.237 kr. gjorde, at jeg følte mig rig, hvornår der var kortest kø på Bakken i Kødbyen, og hvad jeg kunne gøre for, at jeg som 80-årig med glæde kunne se tilbage på mit liv”.

Oliver: “… at komme nemt igennem det og at have det godt. Jeg ville gerne have gode karakterer. Til gengæld tænkte jeg stort set ikke på klimaet. Jeg arbejdede som køkkenmedhjælper i restaurant Köd gennem hele gymnasiet og var ærligt talt ikke klimabevidst på nogen måde. Det var først noget, der skete efter gymnasiet.”

“Hvis nogen for ti år siden havde sagt, at jeg ville stå i spidsen for en klimavirksomhed, ville jeg…” 

Oskar: “… først og fremmest være stolt, tror jeg. Det kan indimellem være svært at se det udefra, men jeg synes, det, vi laver, er sejt, og det er jeg egentlig ret stolt af. Derudover ville jeg nok også være lidt mistroisk”.

Oliver: “… nok være blevet rigtig glad og nok også overrasket. Dengang var jeg virkelig meget i tvivl om, hvad jeg ville med mit liv. Derfor tænker jeg, at jeg ville blive glad for at høre, at jeg havde fundet noget med mening”.

“Inden vi startede Climaider, ville jeg gerne have vidst…” 

Oskar: “… hvordan vi kan gøre en ende på hele verdens dårligdomme, og det vil jeg egentlig stadig gerne vide. I relation til Climaider er det nok, at man ikke kan stole på voksne”.

Oliver: “Vi har godt nok lavet mange fejl, fordi vi aldrig før havde startet en forretning. Men især ville jeg gerne have vidst, at man ikke kan stole på voksne, som Oliver siger. Det er selvfølgelig sagt i spøg, men bare fordi at nogen er ældre eller har en fin titel eller uddannelse, betyder det langtfra, at deres mening er mere værd, eller at man automatisk kan stole på, at de gør deres arbejde godt. Vi har spildt meget tid og ressourcer på at være starstruck og ikke været kritiske nok, når vi arbejdede med “erfarne” mennesker. Heldigvis føler jeg, at vi har været meget grundige med vores research klima-mæssigt og ikke lavet nogle større brølere, og det er jo det vigtigste”.

Det må I lige uddybe. Hvordan har I helt konkret ikke kunnet stole på “voksne”?

Oskar: “Det handler om folk, der har været interesseret i enten at hjælpe eller være med i Climaider. Vi har oplevet alt fra advokater og bogholdere til potentielle investorer, der ikke har levet op til, hvad de lover. Det har alle været mennesker, der på papiret burde kunne lave et rigtigt godt stykke arbejde, og som også har solgt sig selv på det. Omvendt har vi oplevet andre mennesker med manglende kvalifikationer, der går til opgaven med mere ydmyghed og grundighed, og som har leveret et langt bedre stykke arbejde. 

Vi siger ikke, at man skal underkende kompetencer, erfaring eller uddannelse, men nok mere, at det ikke kun er det, der tæller. Man kan have nok så mange og gode kvalifikationer, men hvis ikke man tager opgaven seriøst, bliver resultatet ikke godt. Og det gælder ligeledes den anden vej rundt: Du kan godt levere gode resultater på trods af manglende uddannelse indenfor feltet eller begrænset erfaring”.

Heartbeats stifter, Le Gammeltoft, fik sig et chok, da hun tog Climaiders test. Foto: Jeppe Rohde

“Om ti år er Climaider…” 

Oskar: “… udbredt i hele verden. Og så er det drevet af nogle mennesker, der er bedre end os til at styre en stor og vigtig organisation. Vi har altid sagt, at vi arbejder på at gøre os selv arbejdsløse forstået på den måde, at ambitionerne med Climaider går langt ud over vores egne kompetencer”.

Oliver: “… forhåbentlig kommet ud i alle verdens lande og er med til at hjælpe med at værne om klimaet”.

“Min klimasjæl er mest sort, når jeg…” 

Oskar: “… sidder i et fly”.

Oliver: “… køber ting på nettet. Jeg kan blive meget opslugt af hobbyer, nye projekter og opfindelser. Det kan få mig til at shoppe alt for mange underlige specielle komponenter på nettet, og det er selvfølgelig ikke så godt for mit klimaaftryk. Men jeg er også bevidst om, at hvis jeg begrænser mig selv alt for meget, så kører jeg sur i klimarejsen”.

“Min klimasjæl er mest grøn, når jeg…” 

Oskar: “… ser opgørelser over, hvor mange penge vi har støttet vores projekter med, og hvilken impact de har haft”.

Oliver: “… er på arbejde. Det er her, jeg virkelig kan se, at vi rykker noget. Det er noget, der er større end mig. Vi har mange brugere og medlemmer, og det, som de kan opnå tilsammen, er noget, der virkelig rykker. Når vi sender hundredetusindvis af kroner til vigtige klimaprojekter, eller når 10.000 mennesker alle sammen gennemfører en udfordring, der mindsker deres klimaaftryk – det batter”.

“De vaner, jeg selv har ændret, er…” 

Oskar: “… at være overvejende vegetar, minimere flyvning og indkøb af nyt tøj. For mig har det også handlet meget om at være bevidst om de valg, jeg tager. Altså modsat for tre år siden, så tager jeg nu et bevidst valg om at spise oksekød nogle gange fremfor at gøre det som en selvfølge”.

Oliver: “… stort set dem alle. Jeg prøver at leve så klimavenligt, jeg kan. Det er selvfølgelig primært for klimaet, men også for på egen krop at prøve de ting, vi beder folk om. Jeg flyver ikke, køber så vidt muligt ikke nye ting og køber ikke kød, men jeg føler ikke, at jeg er ekstrem”.

“Når jeg fortæller folk, at jeg arbejder med CO2-reduktion, svarer de…” 

Oskar: “… “sejt!” Jeg oplever ret meget støtte omkring projektet, men nogle gange kan jeg også fornemme, at folk bliver en smule påpasselige, når jeg fortæller det. Måske forventer de, at jeg vil udskamme dem, hvis de ikke er vegetarer eller har fløjet til Kreta i sommerferien — det er jo et hot emne, så jeg kan egentlig godt forstå dem haha. Jeg udskammer dem i øvrigt selvfølgelig ikke”.

Oliver: “… “spændende” og ligner derudover ét stort spørgsmålstegn. Men jeg synes virkelig, at jeg får meget anerkendelse og støtte fra folk, når jeg fortæller, hvad jeg laver. Det er rigtigt rart.”

Climaiders arbejde kan følges her.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics