Til salg skilte ejendomsmægler
Foto: Mads Dalegaard/Ritzau Scanpix

9 ting jeg har lært efter et år på det stendøde københavnske boligmarked

Timing er altafgørende for at vinde på boligmarkedet. I øjeblikket trækker det tænder ud at skulle sælge og er hundedyrt at få et boliglån. Her kommer lidt tips.

1. Ejendomsmæglere arbejder kun for sig selv. Og lidt for køber

I starten er de sådan, jeg er din ven-agtige og byder på croissanter og god kaffe, men som månederne går, og de ikke har fået solgt din bolig, bliver tonen mere spids og afmålt. Og til sidst presser de dig til at sælge lavt, uden dog at indrømme at det er dem, der har vurderet for højt og ikke har formået at tiltrække købere.

2. Åbent hus-parhygge

Ekstremt mange par går til fremvisninger og åbne huse om søndagen uden at være nowhere near at kunne eller ville købe. For dem er det en slags hyggelig window-shopping og parforholds-vedligehold – en måde at drømme om et liv, der kunne være – uden tanke for den stressede sælger, der skal gøre hovedrent og stille friske blomster frem og gå en lang tur med hunden hver gang. 

3. Bliv skilt og gift efter markedet

Det er en tommelfingerregel, at man kun skal købe en bolig, hvis man kan forestille sig at bo der i 10 år. For boligmarkedet går op og ned, og selvom det de senere år har været en overskudsforretning at eje sin egen bolig (især på grund af manglende beskatning af området), så går pilen nu i den anden retning. Bedste råd til at vinde på ejendomsmarkedet er at time sine romantiske sammenflytninger og fraflytninger med boligmarkedets bevægelser. Det er nok lettere sagt end gjort, men det er lort at blive skilt og stå med en fælles milliongæld.

4. I skal IKKE have samme mægler

Har du sat en bolig til salg og oplever, at nogen, der er interesserede i at købe, skynder sig at hyre samme mægler til deres salg, så er du fucked. Mægler er ikke længere din mand, men har interesse i at få afsat begge boliger så hurtigt som muligt. Det er umuligt at tilgodese både køber og sælgers interesser, så mægler kommer til at presse sælger for at få lortet lukket.

5. Betingede købsaftaler er intet værd

En betinget købsaftale giver kun mening i et marked, der går stærkt og er i sælgers favør. I et marked som nu, hvor salget er trægt, er en betinget købsaftale omtrent lige så meget værd som 10 rækker i Vikingelotto. Der skal ofte falde en 4-5 andre bolighandler på plads, som dominobrikker, før en betinget købsaftale ender i køb.

6. En ejendomsvurdering er lidt som vejrudsigten

At bede om en ejendomsmæglers vurdering af ens bolig er lidt som at mærke efter i sit knæ, om der kommer regn – ret tilfældigt. Det kan gå den ene eller den anden vej, og eftersom det er fiktive penge, og mægler gerne vil have kunden i hus, så lover de ofte en salgspris, de slet ikke kan skaffe. I et trægt ejendomsmarked kan det være fatalt at udbyde sin bolig for dyrt, så hellere vælge en mere realistisk mægler.

7. Åbent hus er dødt

Det hører et ejendomsmarked i fart til. Det er købers marked nu, og derfor booker man fremvisninger, når det passer købers kalender.

8. Ejendomsmæglere lyver

Det forventer man ligesom ikke, fordi de får i omegnen af 100.000 i salær for deres tid, men beskeder som “køber er på ferie og svarer ikke sin mail”, eller “der er rigtig meget aktivitet på boligen, og de er tæt på salg” kan sagtens være sælger-gas og løgn af værste skuffe. Stol aldrig på en ejendomsmægler.

9. Beliggenheds-tv er ødelæggende

Fordi alle nu tror, at de skal være snu som en jysk boligspekulant og forhandle om havemøbler, grill, tøjskabe og græsslåmaskine. Men hør nu her: Du køber bare dine møbler selv, og man forhandler altså ikke om hver en lille småting eller står stejlt på 25.000 kroner, som vil udgøre en forskel på måske 25 kroner om måneden i dit kommende banklån. Vil du have boligen, så slå til på en værdig og voksen måde.

Find mere om
Footer graphics