Ostetallerken fra bloggen Ostesnak. Foto: Camilla Bojsen-Møller

Øl, ost og sprut: Nu mødes vi til fællesspisning og smagninger ved det virtuelle langbord

Corona-tid er også hyggespisning, neurotisk alkoholforbrug og kulhydratkoma. Nu kan du udleve alle dine lyster i nye virtuelle fællesskaber.

En af de madnørder, der har været hurtigst til at komme ud af corona-osteklokken og gribe de nye virtuelle muligheder, er Camilla Bojsen-Møller. Hun har siden 2012 stået bag bloggen ostesnak.dk, hvor hun har specialiseret sig i at formidle sin passion for ost, og hun var netop klar til at springe ud som selvstændig fra april måned.

Den første store opgave som selvstændig var allerede i kalenderen: En cheddar-osterejse til England for et amerikansk niche-rejsebureau. Men da turen blev aflyst, og Camilla Bojsen-Møller ofte laver fysiske ostesmagninger, opstod ideen om at omdanne en klassisk smagning til en virtuel event. Hun fik hurtigt kommunikeret en dato ud og købt sig adgang til Zooms webinarfunktion, så hun kunne gennemføre sin første online ostesmagning i fredags. 

”Der var pæn interesse fra starten og 84 tilmeldte. Deltagerne var med fra hele Danmark, flest fra København og Sjælland, men også et par stykker fra Norge. Jeg havde valgt et ret bredt ostetema og bedt deltagerne om at købe fem oste – en Brie, en Manchego, en Comté, en gederulle og en Saint Agur, så vi altså skulle smage en hvidskimmel, en fåreost, en komælksost, en ost af gedemælk og en blåskimmel,” fortæller hun.  

Camilla Bojsen-Møller var nysgerrig på, om man egentlig kan gøre noget så sanseligt som en ostesmagning til en online-oplevelse. Men hun lagde forskellige pauser ind med billeder og mulighed for at stille spørgsmål undervejs gennem chatfunktionen.

“Deltagerne har givet ret positiv feedback og sagt, at smagningen har været med til at skabe glæde i en hverdag, hvor mange er begyndt at savne nye input. Til min overraskelse viste det sig, at der var flere familier, der sad og smagte sammen, også mindre børn og teenagere. På den måde er jeg faktisk nået ud til et bredere publikum end normalt, så jeg er allerede i gang med at følge op på det og videreudvikle ideen,” lyder det fra Camilla Bojsen-Møller. 

Smag på eksklusive flasker

Vault of Spirits i Holbæk har også med succes kastet sig ud i den virtuelle smageverden som følge af corona-krisen. Firmaet sælger sjældne og eksklusive flasker spiritus til private kunder, og den 34-årige ejer Benedikte Lennert Christensen har allerede mærket, at kunderne er blevet tilbageholdende med at bruge penge.

Da en lancering blev aflyst i sidste uge, fik hun idéen til en online ginsmagning. Hun allierede sig med sin distributør, Bent Kristensen fra Sprit & Co, og Oliver Bonde Hjort fra The Dry Fruit Company, der sælger dehydrerede frugtskiver til drinks og laver ginsmagninger. De tre afholdt deres første virtuelle ginsmagning på en lokal bar i fredags, og eventen blev sendt live på Vault of Spirits’ Facebookside. 

”Nogle af fordelene ved at lave en virtuel smagning er, at deltagerne selv vælger deres tilgang. De kan sidde i deres flotteste kjole eller med fedtet hår og pyjamasbukser. Smagekassen kommer lige til døren, og når du smager hjemmefra, skal du jo ikke køre hjem bagefter, tænke på offentlig transport eller finde en til at passe børnene”, lyder det fra Benedikte Lennert Christensen. 

Hun sendte 285 kit med seks slags gin, tonicvand og smagstilbehør afsted til sine kunder, og arrangementet blev så stor en succes, at det nu bliver fulgt op af en rom-smagning på firmaets Facebookside 3. april kl. 20.30, som allerede er udsolgt. 


Benedikte Lennert Christensen fra Vault of Spirits når bredt ud med sine nye virtuelle smagninger af eksklusiv gin og rom. Foto: PR

Ifølge Benedikte Lennert Christensen kan man købe smagekittet senere, og man er også meget velkommen til at se med, selvom man ikke lige sidder og smager på de samme typer gin eller rom.

”Det vigtigste er fællesskabet. Jeg er meget rørt og imponeret over, at det er blevet skabt hjemme i stuerne. Efter vores ginsmagning har jeg hørt fra både kunder i 20’erne og en mand på 70 år, der var i hjemmekarantæne. Han skrev, at det var en oplevelse, han aldrig vil glemme. Der var også en bedstemor, der købte et kit til sig selv og sit voksne barnebarn, og så skulle de Facetime og smage ginen sammen,” fortæller Benedikte Lennert Christensen, som snart åbner for salg af billetter til en ny ginsmagning, der vil blive transmitteret på Vault of Spirits’ Facebookside den 25. april kl. 20.30. 

Kæmpe online-ølsmagning

Hvis du er typen, der foretrækker en kold bajer, er der også tænkt på dine behov i påskedagene. Royal Unibrew har nemlig samlet 12 bryggerier til det, de selv kalder for Danmarks største virtuelle ølsmagning, hvor du i løbet af tre-fire timer kan smage dig igennem 12 forskellige pilsnere, stouts og IPA’er. Royal Unibrew er gået sammen med en række mindre danske bryggerier, der er dybt afhængige af salget til barer og restauranter, og som derfor har mistet en stor del af deres omsætning fra den ene dag til den anden på grund af corona.

”Vi vil gerne række en hjælpende hånd til små bryggerier og komme forbrugerne til undsætning i påsken. Den lokale teknikleverandør i Odense, AV Center, har tilbudt at sponsorere udstyr og mandskab, så vi får bygget et professionelt studie og har en vært på, der sammen med bryggerierne guider os igennem smagningen. Vi sender live og stiller igennem til forskellige gæster, f.eks. både kendte, der har en holdning til de forskellige øl, og nogle af de deltagere, der sidder rundt i Danmark og smager med. På den måde får vi en fornemmelse af, hvordan det går ude i landet, både på Bornholm og i Nordjylland, og undervejs kan man desuden stille spørgsmål til bryggerne,” fortæller Jesper Larsen, der er Nordic Marketing Manager for Craft Beer hos Royal Unibrew. 

”Der er rigtig mange, der savner det sociale i at mødes. Men jeg tror, at de virtuelle smagninger er kommet for at blive, også når corona-krisen er overstået. Det er en god måde at samle mange danskere om en fælles begivenhed, så måske gør vi det til en årligt tilbagevendende event. Salget af ølsmagekasserne går rigtig godt, og det er meningen, at man skal dele øllene, så man på den måde også er fælles om smagningen derhjemme – naturligvis indenfor myndighedernes retningslinjer. Men man kan også se streamingen, selvom man ikke har købt øllene, eller når det passer på et andet tidspunkt i løbet af påsken,” lyder det fra Jesper Larsen. 

Kasserne med de 12 øl til Danmarks største virtuelle ølsmagning kan købes online hos Craft Makers Collective senest 5. april ved midnat. Selve smagningen bliver livestreamet 10. april kl. 13 på Facebook-siden, der tilhører Odense-ølbaren Anarkist: www.facebook.com/anarkistodense

Du behøver heller ikke vinke farvel til din traditionelle påskefrokost med sild, snaps og generøse mængder mad under din corona-karantæne. Bloggerkollektivet Gastromand.dk inviterer nemlig til virtuel fællesspisning og Danmarks største online påskefrokost, som bliver afholdt påskedag, søndag 12. april kl. 14. 

Menuen står bl.a. på hjemmelavet karrysild, høns med grønne asparges, kalvetatar med peberrod og roastbeef med selleriremoulade. Her skal du altså selv i gang i køkkenet, men opskrifterne er allerede nu tilgængelige på bloggen, så du kan tyvstarte forberedelserne før du bliver for fuld. 
Læs mere her: https://gastromand.dk/danmarks-stoerste-paaskefrokost/

Find mere om
Footer graphics