Morgenbeats: Det er ikke let at være nogen. Måske lige bortset fra John Malkovich

Godmorgen godmorgen, sikke en rædselsfuld en af slagsen. Det kunne stort set ikke blive værre.

1. Jeg synes, det var billigere sidste gang!

På sådan en råkold vintermorgen er det godt, at dine helt egne Morgenbeats har fundet en lille juleleg frem, som vil bringe lidt lys og glæde ind i dit og dine nærmestes liv – i hvert fald resten af formiddagen. Legen, eller memet, som den slags jo hedder på nudansk, går ganske enkelt ud på at finde på ting, der både kan siges, mens man har sex, men som også kan bruges i andre sammenhænge – måske på den lokale kaffebar. Bemærkninger som “bare fyld den helt op”, “den er for varm”, “hvad var det nu, du hed?” eller den rigtig frække, “jeg synes, det bliver dyrere og dyrere”, er blot nogle af de mange noget nær geniale forslag, som du kan bruge resten af morgenen på at tænke videre over og dele med dine kolleger.

2. Hey, taler du til mig!?

Nogle ting ændrer sig bare aldrig, eksempelvis det fænomen at ligegyldigt hvor gammel man bliver, vil man altid være et barn i forhold til sine forældre. Således også den engelske prinsesse Anne der, i det man må kalde en ganske moden alder, stadigvæk opfører sig som en møgirriterende teenager overfor sin mor, dronning Elisabeth, og udviser totalt badass-killer attitude, da mama forsøger at få hendes opmærksomhed og vistnok med øjnene forsøger at kommunikere noget i retning af “tag dig lige sammen og opfør dig ordentligt overfor vores amerikanske gæster, selvom vi ikke kan lide dem.” “Hvad?!,” synes Anne at svare. “Hvad?!”

3. Malkovich, Malkovich, Malkovich

I dag fylder John Malkovich 66 år, og i den anledning synes vi selvfølgelig, at alle fortjener at være John Malkovich i bare to minutter. Hop med på turen.

4. Lyden af længsel og rust

Foto: Jesse Dylan

Denne Morgenbeats-bestyrers liv havde set anderledes ud, hvis ikke han i de formative teenageår havde lært Tom Waits at kende. Et album som ‘Closing Time’ er lyden af cigaretter og Søren Ulrik Thomsen i start-1990’erne. ‘Swordfishtrombone’ er lydsporet til Istedgade i slut-1990erne, mens ‘Mule Variations’ er hjertesorg i midt-00erne, og ‘Bad as Me’ er det album, som disse linjer skrives på. I lørdags blev stemmen, som man bedst kan beskrive som en hjemmerullet smøg af rust fra et nedløbsrør rullet i sandpapir og lukket med et skvæt saltpetersyre, 70 år. Men hvilken evne til at skrive smertelige og vidunderligt søsyge kærlighedssange. I det seneste afsnit af ‘Rockhistorier’ tager Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch selvfølgelig Waits under behandling, og det burde du altså lytte til.

5. Yoda not so much

Lad os lige få én ting på det rene her: Der findes kun tre RIGTIGE Star Wars-Film: ‘A new hope’ (1977) , ‘The Empire Strikes Back’ (1980) og ‘Return of the Jedi’ (1983). Alt andet og vi gentager, ALT andet, er kun George Lucas’ ynkelige forsøg på bortforklare alt muligt og få råd til en ny jetjager, eller hvad han nu bruger sine dollars på. Så NEJ, vi nægter at kalde de tre første film for 4, 5 og 6 og de nye 1, 2 og 3, etc., og vi anderkender IKKE, at den nyeste, ‘The Mandalorian’, som er spinoff nummer to milliarder på Disney+, overhovedet har noget med de originale film at gøre. Prøv for eksempel lige at se babyudgaven af jedi-mesteren Yoda. En baby-udgave! (ok så, den ser da meget nuttet ud, men det overbeviser os ikke.)

6. Den, der ler sidst…

Hvad gør det, at man ikke nakkede Lars Løkke og fik det halve blå kongerige, når man til gengæld scorede en vaskeægte popprinsesse. Nedenstående scorereplik går over i den nyere Danmarkshistorie som den mest velturnerede. Godt gået, Jensen, din gamle prins charming, vi vidste, at du havde det i dig.

7. Jul og grønne skove

Poul og Nulle i hullet i 1980. Foto: DR

Et par elller tre af vores læsere er måske så gamle, at de kan huske den i sandhed legendariske DR-julekalender, ‘Jul og grønne skove’ fra 1980, som Poul Nesgaard stod bag sammen med Elith Nykjær Jørgensen, bedre kendt som ‘Nulle’. Poul og Nulle skrev intet mindre end dansk tv-historie med en julekalender, som var fuldstændig uforståelig, overhovedet ikke var for børn og tilmed totalt blottet for jul, og derfor medførte seermytteri og krav om at få licenspengene tilbage. Hvis du, kære læser, ikke tror på det, er der ikke en skid at gøre ved det, for kalenderen blev aldrig båndet og eksisterer kun i fragmenter i DR’s arkiv. Nesgaard, som senere var rektor på Filmskolen fra 1992 til 2014, har nu igen fået en chance for at lave julekalender hos DR, denne gang på P1, og at dømme ud fra det Morgenbeats har hørt indtil videre, er det nøjagtigt lige så langt ude og fandenivoldsk. Så spring på, inden det er for sent.

https://www.dr.dk/radio/p1/endnu-en-jul-med-poul-nesgaard

8. Sure sokker med efterklang

Rasmus Stolberg fra Efterklang. Foto: Tom Roelofs

I en tid hvor alting er digitalt og gratis, gør bandet Efterklang det analogt og prissat. Deres nye EP hedder ‘Lyset’ og består af en helt ny sang og et par genfortolkninger af numre fra den seneste plade. Udøver den obligatoriske digitale version udgives EP’en også på godt gammeldags kassettebånd, som man nok skal være over 30 for at kunne huske. Og som et lille julegimmick kan man også købe et par sokker, der indeholder en download-kode og kan købes via Efterklangs egen webbutik.

Footer graphics