Rød brun grøn alge
Foto: Tangfestival

Fra strandstresser til trendsetter: Nu skal der tang i mad, boligbyggeri og skønhedsprodukter

I Asien har tang længe været brugt i madlavningen, men nu er danskerne også begyndt at få øjnene op for, at tang kan give ekstra smag til alt fra granola til pasta. I weekenden løber Danmarks første tangfestival af stablen i Nykøbing Sjælland.

Ja, du har ret: Tang kan være noget irriterende, kradsende stads i strandkanten og en slimet alge, som du bliver filtret ind i, når du bader. Men tang er også fremtidens lokale ressource, der kan give din mad umami-smag, gøre din hud blød og dit hus bæredygtigt. Og nu er tangen blevet så trendy, at den får sin helt egen festival i Danmark.

I Odsherred i Nordvestsjælland har man fået øjnene op for, at tang kan være andet end et irritationsmoment for badegæster. Tang kan høstes, spises, jagtes, puttes i cremer, bruges til børnebingo, stole og isolering. I hvert fald ifølge programmet til Danmarks første Tangfestival, der finder sted i weekenden i Nykøbing Sjælland, en times kørsel fra København.

Tang med vitaminer og umami

At festivalen afholdes her er ikke tilfældigt. I Odsherred finder man tre kystlinjer, der alle har forskelligt saltindhold, forskellige bundforhold og stenrev med op til 20 forskellige slags spiselig tang. Det er vel at mærke ikke den tørre tang fra strandkanten, men den friske, man høster i vandet.

Og det har far og søn, Claus Marcussen og Simon Weber, gjort siden 2016, hvor de skabte firmaet Dansk Tang sammen. Gennembruddet kom i 2018, hvor Noma begyndte at købe deres friske tang og dermed banede vejen for mange andre restauranters efterspørgsel, og nu er de almindelige forbrugere også blevet nysgerrige.

Foto: Visualisering af arkitekt Erik Juuls maritime forsamlingshus og tangspa på havet fra erikjuul-architects

I Asien har tang længe været brugt i madlavningen, ikke mindst til sushi, men nu er danskerne begyndt at få øjnene op for, at tang kan give ekstra smag til alt fra granola til pasta, salater, æggekage og pannacotta.
Tang passer godt i den grønne dagsorden, fordi det vokser naturligt i havet, ikke har brug for gødning og hurtigt gror ud igen, efter det er høstet. Desuden rummer tang vitaminer, mineraler og proteiner og tilfører maden den eftertragtede umami-smag, som er efterspurgt i køkkenet, også af et stigende antal veganere og vegetarer.

Tangspa og mødested på havet

Og tang kan samle folk om middagsbordet på flere måder. Arkitekt Erik Juul har specialiseret sig i bæredygtige byggerier, især træhuse, men han nærer også stor kærlighed til havet og har senest udviklet ideen til et maritimt forsamlingshus på vandet, som han præsenterer på Tangfestivalen.

”Mange danskere elsker at komme til vandet, de søger mod havet og kysterne. Så hvorfor ikke bygge et sted, hvor de kan mødes? Jeg arbejder også på et projekt om at skabe et tangspa i vandet. Planen er, at det første skal bygges ud for Anneberg Parken ved Isefjorden, så kan man sejle ud derfra og selv høste sin tang, tilberede mad af tang og få skønhedsbehandlinger med tang. Mange turister efterspørger ro og langsommelighed, så man kan også forestille sig, at der kan være enkelte hotelværelser, hvor man kan trække sig tilbage og overnatte, efter at man har været ude at sanke på havet og spist sammen ved langbordet,” fortæller han.

Søgræs og tang som isolering

Erik Juuls maritime forsamlingshuse er modulbaserede og skalérbare, så de kan tilpasses efter behov og destinationen – han har fem andre steder i tankerne, bl.a. Københavns Havn, og husene kan ifølge Erik Juul også være et mødested for f.eks. kajakklubber og vinterbadere eller rumme kulturelle arrangementer, hvor man mødes til alt fra film til folkedans. Han er også i gang med at eksperimentere med søgræs og tang som isolerende tekstiler i sine fremtidige byggerier.

Et bevis på, at tangen går mod spændende tider og ud ad helt nye tangenter.


Danmarks første Tangfestival finder sted i Nykøbing Sjælland 2.-4 august 2019, se programmet her: https://www.tangfestival.dk/program-for-aarets-tangfestival-2/

Find mere om
Footer graphics