Nyheden er ude.
“Men faktisk er der kun én, som har ringet her til morgen, og han ville gerne sælge mig noget billigt strøm,” lyder det klukkende fra Claus Henriksen.
Det er dog nok kun et spørgsmål om tid, før telefonen begynder at kime med spørgsmål og bookinger til den nye restaurant, som forventes at åbne i løbet af foråret, når corona-restriktionerne lempes.
Restauranten kommer til at ligge i Anneberg Kulturpark i Nykøbing Sjælland, en times kørsel fra København. Tidligere rummede området bl.a. det psykiatriske hospital SNS Grønnegården, der blev opført i 1915 og havde sin egen kirke, brandstation, teater og festsal. I 2018 blev de fredede bygninger købt af den private investor og filantrop, Gitte Klausen, som også er blevet partner i Claus Henriksens projekt, så de nu ejer halvdelen af restauranten hver. I dag huser de mange bygninger bl.a. flere fødevareiværksættere og kunstnere, og restauranten bliver indrettet i forsamlingsbygningens gamle kantine. Der bliver plads til cirka 42 siddende gæster og 18 personer i et loungeområde, og med udendørsservering på bagsiden af bygningen.
Men alt er stadig lidt uvist, og Claus Henriksen selv kommer ikke indretningen nærmere end cliffhangeren
“Man skal selv komme, opleve det og se det!”
Dog er det sikkert, at restaurantens navn er MOTA – samme navn som Claus Henriksen kalder sig på Facebook for at være lidt inkognito – som er spansk slang for cannabis. Navnet passer meget godt til Claus Henriksens rolige væsen, hvor alt er krøllet, kreativt og får tid til at udforme sig, det gælder både hans natur og hans køkken baseret på urter og grøntsager – og ikke mindst den keramik, som han i flere år har arbejdet med.
“Keramik rynker, skrumper, er uhåndterbart og ser aldrig ens ud. Det giver mig ro at sidde med, det er mit hellige sted. Og jeg er blevet bedre med tiden. Nu har jeg næsten udsolgt!,” lyder det fra køkkenchefen, der primært sælger sit stentøj via sin Instagramprofil @ch_athome.
Som det også er tilfældet i Claus Henriksens madlavningsstil, er det naturen og råvarerne, der inspirerer ham, og derfor er hans keramik tit prydet med motiver af områdets lokale fødevarer og spiselige natur, fx kål, urter og tang. Da han i 2007 fik jobbet som køkkenchef på Dragsholm Slot i Hørve, flyttede han fra København til Odsherred. Han bliver stadig i området, men nu er det en anden del af egnen, han kommer til at koncentrere sig om.
“Jeg bevæger mig mere nordpå. Jeg går fra Lammefjorden og ind på land mod Nykøbing Sjælland, så jeg får tørre fødder! Men jeg fastholder min stil med et grøntsagsbaseret køkken, suppleret af kød og fisk, som jeg plejer. Det behøver ikke være luksuriøst. Det er jo nemt at parre grøntsager med kaviar. Men måske kunne man bruge noget røget speck, jomfruhummer, røget smør, fløde eller æggeblomme i stedet?,” lyder det tænksomt fra køkkenchefen.
Sidste efterår blev det meldt ud, at Claus Henriksen havde besluttet at sige farvel til Dragsholm Slot 31. december 2020 efter 13 år som køkkenchef, og at Jeppe Foldager ville overtage komfuret.
“Jeg er stolt af det, vi har lavet på Dragsholm. Vi har lavet benarbejdet og fået en Michelinstjerne, så det er en god måde at slutte på. Det er et kæmpe privilegium at se det udefra, og jeg glæder mig til se det blomstre videre med Jeppe,” lyder det fra Claus Henriksen.
Men afskeden blev ikke helt, som Claus Henriksen havde forestillet sig. Vinterens nedlukning knuste forventningerne til, hvordan han skulle slutte en epoke på det slot, hvor han har tilbragt en tredjedel af sit liv. Restauranten blev – som hele branchen – ramt af coronarestriktioner, lukkede ned i december og var slet ikke åben den sidste tid, heller ikke mellem jul og nytår.
Coronatiden har dog ikke fået Claus Henriksen til at kede sig. Han er lige blevet far for anden gang, denne gang til en datter ved navn Viola, og derudover har han haft fingrene dybt nede i sin keramik. Det er også planen, at maden i den nye restaurant skal serveres på hans hjemmelavede stentøj, så han har på alle måder travlt, selvom den ufrivillige pause også har givet ham god tid til at tænke sig om og finde ud af, hvad han virkelig har lyst til.
“Da jeg sagde op, havde jeg kun besluttet mig for, at jeg ville prøve noget nyt. Men jeg havde ikke konkrete planer. Jeg vidste bare, at mit nye eventyr ikke skulle være en firkantet klods. Det skulle være en rund, høj, vild og fantastisk klods. Jeg ville være en del af noget andet. Jeg synes, det er spændende at se, hvad der gemmer sig bag døren. Der er kun én vej. Det er en omvej! Men den er fantastisk. Bussen er parkeret, så det er bare at køre fremad!” afslutter den nye køkkenchef på MOTA.
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️