Din nye podcast handler om følelsen af, at livet ikke helt lever op til de forventninger, man har til det. Hvorfor besluttede du dig for at lave denne podcast?
“Jeg har haft en god, tryg barndom, fået høje karakterer, landet drømmejobbet, og alligevel havde jeg ofte en følelse af, at der manglede et eller andet. Og den følelse oplever jeg, at der er mange, der har. Så målet med podcasten er at tale om mental sundhed, trivsel og lykke på en ny måde; hvor det ikke kun handler om diagnoser eller psykiatri, men om hvad vi kan gøre – individuelt og sammen – for at få det bedre. Det er en podcast for alle os, der er ret privilegerede, men alligevel alt for ofte sidder fast i vores middelklasse i-landsproblemer.”
Hvorfor er du den rette til at snakke om det her?
“Jeg fortæller mig selv, at det giver mening, at jeg laver den her podcast, fordi jeg af natur ikke er særlig mindful. Jeg går aldrig af vejen for en god bekymring, og hvis ikke jeg er opmærksom på det, så er jeg alt for meget oppe i mit eget hoved. Mange, der taler om det her påstår ofte, at de allerede har nået et eller andet stadie af fuld balance. Og det påstår jeg på ingen måde, at jeg har – men jeg vil gerne prøve at bygge noget bro imellem de her to veje.”
Du fortæller, at du før i tiden brugte alt for meget energi på at bekymre dig om, hvorvidt du var god nok. Hvordan kom den tvivl til udtryk?
“Jeg blev ved med at have en idé om, at hvis bare jeg landede dét her job eller flyttede ind i dén her lejlighed, så ville jeg blive glad. Hele tiden var det noget ude i fremtiden, der skulle gøre mig glad. Og hver gang jeg opnåede alle de ting, blev jeg selvfølgelig glad. Men hurtigt havde jeg noget nyt, jeg skulle opnå, før jeg igen kunne blive glad. Det var ikke grådighed, jeg var bare hele tiden på vej videre.”
Hvordan indså du, at du var nødt til at ændre din måde at tænke på?
“Jeg mistede min mor i 2017, og pludselig blev hvad der egentlig betød noget sat lidt i perspektiv. Jeg holdt en tale for min mor i kirken, hvor jeg snakkede om, hvordan hun havde været til stede og været noget for mig og vores familie; ikke hvilken lønramme hun var i, eller hvor mange hun havde arbejdende under sig. Det handler om at finde balancen mellem at være ambitiøs og at tænke mere vil have mere – så det er vigtigt lige at stoppe op og være til stede i øjeblikket en gang imellem.”
“En af de ting jeg bliver mere og mere opmærksom på, er at fremtiden jo i bedste fald er hypotetisk. Så der er noget i at sige, jeg får kun den her dag én gang, hvordan får jeg det bedste ud af den?”
LÆS OGSÅ:
Er det så lykkedes dig at bryde ud af denne ‘mere vil have mere’-tankegang?
“Slet ikke. Jeg tror ikke, der er et afsnit af podcasten, hvor jeg ikke hænger mig selv lidt ud. For alle der omgås mig vil sige, at der er materiale til en sæson mere. Men jeg synes, at jeg har udviklet mig meget. Og på en eller anden måde vil jeg sige, at jeg er nået til en form for accept af, at det er sådan jeg er – med alle mine uperfektheder og neuroser. Men jeg har fået et bedre perspektiv på, hvad det egentlig er, der betyder noget for mig.”
Hvorfor er det så vigtigt, at vi spørger hinanden “hvordan går det”?
“Når du spørger nogen, hvordan det går, så er kvaliteten af din opmærksomhed, den største gave du kan give. Hvis lytterne skulle tage én ting med fra podcasten, så er det, at vi alle sammen bærer rundt på noget. De fleste af os er en smule småtossede og bekymrer os for meget. Egentlig vil vi jo alle sammen bare gerne være lykkelige. Så det er bare vigtigt, at vi spørger hinanden om, hvad der gør os lykkelige, og hvad det er, der står i vejen for os. Vi skal ikke gå og putte med det.”
Lyt til ‘Hvordan går det?’ her.