Abba

Heartbeats prøver noget nyt: Tænk at møde menneskelig samhørighed midt i en ABBA-fællessang

En ny ruskende efterårsuge truer, men først skal vi have lidt hjertevarme morgen-historier fra redaktionen.

Jeg var inviteret til premiereaften hos Wallmans i Cirkusbygningen forleden. Det har jeg aldrig prøvet før, så jeg var nysgerrig efter, hvad det gik ud på, og meldte mig til med en veninde. Mine forventninger var noget med liste B-celebs og firmafester på dødsdruk. Og det var ikke helt forkert, der var en del fra diverse tv-programmer som ‘Vild med dans’ og ‘Bagedysten’, sundhedsministeren og Pia Kjærsgaard var der med ægtefæller og en masse af dem, hvor man godt kan genkende dem lidt, men ikke nok til at kunne placere dem.

Wallmans er et svensk koncept, hvor man har hyret musical-agtige sangere og akrobater, og så sidder gæsterne ved små borde og får serveret suppe, steg og is med sovs fra kander, ligesom på plejehjem, og øl og vin ad libitum. Jeg var meget indstillet på at elske at hade det. Efter noget Beyoncé, Elvis og Dolly Parton mente værtinden, en drag ved navn Miss Megan Moore, at det var tid til fællessang med ABBA, og jeg må indrømme, at jeg tænkte “åh nej” og “ikke få øje på mig” som det første.

Miss Megan Moore spurgte, hvem der ville synge ‘Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight)’, og det var der overraskende mange, der ville. Især et bord med fuldvoksne kvinder hujede højt, og værtinden stak mikrofonen hen til en midaldrende kvinde, der mere lignede en tandlægesekretær end en discosanger. Hun fortalte, at hun hed Annemette, omtrent det mindst glamourøse navn i det danske sprog, og så startede musikken. Der indtraf der så et decideret moment. For Annemette gik i gang med at synge, som hendes liv afhang af det. Det kom dybt indefra og havde været undervejs længe.

‘Gimme Gimme Gimme (A Man After Midnight)’ er jo en meget liderlig sang om en kvindes dybe nattelængsel, og samspillet mellem den opdullede drag og den nedskallede Annemette, som sang så Anni-Frid og Agnetha ville ryste i guldbukserne, var utroligt bevægende. Man skal bare aldrig tro, at man ved, hvad mennesker indeholder på forhånd! For lige der inkarnerede Annemette sangens længsel og vildskab, og hele salen rejste sig op for hende. Annemettes ABBA-brøl berørte mig på en måde, som stadig sidder i mig en uge efter, og jeg har hørt ‘Gimme Gimme Gimme’ i mine natlige drømme lige siden.

/ Ditte Giese


Litterært manifest til magthaverne

Da forfatter og psykolog Glenn Bech sidste år debuterede med bogen ‘Farskibet’, kaldte han arbejdet med romanen “ren djævleuddrivelse”. Som mange andre bearbejdede han i sit første store værk et personligt og familiært traume – sin fars selvmord – som blandt andre Yahya Hassan og Thomas Korsgaard også har gjort det. En toer kan som bekendt være svær, men opfølgeren til Bechs debut er i hvert fald landet i boglader landet over 30. september.

‘Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet’ er et manifest, som det tydeligt fremgår af forsiden, der æstetisk nikker stille til starten af det 20. århundrede. Indholdsmæssigt er bogen et kampskrift, der rør klasseforskelle, klasseskam, homofobi og kontrasten mellem hovedstaden og provinsen – Glenn Bech er nemlig selv vokset op som homoseksuel i Horsens og har før slået på tromme for, at vi skal anderkende klasseforskellene i vores ellers så ligelige land.

/ Louise Rimkjær

Bedstemødre med slag i

DR har til stor glæde for mange (formoder jeg på det kraftigste) lavet en ny sæson af dokumentarprogrammet ‘Mormor på mandejagt’ fra 2019, hvor vi følger fire kvinder +70 i deres datingbestræbelser. Der er gensyn med sprudlende Judith og kække Mona fra sæson 1 og to nye bekendtskaber i Karen og Anna, der også begge er bedstemødre med slag i. Det er skønt tv at se på livsglade kvinder, der ikke vil lade sig nøjes i livet og drømmer om kærlighed, sex og nærhed. Men vi kommer også tæt på, når det bliver svært.

Første afsnit ligger klart på DR TV, og næste kommer tirsdag 4. oktober.

/ Louise Rimkjær

Fra venstre Anna, Karen, Judith og Mona. Foto: DR/Frederik Rothaus.

Det bedste fra Heartbeats

Udvalgt af Emil Norsker

Vi går en stor efterårssæon i møde med en masse artikler og nye podcasts. En af vores helt store nye initiativer er podcasten ’Hvad gør de andre?’ med Sisse Sejr og Esben Bjerre. De er temmelig privilegerede med overskud både, hvad angår tid og økonomi, og alligevel kan de få fornemmelsen af, at hverdagen kan eksplodere. Men hvordan gør alle de andre for at få det hele til at hænge sammen?

Du kan høre første afsnit med Sofie Østergaard, der er ekspert i at spare penge. Noget, der er blevet en national-hobby på rekordtid.

Vi er også rigtig glade for at præsentere en helt ny sæson af ’Cirkus’ med Anna Munch og Jonas Risvig. Denne gang står de begge på et tidspunkt i deres liv, hvor de skal finde ud af, hvad de skal stille op med tilværelsen. Derfor vil Anna Munch også prøve flere forskellige erhverv af.

Du kan høre første episode her, og der kommer et nyt afsnit hver mandag.

’Gift ved første blik’ har fået håbet tilbage. Efter en uge, hvor alt så sort ud for stort set alle parrene, er der kommet en lille gnist af tro på projektet. Thomas Balslev er som altid den bedste til at bedømme, hvad deres chancer er. Se hans vurdering her.

Find mere om
Footer graphics