Vaskeri
Foto: Joseph Ngabo/ Unsplash

How to: Håndklæde, karklud, sengetøj, dyne og hovedpude – hvor tit skal det egentlig vaskes?

Har du styr på, hvor tit karkluden skal skiftes, eller hvor ofte din hovedpude bør vaskes? Og hvor mange gange kan man bruge sit håndklæde før en kogevask? Få svarene her.

De fleste af os kan sagtens se, hvornår der trænger til at blive støvet af, eller hvornår støvsugeren skal svinges derhjemme. Men det er ikke altid, man kan se skidt og bakterier med det blotte øje. Så her får du vores guide til god hygiejne i hjemmet.

Hvor tit skal håndklæder vaskes?

Efter tre ganges brug.

Når du bruger dit badehåndklæde efter en tur under bruseren, bliver der både overført bakterier og døde hudceller fra kroppen.

De fleste af bakterierne er heldigvis uskadelige. Men bakterierne har gode betingelser i et badehåndklæde, fordi det jo hele tiden bliver gjort fugtigt.

Så hvis badehåndklædet skal betragtes som nogenlunde rent, skal du ikke bruge det mere end tre gange, før det skal en tur i vaskemaskinen. Det er vigtigt også at nævne, at det er afgørende, at man hænger badehåndklædet op, så det kan tørre helt mellem hvert bad. Det er nemlig meget sværere for bakterierne at formere sig på et tørt håndklæde frem for et fugtigt.

Kilde: Netdoktor.dk

Håndklæde
Bakteriebomben … Foto: Giorgio Trovato/ Unsplash

Hvor tit skal hovedpude og dyne vaskes?

4 gange om året.

Vi bruger en stor del af døgnet i vores seng, men det er ikke alle, der ved hvor ofte hovedpuden og dynen skal en tur i vaskemaskinen for at forebygge allergi på grund af husstøvmider.

Astma-Allergi Danmark anbefaler, at dyner og puder vaskes ved 60 grader mindst 4 gange om året. De skal tørres i tørretumbler. Hvis man har en rullemadras på sin seng, skal den også vaskes ved 60 grader mindst 4 gange om året.

Derudover kan man forebygge allergi på grund af husstøvmider ved lufte grundigt ud to gange om dagen og ellers varme hjemmet op til minimum 20 grader, så der er lav fugtighed og dermed dårligere betingelser for husstøvmider.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Hvor ofte skal sengetøjet skiftes?

Hver 14. dag.

Vi bruger i gennemsnit mere end 50 timer om ugen i sengen, og når du sover, bliver dit sengetøj udsat for alt fra sved, hudfedt, døde hudceller, creme og andet skidt.

Et gammelt husmorråd lyder, at sengetøjet skal vaskes hver 2. til hver 4. uge. Mikrobiologer og andre eksperter anbefaler hver 2. uge, og tilføjer at individuelle omstændigheder kan have betydning for intervallet. Den amerikanske allergiforening anbefaler, at du skifter sengetøj hver uge.

Kilde: Samvirke

vasketøj
Så smukt kan vasketøj være, i Italien. Foto: Katy Cao/Unsplash

Hvor tit skal karklud og viskestykker skiftes?

Dagligt.

I køkkenet skal du være meget opmærksomme på, at der ikke spredes bakterier og vira til det mad, du skal spise. Her er det primært jordbakterier fra grøntsager og bakterier fra kød, der for begges vedkommende kan gøre os syge.

For at undgå at sprede bakterier og vira, anbefaler Netdoktor, at du skifte viskestykker og køkkenhåndklæder dagligt, og så snart du ikke bruger dem, skal de hænges til tørre. Karklude bør skiftes hver dag.

Kilde: sygeforsikring.dk

Hvor ofte skal affaldsspanden vaskes?

Hver anden uge.

Der er en god grund til, at du skal vaske hænder, hver gang du har båret skraldeposen ud, for den er sandsynligvis dækket af flere bakterier, end du kan forestille dig. Og cirka hver anden uge bør du vaske selve skraldespanden.

Kilde: fitnessmagazine.com

Hvor tit skal din smartphone sprittes af?

Hver dag.

Måske sidder du og læser denne artikel på din smartphone. Hvis du gør, så kan du sikkert se fedtede fingeraftryk. Men du kan ikke se det, der faktisk er mere problematisk – nemlig bakterierne.

Din telefon er højst sandsynligt den ting, du rører ved flest gange i løbet af dagen, og derfor anbefales det, at du desinficerer den en gang om dagen med særlige wipes eller sprit. Og hvis andre bruger din telefon, kan det også anbefales, at du rengør den, når du får den tilbage.

Kilde: fitnessmagazine.com

Og drikkedunken?

Efter hver gang den er brugt.

Vandflasker skaber den perfekte grobund for bakterier, så du skal vaske dem i opvaskemaskinen på høj varme efter hver gang.

Kilde: fitnessmagazine.com

Denne artikel har tidligere været bragt på www.kaere-hjem.dk, hvor du kan læse meget mere om bolig og husholdning.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk. Hvis du kunne lide, hvad du læste, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev HER eller hoppe hen på forsiden og læse mere HER

Find mere om
Footer graphics