Foto: Johnny Madsen/Biofoto/Ritzau Scanpix Den viste kageperson er ikke fra Lagkagehuset, men ligner den model, man blandt andet kan få

Heartbeats mener: Lige nu er kagepersonen Lagkagehusets mindste problem

Hvorfor favoriseres jyderne, når gælder produktionen af kagepersoner? Det og meget andet får du, når Morgenbeats i denne uge smager, lytter og brænder.

Herinde på redaktionen har vi selvfølgelig fulgt debatten om kagepersonen hos Lagkagehuset – og i øvrigt fundet det meste af det rimeligt latterligt. I virkeligheden har Lagkagehuset bare opført sig ordentligt i al stilfærdighed (det var Berlingske, der stampede historien op, og det skulle eftersigende have givet dem den bedste online-trafik i fem år), og det er jo åndssvagt at lade sig støde over. Men som vi har lært her efter et årti (!) med Den Store Bagedyst, så er der for danskerne virkelig mange og store følelser forbundet med kager.

Som den dybdeborende journalistiske enhed, vi er herinde, har vi gravet endnu dybere i bager-franchisens digitale biotop og fundet en rigtig forargelseshistorie, som vi har glædet os til at dele med jer. Og i dagens anledning må I bære over med, at vi er i det konspiratoriske hjørne. For lige nu er kagepersonsproblemerne muligvis det mindste problem for Lagkagehuset. Der sker simpelthen det, at man på butikkens hjemmeside kan vælge mellem en kagemand- eller dame eller hen-person, som er lavet af teboller, wienerbrød, vandbakkelser eller brunsviger. Men læser man så det med småt, vil man se, at det – og nu kommer det så – kun er muligt at få vandbakkelse- og brunsvigerversionen i Jylland! Ikke engang på Fyn, som jo er brunsvigerens hjemstavn, kan det lade sig gøre. Hvor grotesk kan det lige blive? Hvad har de tænkt på? Måske har de fået penge for det der nummer i forbindelse med udflytningsreformen, det kan sagtens være.

Hvorom alting er, er det jo strukturel bagværksracisme. Spørgsmålet er, om man overhovedet kan tillade sig den slags? Halvdelen af alle københavnere er jo fra Jylland og Fyn alligevel, sådan cirka. Hvorfor Lagkagehuset ikke vil tilgodese dem og deres cravings på deres fødselsdage er et mysterie, der risikerer at vække en del opstandelse ude i det ganske kageland, når først afsløringerne kommer frem i lyset.


Højsæson for hekse og grillpølser

Det er tid til at smøre stemmebåndet og finde det mølædte sanghæfte frem, fordi nu skal der synges ’Midsommervise’. På torsdag fejrer vi Sankt Hans, som er endnu en af de højtider, eller traditioner nok nærmere, som mange danskerne elsker, fordi de (igen) får mulighed for at samles over øl og mad. I dette tilfælde halvbagte snobrød, der smager af dej og brankede grillpølser. Mums. 

Men hvordan er det nu liiige med den dér heks, må vi stadig sætte ild til hende?

Find ud af det på Ofelia Plads den 23. juni, når astrolog Annasophia Petri modererer en panelsnak om heksens historie. Musiker Oh Land synger for i samspil med Det Kongelige Kapels strygere, når det flydende bål tændes. 

Er du ikke hovedstaden, så fortvivl ej – der bliver tændt bål i hele landet og muligheden for at brænde tungen på en grillet ostepølse er landsdækkende. Vi glæder os allerede her på redaktionen.

/Julie Bruun

Foto: Henrik Larsen

Døden på hjul

Den danske sanger og sangskriver Dune Messiah har netop sluppet en ny single, der er svær at få nok af, i hvert fald hvis man som jeg har en dyb veneration for kitschet cow-punk i den lumre ende af spektret. ‘Death on wheels’, som sangen hedder, lyder mest af alt som en forfalden kabaretversion af juleklassikeren ‘Driving home for christmas’, hvor saxofonisten lige er blevet forladt af den, han elsker. Det er rigtig godt.   

/Thomas Balslev

Oh my Gosling! 

Sidste uge landede de første fotos af Ryan Gosling i rollen som Barbies perfekte drømmemand, Ken. Og boy oh boy, mere Ken bliver det altså ikke. Det optegnede vaskebræt, det afblegede hår og de lige, hvide tænder. Her kan René Dif altså ikke følge med længere i rollen som Ken. 

Selvom vi endnu ikke kender plottet i Barbie-filmen med Margot Robbie og Ryan Gosling i hovedrollerne som Barbie og Ken, så er der én ting, man kan sige med sikkerhed. Når filmen får premiere i juli næste år, kommer biografernes indeklima til at matche udeklimaet og den danske sommer: Det bliver lummert.

/Julie Bruun

Det bedste fra Heartbeats

Hyperpop er alt for meget. Det ligger ligesom i navnet. Mange af kunstnere i den nye fremadstormende genre har kunstige, plastiske og udskældte ting fra popmusikken og overdrevet dem. Men hvad definerer ellers genren, som helst ikke vil defineres? Julie Bruun dykker ned i fænomenet.

Crocks, hockeyhår og cykelshorts. Sommeren 2022 bliver et overflødighedshorn af farver, genbrug og til tider tvivlsom smag. Det bliver herligt. Thomas Balslev har fundet 15 trends, vi ikke kommer udenom i sommerlandskabet.

Den 29-årige sanger og musiker Lo Ersare, også kendt som Lucky Lo er aktuel med sit debutalbum ‘Supercarry’ og det endelige gennembrud. Thomas Balslev har talt med hende inden sin Roskilde-debut. Og Rita Kuhlmann har taget nogle fremragende billeder.

Når en ejendomsmægler siger, at der ’nem adgang til motorvej’ betyder det, at du kan høre den buldrende i baggrunden dag og nat. Ditte Giese er selv på boligmarkedet for tiden, og her har hun samlet en masse forfærdelig (og ret sjov) ejendomsmægler-lingo op.

Find mere om
Footer graphics